Berta Sándor

A Berni Megegyezést bírálta Richard Stallman

A GNU/Linux társalapítója és a Free Software Foundation (FSF) ötletgazdája ezúttal egy 1886-ban elfogadott megállapodást kritizált.

Richard Stallman egy svájci parlamenti csoport meghívására február 11-én érkezik Bernbe, hogy ő vezesse az úgynevezett Berni Megegyezés elleni demonstrációt. A svájci csoport és a szakember több okból is kifogásolják a dokumentumot, az ugyanis szerintük egyrészt túl hosszú időre biztosít szerzői jogi védelmet a különböző művészeti alkotásoknak, másrészt korlátozza az alkotói szabadságot.

Stallman részt vett a GNU/Linux operációs rendszerek kifejlesztésében, de egy ideje már a felhasználók jogainak erősítésén fáradozik. Munkásságáért megkapta az ACM-Grace-Hopper-díjat, tagja lett a MacArthur Alapítványnak, elnyerte az Electronic Frontier Foundation’s Pioneer kitüntetést és a Takeda-díjat, amit a világ szociális és gazdasági helyzetének javításáért végzett munkája miatt ítéltek oda neki. Emellett több intézménynek is a díszdoktora.

"A jelenlegi szerzői jogi rendszer néhány sztárt nagyon gazdaggá tesz, emellett azonban csak a művészek egy kis részének nyújt támogatást és a többiek szempontjából egy teljes csőd. Arra ugyanakkor kiválóan alkalmas, hogy a nagyvállalatok és a zeneipart támogassa, amelyek most már el akarják elérni a fájlcserélés megtiltását is. Ez egy olyan rendszer, amely a szabadságunkat támadja úgy, hogy közben eltékozolhassa a pénzünket. Különböző új módszerek sokkal jobban megfelelnek a művészeknek és egyúttal tiszteletben tartják a szabadságukat is. Csak a szerzői jogi ipar veszítheti el ezt a harcot. A szerzői jognak két közérdeket kellene lefednie: egyrészt ösztönöznie kellene az új művek megjelentetését, másrészt meg kell teremteni azt a szabadságot, hogy a már publikált műveket szabadon lehessen használni" - szögezte le Stallman.

Edith Graf-Litscher svájci parlamenti képviselő egyetértett a szakemberrel abban, hogy a jelenlegi szerzői jog nem biztosít egyenlő feltételeket az emberek, illetve a szerzői jogok tulajdonosai számára. A politikus szerint a tudáscserét egyoldalúan - a szerzői jogok tulajdonosainak kedvezve - korlátozzák, s mindez annak ellenére történik, hogy a legtöbb alkotó mások műveit is felhasználja.

"Támogatjuk Stallman céljait. Szükség van egy kiegyenlítettebb helyzetre" - nyilatkozta Denis Simonet, a Svájci Kalózpárt elnöke. A demonstrációt szintén támogatja a Berni Egyetem Informatikai és Alkalmazott Matematikai Karának hallgatói. A tavaly alakult svájci parlamenti csoport a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztését támogatja és tagjai többek között a Zöldek, a Kereszténydemokrata Néppárt (CVP), a Svájci Szociáldemokrata Párt (SP), Szabadelvű Demokrata Párt (FDP), az Evangélikus Néppárt (EVP) és a Zöldliberális Párt (GLP) képviselői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #4
    A GNU/Linux társalapítója és a Free Software Foundation (FSF) ötletgazdája ezúttal egy 1886-ban elfogadott megállapodást kritizált.

    Amikor ezt tegnap megláttam, először hisztérikus röhögésben törtem ki, majd keservesen sírni kezdtem...
  • mad mind #3
    Naja, de míg te használhatatlan marhaságokat terjesztesz, addig ez az ember válotztatni próbál.
  • Magiszter #1
    Igaza van, de úgy sem fog sokat elérni ezzel. Max hátráltatja a globális ellenőrzésre és totális hatalomra törekvő "jogvédő" szervezeteket, amiket egyes államok még támogatnak és pénzelnek is.