Berta Sándor

Las Vegasban debütál a WirelessHD 2.0

Az amerikai városban rendezendő idei CES kiállításkeretében mutatja be a Wireless HD Consortium a WirelessHD 2.0 szabványt.

A szervezet célja, hogy a jövőben a vezeték nélküli technológiák segítségével több típusú készülék is összeköthető legyen egymással. A WHD 2.0 támogatja a HDCP 2.0 digitális másolásvédelmi szabványt, valamint a legalább 10 és a legfeljebb 28 GBit/s-os adatátviteli sebességének köszönhetően már alkalmas lesz arra, hogy zökkenőmentesen jelenhessenek meg a különböző tartalmak a 3D-s televíziókon. A WirelessHD a 60 GHz-es frekvenciatartományban fog működni és a nagy adatátviteli sebesség mellett egyetlen hátránya van: a kis hatótávolság. Éppen ezért elsősorban a lakásokon belüli adattovábbításra használható.

A technika főleg a HD- és a 3D-s televíziók, a Blu-ray lejátszók és a játékkonzolok hasznos kiegészítője lehet. Segíthet nem csak összekötni ezeket az eszközöket, hanem lehetővé teszi, hogy bárki akár több gigabájtnyi adatot is továbbíthasson közöttük. A WirelessHD Consortiumot összesen 50 vállalat alkotja, köztük megtalálhatók olyan ismert konszernek mint a Broadcom, az Intel, az LG, a Panasonic, a Philips, az NEC, a Samsung, a Sony és a Toshiba.

Az új generációs szabvány teljesen kompatibilis lesz a WHD 1.0 szabvánnyal, így akár egy új és egy régebbi generációs készülék között is megvalósítható a zökkenőmentes adatátvitel. A WirelessHD az IEEE 802.15.3c szabványon alapul és biztosítja, hogy akár a veszteségmentes és tömörítetlen felvételek is kiváló minőségben, illetve a mozikban megszokott 1080p felbontásban jelenhessenek meg a HD- és a 3D-s televíziókon.
A szervezet célja továbbá, hogy lehető tegye az energiatakarékos adatcserét, ezáltal akár a mobil készülékekre is könnyen és egyszerűen továbbíthatók lesznek a különböző videók.

Emellett a WHD-hozzáférések egyben internetelérésként is funkcionálnak majd. Tavaly decemberben előbb a Wireless Home Digital Interface (WHDI) jelentette be a saját adatátviteli szabványát, majd a Wireless Gigabit Alliance (WiGig) hozta nyilvánosságra saját specifikációit. A szórakoztatóipari és a számítástechnikai cégek az arany középutat választották, ezt bizonyítja például, hogy mindhárom szervezetnek tagja az LG és a Samsung is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A 2.4 GHz sem megy at sok falon, ez az uj szabvany gyakorlatilag csak latotavolsagon belul lesz stabil (meg a faszerkezetu amerikai csaladi hazakban). Igy viszont akar infrat is hasznalhatnank, ami nem csak nagyobb sebesseget tesz lehetove, de nem is karos a sugarzasa. E helyett kapunk meg egy wifi/blutooth/whd/stb szabvanyt.