Berta Sándor

Nő a WLAN-eszközök adatátviteli sebessége

Az új generációs WLAN készülékek magasabb frekvenciasávban fognak sugározni, így kisebb távolságra, de jóval nagyobb, akár 7 Gb/s-os adatátviteli sebességet érhetnek el.

A Wireless Gigabit Alliance (WiGig Alliance) által kifejlesztett technika lehetővé teszi a 7 Gb/s-os adatátviteli sebességet, ami tízszer nagyobb, mint az IEEE 802.11n jelenleg elérhető elméleti maximális adatátviteli sebessége. A WLAN-minősítési programokkal foglalkozó Wi-Fi Alliance már jelezte is, hogy együttműködik a WiGig szövetséggel azért, hogy az új technikát integrálják a jövőbeli WLAN-termékeket. A kooperáció annak köszönhető, hogy a WiGig tagjai közül néhány részt vesz a Wi-Fi Alliance munkájában is.

A WiGig a napokban hozta nyilvánosságra a tavaly decemberben elkészített technikai specifikációkat. Az új technika a 60 GHz-es frekvenciasávban működik majd. Összehasonlításul: a jelenlegi WLAN-hálózatok a 2,4 és 5 GHz-es frekvenciasávban működnek. A magasabb frekvencia ugyan nagyobb adatátviteli sebességeket tesz lehetővé, viszont ezzel párhuzamosan a hatótávolság nagyobb mértékben lecsökkenhet. Ez utóbbi okozza azt, hogy a 7 Gb/s-os adatátviteli sebesség legfeljebb 10 méteres távolságon belül biztosítható.

A WiGig 1.0 hatékonyan kiegészítheti a WLAN 802.11 szabványokat. A használt Medium Access Control (MAC) réteg teljesen kompatibilis az IEEE 802.11 szabvánnyal, így ez lehet az alapja a WiGig és a Wi-Fi Alliance együttműködésének is. A Wi-Fi Alliance által minősített eszközök a jövőben három frekvenciasávban (2,4, 5 és 60 GHz) is működhetnek majd. Különböző protokoll adaptációs megoldásoknak köszönhetően specifikus eszközöket is létrehoznának, így például a PC-s perifériákhoz és a kijelzőkhöz, valamint projektorokhoz használható HD-s rendszereket.

"A 60 GHz-es frekvenciasáv jelentősen megnövelheti majd a jelenlegi Wi-Fi technológiák képességeit és a használatát. Napjainkban több száz millióan használják a Wi-Fi-t. A WiGig specifikációt a kezdetektől azért hoztuk létre, hogy széles körben, számos eszközön alkalmazható legyen" - jelentette ki Edgar Figueroa, a Wi-Fi Alliance ügyvezető igazgatója.

A WiGig Alliance tagja többek között az Intel, a Cisco, a Nokia, az Nvidia, a Panasonic, a Samsung, a Toshiba, az Atheros, a Broadcom, a Marvell, a Mediatek, a Dell, az IBM, az AMD, az NEC, az NXP, a Microsoft és a Texas Instruments.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • andersh #4
    remélem semmikor.
    így sok sok energia vészel h vezetékben megy.
  • DeviloftheHell #3
    legközelebb már nem kell mikrot venni csak bekapcsolni a wifi-t:D:D:D
  • Indira Ganji #2
    A foton hullámhussza 800 Mhz-nél 66 cm, ugyanígy 2400 Mhz-nél (2,4 Ghz) 22 cm.

    60 Ghz-nél mindössze 8,8 mm. Az ennél vastagabb tereptárgyakban gyakorlatilag megtörik, gyengül és szóródik a jel. Alacsonyabb frequenciatartomány mellett lassabb az adatátviteli sebesség, de biztosabban nem szakadunk le a netről.
  • djw #1
    wifi áram mikor lesz már?