Berta Sándor

Hologramos azonosítást fejlesztett ki a Sony

Az egyre növekvő illegális másolás miatt folyamatosan nő igény a hatékony egyedi azonosítási technológiák iránt. Ezen a területen a hologramok jelenthetik az egyik legjobb megoldást.

Egyedi hologramok tömeggyártási módszerét fejlesztette ki a Sony Disc and Digital Solutions (SDAD). A vállalat bemutatta azt az új sorozatgyártási eljárását, amelynek segítségével úgynevezett Lippmann-hologramokat helyezhetnek el bármilyen terméken. Minden egyes hologramhoz egy integrált kép vagy egy egyedi azonosítókód tartozik. A cég emellett azzal a kérdéssel is foglalkozik, hogy miként lehet az egyedi azonosítókóddal ellátott hologramokat reklám-, illetve marketingcélokra használni. A módszer ezenkívül kiválóan alkalmas bankjegyek, a bank- és hitelkártyák, valamint a különböző igazolványok védelmére is.


Az SDAD szerint ugyan már korábban is alkalmaztak Lippmann-hologramokat a termékek védelmére, azonban azoknak egységes, nem pedig egyedi azonosítókódjuk volt. A mostani sorozatgyártási eljárás során minden egyes hologramhoz egy 21 tagú betűkből és számokból álló titkosított kódot rendelnek hozzá. A kód csak az adathordozó bizonyos irányba való eldöntése után válik láthatóvá.

A Sony Disc and Digital Solutions tervei között szerepel az is, hogy hologramos védelmi megoldást teljesen új területeken is kipróbálják, így például szóba került, hogy az ügyfelekkel való kapcsolattartásban vagy a különböző szolgáltatásoknál is nagy használt lehetne venni az eljárásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #9
    Úgy, hogy amikor amikor bejön az országba, a vámosbácsi ránézésre meg tudja mondani.

    Azt meg hogy ki mikor mitt vett azt most is nyomonkövetik, szerinted mire való a product registration, vagy épp az konzolos online lét.
  • DeviloftheHell #8
    sony inkább azzal foglalkozna hogy minöségi termékei legyenek megint ne szarok kurva drágáért
  • AgentKis #7
    "Tehát, még ha rendelkezel is egy saját hologram nyomtató eszközzel sem érsz semmit" Miért nem? Egy eredetit megfogok és csinálok 100at ugyanazzal a kóddal.
    Ha nem egy valaki vesz meg belőle többet akkor ki jön rá a "turpisságra"? Illetve kié lesz a "hamis"?

    "szóba került, hogy az ügyfelekkel való kapcsolattartásban" szerintem ez a kulcs rész a dologban! Tehát a gyártó (sony) adatbázist fog felépíteni, hogy ki vette meg az egyes kódokhoz tartozó kópiát. Sőt nyílván arról is, hogy miket vett ugyanaz a vevő, így aztán célzott reklámmal meg lehet találni. Na ha ilyet vesztek, valami útált politikus nevében tegyétek ezt! A boltos ugyanis nem kérhet személyit!!! (illetve kérhet, csak nem vagy köteles megmutatni.)
  • okosan gyerekek #6
    Nem az a kérdés, hogy le fogják-e tudni hamisítani, hanem az, hogyha már ráveszi magát az ember arra, hogy eredeti terméket vegyen, ne legyen még egy réteg, aki lefölezi azt a lóvét is, ami befolyna a kiadóknak, vagy a gyártóknak. Tehát, ez nem másolás védelem, hanem egy eredetiség ellenőrzési eljárás, ami akkor hasznos, ha szoktál vásárolni eredeti cuccokat.
  • okosan gyerekek #5
    Ez nem erről szól, erre eddig is képesek voltak csak egy általános matricával, amit leszedhettél egy olcsóbban beszerezhető nokia akkumulátorról, és átrakhattad egy drágább modellre, ami viszont hamis, és az árrés a tiéd. Ezzel szemben mostantól nem tudod csak úgy áthelyezni a matricát túl a technikai nehézségein, mert egy kódgenerátorral meg lehet oldani, hogy csak bizonyos sorozatszámok kerülhessenek az például az aksira, amit pedig le tudsz, vagy le fognak tudni a disztribútorok, vagy az ügyfélszolgálatosok neked ellenőrizni, mielőtt megveszed.

    Tehát, még ha rendelkezel is egy saját hologram nyomtató eszközzel sem érsz semmit, mert a sorszám minden valószínűség szerint elárulja, hogy hamis a termék, ha csak nincs mákod és pont rátrafálsz egy létező, vagy létezhető kódra, vagy éppen nem rendelkezel a sorozatszám generáló algoritmussal.

    Tehát ez egy jó dolog, védi a vásárló érdekeit, ennek örülök.
  • kovadam87 #4
    Folyton ezek a holo matricák :D hány éves technológia ez már, valaki tudja?! :) nagy újítás hajrá sanyi! =)
  • neoG #3
    Mit nem lehet érteni ezen?Ha nem találsz a lemezen ilyen kis matricát, akkor nem veszed meg, mert már kívülről látszik, hogy szoftverhamisítás áldozatává fogsz válni:)
  • drwho #2
    nem, de biztos valamit nem írtak le. mit számít, hogy hogyan látják el egyedi azonosítóval a lemezt, nem értem... lemásolni amíg olvasható bármit le lehet... vagy nem?
  • metaljesus #1
    én vagyok az egyetlen aki nem érti hogy ez mégis hogyan befolyásolja a másolásvédelmet??