Berta Sándor

Napenergiával működő WLAN-hálózat az Alpokban

A szélessávú hozzáférések tekintetében a felhasználók az internetszolgáltatókra, a távközlési társaságokra és a mobilszolgáltatókra vannak utalva, pedig saját hálózatot is létrehozhatnának.

Évek óta működnek olyan vezeték nélküli hálózati közösségek - elég például csak a FON-ra gondolni - amelyek tagjai WLAN-routerek segítségével mások számára is elérhetővé teszik az internetjüket. Korábban ezek a rendszerek elsősorban sűrűn lakott városi övezetekben épültek ki, de napjainkban egyre több található vidéken is. "A tapasztalható megfigyelési-ellenőrzési ötleteknek és az internetes adatvédelmi vitának köszönhetően minden korábbinál aktuálisabb egy magán erőforrásokból felépítendő, helyi szervereket és szolgáltatásokat használó, nem centralizált szélessávú infrastruktúra koncepciója" - hangsúlyozta Aaron Kaplan, a Funkfeuer WLAN-hálózat vezetője.

A rendszert mindenki bárhonnan és szabadon használhatja, csak az a követelmény, hogy ő maga is hozzon létre és bocsásson mások rendelkezésére egy WLAN-csomópontot. A szükséges sávszélességet az egyesület biztosítja. A szervezetet támogatja többek között Bécs városa, valamint több internetszolgáltató, köztük a Silver Server és a next layer is.


Technikai szempontból a csomópontok nem WLAN-hotspotok, hanem sokkal inkább a Mesh-Routing technológián alapuló megoldások. A Mesh-Routing gondoskodik arról, hogy a meglévő sávszélességet a routerek között intelligensen ossza el a rendszer. Ennek köszönhetően az egyes csomópontok hatótávolsága elérheti akár a 30 kilométert is. Az optimális hálózati lefedettséghez csupán annyi kell, hogy a szükséges felszereléseket a felhasználók a háztetőn elhelyezzék.

"Fő célunk mindig is egy független polgári infrastruktúra létrehozása volt, de emellett a hálózatnak volt egy kísérleti jellege is. A Mesh-Routing technológia segítségével ugyanis elvileg lehetőség van arra, hogy kialakítsunk egy napenergiával működő, hegycsúcsokon elhelyezett WLAN-csomópontokból álló rendszert és ezáltal elérjük a hagyományos szélessávú technológiáktól távol eső területeket is" - tette hozzá Kaplan, aki szavaival egy akár az Alpokon átívelő WLAN-hálózat létrehozására utalt.

Az ilyen programokból már most is profitálhatnának a vidéki régiók. Ausztriában jelenleg is több hasonló beruházás zajlik, többek között Bad Ischlben és Klosterneuburgban épül WLAN-hálózat. Kaplan szerint a Funkfeuer nem IT-szakemberek, hanem sokkal inkább a téma iránt érdeklődő felhasználók közössége, de természetesen nagy segítséget jelent, ha valaki ért a technikai dolgokhoz. Ettől függetlenül a szervezet teljes körű segítséget biztosít a tagjainak az új WLAN-hálózatok kiépítéséhez.

A 2003 óta működő bécsi rendszerhez már kereken 500 WLAN-csomópont tartozik. Az európai csúcstartó egyébként ezen a területen Barcelona, ahol a Guifi nevű infrastruktúra 9200 csomópontból áll és egy több mint 10 000 négyzetkilométeres területet fed le. Figyelemre méltó még a Athén WLAN-hálózata, amely 5000 WLAN-csomópontból épül fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)