Berta Sándor

Ingyenes WLAN minden swindoni lakosnak

Nagy-Britanniában a 186 000 lakosú Swindon lehet az első település, ahol a helyiek ingyen használhatják a vezeték nélküli hálózatot.

A városi tanács kedden jelentette be, hogy hamarosan kiépítik a teljes lefedettséget biztosító, 1400 WLAN-hotspottal rendelkező rendszert. A Signal projekt 1,1 millió euróba kerül és köz-, illetve magánpénzekből finanszírozzák. A település vezetői ugyanakkor azt remélik, hogy a közeljövőben az infrastruktúra önfenntartó lesz. A hálózatot a Digital City UK nevű cég építi ki, a vállalatban Swindon városának 35 százalékos tulajdonrésze van. Az első új szakaszt már december elején megnyitják a felhasználók előtt, a teljes rendszer várhatóan jövő áprilisra készülhet el.

A Digital City UK emellett azt tervezi, hogy később más szigetországi városokban is létrehoz hasonló hálózatokat. A szolgáltatás a helyi lakosok számára ingyen igénybe vehető lesz. Aki viszont magasabb sávszélességgel akar majd szörfölni a világhálón, az kénytelen lesz fizetni, éppúgy, ahogy a turisták is. A fizetendő díjak azonban még így is alacsonyabbak lesznek a brit internetszolgáltatók átlagárainál. Az ötlet Rikki Hunttól és az aQovia nevű cégtől származik, akik szintén résztulajdonosai a Digital City UK cégnek.

"Ez egy úttörő kezdeményezés és együttműködés, amely valóban minden Swindonban élő ember számára előnyös. A későbbiekben pedig az itt szerzett tapasztalatokkal és tudással más településeknek is segíthetünk abban, hogy követhessék a példánkat" - jelentette ki Rod Bluh, a swindoni tanács vezetője. Rikki Hunt hozzátette, hogy ez egy fantasztikus lehetőség az egész település számára és miközben mások csak beszélnek, Swindon megmutathatja, hogy valóban egy digitális várossá válik. Ebből a programból pedig mind a közösség, mind az üzleti élet profitálhat.

A helyiek arra számítanak, hogy a közeljövőben számos további szolgáltatás kiépülhet, első helyen említették például a térfigyelő kamera-rendszert. Fontos, hogy az infrastruktúra mellé szoftverek, elsősorban vírusirtók is járnak, valamint a Microsoft és a Google online szolgáltatásai is elérhetők lesznek a helyi felhasználók számára. Ezenkívül lehetőség lesz a VoIP-, a távkonzultációs és a távegészségügyi alkalmazások használatára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • picurmanoo #7
    Utánnajártam, tényleg igaz a hír. Jövő ápilisra az egész városban elérhető lesz.
    Egyébként amennyit befizetünk önkormányzati adó formájában, abból simán kihozzák (80font/hó/lakás).
  • Ferrer #6
    Járj többször a faluházába :)
    Amúgy megint tök "fontos" dologra költik az adófizetők pénzét..
  • picurmanoo #5
    Amúgy meg tök jó, hogy egy magyar oldalról tudom meg, hogy mit tervez a város vezetősége :)
  • NullZ3r0 #4
    Na, nem sokára jön az hogy káros az egészségre, monnyon le, stb. Emiatt költöznek el a lakók, zuhannak az ingatlanárak, jönnek a perek... vagy nem?
  • nickwearby #3
    hiszti van, nem válság....

    bár itthon sikerült kreálniuk egyet...

  • Freddy TNT #2
    1400*25W=35.000W => 35 kW Ez azért nem piskóta áramfelvétel éjjel- nappal Persze nem egy helyről kapja az áramot de azért mégis.

    Kíváncsi vagyok mikor harapnak erre a zöldek.
  • qwas #1
    Ennyit a világgazdasági válságról.