Berta Sándor

Népszerű az időkorlátos DVD

Franciaország, Olaszország és a skandináv államok után már Németországban is megjelentek az első 48 óráig lejátszható műsoros DVD lemezek.

Egyes müncheni boltokban már néhány hete árulják a különleges korongokat, amelyek tartalma csak a vásárlás után számított bizonyos ideig tekinthető meg. Az adathordozó neve DVD-Disposal (DVD-D) és 48 órával a DVD-lejátszóba való első behelyezés után automatikusan megsemmisíti magát.

"Az első 48 órában a tartalmak olyan gyakran megnézhetők, amilyen gyakran azt a felhasználó szeretné. Amint véget ért a két napos határidő, elindul egy fizikai folyamat, amely két nap után használhatatlanná teszi a menüket. A készülékek ezután nem ismerik fel a korongot és a no disk feliratot jelenítik meg. A DVD ezt leszámítva mindenben megegyezik hagyományos társaival, bármely lejátszóban megtekinthető és minden hagyományos DVD-funkcióval, valamint a jellemző kép- és hangminőséggel rendelkezik" - nyilatkozta Chris Naumann, a DVD-D Germany Ltd. ügyvezetője. A hangsúly a lemez behelyezésén van, vagyis a lemez a vásárlás után akár évekkel is használható, ha a vásárló még nem nézte meg.

A DVD-D előnye, hogy a csomagolásával együtt 100 százalékban újrahasznosítható és viszonylag olcsó, egy diszk mindössze 3,99 euróba kerül. "A megoldás elsősorban a kölcsönzőknek érdekes, hiszen nem kell várniuk, hogy az emberek visszahozzák a filmeket, tudják, hogy azok 48 óra múlva úgyis megsemmisülnek" - tette hozzá a szakember. A DVD Disposal további előnye, hogy a zene- vagy a filmiparnak sem kell másolásvédelmekkel bajlódniuk és a felhasználók is olcsón juthatnak a filmekhez vagy a koncertfelvételekhez.

A DVD-D egyébként Franciaországban, Olaszországban és a skandináv államokban már nagy népszerűségre tett szert és egyelőre a müncheni eladási adatok is biztatóak. Amennyiben a DVD-D fogadtatása továbbra is kedvező lesz, úgy a különleges műsoros lemezek egész Németországban kaphatók lesznek. A tervek szerint folyamatosan bővítik a kínálatot, a tárgyalások már megkezdődtek a forgalmazókkal és a filmstúdiókkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adamul #89
    Ez azért jó, mert 48 óra alatt már aki akarja mindenképpen át tudja másolni a cucclit egy hagyományos változatra... :)
  • Zsolt Xzibit #88
    Nézzétek meg: http://www.mtubrothers.eoldal.hu/
  • Netrat #87
    Nem, ez szerintem is faszság.

    Nem beszélve arról, hogy az önmegsemmisítő menü nyilván nem másolódik át, ha lemásolják a lemezt, onnantól meg nincs értelme a 48 órás határidőnek, a másolat bármeddig nézhető.
  • Turdus #86
    "A DVD Disposal további előnye, hogy a zene- vagy a filmiparnak sem kell másolásvédelmekkel bajlódniuk"

    Ezeket honnan szalasztották? Az első 48 órában nem lehet másolni?!? Ekkora marhaságot, remek példa arra, hogy a világ vezetői mennyire pancserek. Nem baj, nekünk, akiknek van eszük, ez csak jó :-)
  • Bordapapa #85
    Ez ugye nem csak szerintem f*szság?
  • HerrKiss #84
    Ez is valami? Ezt az "Ég(bolt)" márkanevű DVD már évekkel ezelőtt tudta. Kiírtam rá valamit, ellenőrzés OK, pár nap múlva olvasnám vissza, már a fájlszerkezetet sem látta. Akkor azt hittem, sz@r a lemez, ma már tudom, csak jövőbe mutató volt .
  • xenossas #83
    pff
  • pasi29uk #82
    Kedves Csimmasz, Manchesterben/Boltonban elek es szorolapozassal fogalkozom tobb mint egy eve. Angliaban is nagyon jol mukodik a szelektiv hulladekgyujtes teny es valo minden haznal kintvan a zold rekesz tele muanyag flakonnal amit hetente uritenek.
    De eddig egyetlen egy CDt vagy DVDt sem lattam benne, pedig naponta 1500-2000 hazba viszem el a szorolapot. Helyette lattam kukaban, utcan, bokorban, hazteton es minen egyeb helyen... na ez a nem mindegy.
  • Anakyn #81
    Gondolom ez is elfüstöl, mint a M.I.-ben :) 48óra alatt megsemmisülő torrentezőket kellene feltalálni! :)
  • valaé valaé ná #80
    Álmodj királylány...