Gyurkity Péter

42 GB-os DVD-t mutattak be japán kutatók

Új reménysugarat jelenthet a hagyományos optikai tárolószabvány számára egy új japán kutatás, amelynek keretében kidolgozták a kapacitás többszörösére növelését. Sokak szerint azonban túl későn született meg az eredmény.

A japán Tohoku Egyetem kutatói bemutatták munkájuk eddigi eredményét, amelynek révén sikerült a többszörösére növelniük a hagyományos DVD-korongok kapacitását. Az eredeti anyag sajnos kizárólag japán nyelven elérhető, ám a világhálón már megjelentek az első fordítások, amelyekben részletesen ismertetik a kutatók által alkalmazott módszert.

A megoldás lényege, hogy a korongokon lévő, információtárolásra használt gödröcskék eddig sima alsó felületét (fenekét) V-alakra formázzák. Ezt a módszert kombinálják a gödröcskék irányának, fekvésének módosításával, amely még tovább növeli a kapacitást, így egyetlen bit helyett immár egy teljes byte adatot tárolhatnak el egyetlen ilyen gödröcskében (pit). A mellékelt ábrán jól látható a két módszer közötti különbség, a végeredmény pedig a 42 GB-os maximális kapacitás megjelenése a hagyományos lemezeken.


A technológia előnye sajnos ennyiben ki is merül, hiszen az újítás egyben a meglévő készülékek teljes cseréjét követeli meg, nyilván nem túl emberi árakon. A jelenleg használt olvasók és írók ugyanis nem tudják kezelni az új változatokat, azt pedig ebben a korai szakaszban megtippelni sem lehet, hogy az esetlegesen legyártott és piacra dobott meghajtók milyen áron mutatkoznának majd be.

Nem véletlen, hogy több elemző szerint a megoldás túl későn jött, a Blu-ray immár feleslegessé teszi ezeket a technikai trükköket. Az persze más kérdés, hogy az újítást az új HD-formátumnál is felhasználhatják-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #64
    A tárgy szempontjából tökmindegy. :)
  • moikboy #63
    de ez csak az audio CD aminek elég gyenge hibakorrekciója van. (gyakorlatilag csak a CIRC). adat cd-nél redundánsabb az adat, ezért fér csak 700 mbyte rá.
  • dez #62
    Itt ettől nem nagyon kell tartani, lévén valószínűleg nem írható lemezekről van szó, lásd #28...
  • VoneOut #61
    Én mindig is féltem az ilyen nagy kapacitású adattárolóktól...
    Nagyobb az esély az adatvesztésre egy 42GB-al terhelt lemez esetén mint 10db 4,7GB-os lemeznél...bár biztosan kényelmesebb. :)
  • dez #60
    Azért hozzátenném, hogy a Blu-ray lemeznél egyszerűbben növelhető a rétegek száma, akár 5-10-re is. Mellesleg a lemez mindkét oldalán lehetnek adat-rétegek. A drágaság csak átmeneti.
  • Sanyix #59
    Te meg mindig ugyanazt mondod, mintha egy spambot lennél.

    Bluray egy elavult, és drága szar, remélem soha nem lesz sikeres. Ja most mondjad hogy de a hddvd feltúrbózott dvd (mert kb 1 hete nem írtad le), az meg ne zavarjon hogy a bluréj ugyanaz, csak picit más összetételű a lemez.
  • julius666 #58
    akkor bocs, vedd úgy hogy nem szóltam
    az igazat megvallva van hogy nekem is elbaszódik pár DVD-írásom, de azért nem jellemző
  • Molnibalage #57
    Okoskodnak? Aha.. Egyszerűen kijelentettem amit tapasztalok a környezetemben.
  • Molnibalage #56
    Az akkori kor legdrágább íróját vettem és soha nem írok semmit a max. névleges teljesítmény felénél gyorsabban...
  • julius666 #55
    ja, arrakistor már volt