Berta Sándor

Amikor az orvos Dr. Google...

Ulrike Felt bécsi orvos három éven át elemezte azt a jelenséget, hogy miként befolyásolják az online elérhető egészségügyi anyagok az orvosok és a betegek kapcsolatát.

A most nyilvánosságra hozott tanulmány elszomorító képet fest le: a betegek előszeretettel használják a népszerű keresőt, de általában nem igazán foglalkoznak az egészségügyi információk származásával és minőségével. Felt, aki egyben a Bécsi Egyetem Tudománykutatási Intézetének vezetője, kísérletek leírásait, honlap- és médiaelemzéseket, valamint orvos-beteg interjúkat tanulmányozott. Emellett maga is megkérdezett számos orvost és pácienst, elvégzett néhány érdekes kísérletet, illetve kérdőíveket értékelt ki.

Wolfgang Routil, a Stájerországi Orvosi Kamara elnöke szerint az orvosok általában nem túlzottan örülnek a Google-on edződött betegeknek és Felt kutatási anyaga meg is mutatta, hogy ez miért van így. "Egyetlen kivételtől eltekintve a kísérleteinkben részt vevők a Google-t használták a szükséges információk megszerzéséhez. A leggyakrabban csak a főoldalakat futották át, az aloldalakat már nem. Közben nem igazán figyeltek a minőségi anyagokra utaló jelzésekre. Ez utóbbinak az az oka, hogy vagy nem ismerték ezeket vagy észre sem vették őket" - nyilatkozta Ulrike Felt. A szakember megfigyelte azt is, hogy a felhasználók többsége nem valódi segítséget nyújtó információkat keresett az interneten, inkább csak megerősítésre vágyott. Az adott honlap meglátogatását befolyásolta, hogy az oldal hogyan néz ki, mennyi grafikus elem szerepelt rajta, mennyire áttekinthető volt, és milyen nyelvet alkalmazott.

A kutató végül négy betegtípust határozott meg. Az elsőbe tartoznak azok, akik tájékozódnak a betegségekről és a szakmai fogalmakról. A másodikba azokat lehet sorolni, akik szerint az orvosok sem tudnak mindent, és ezért az egészségügyi tudásukat a világhálóról kell kiegészíteni. A harmadik kategóriába kerültek a kezelésekről tájékozódó és az ezekben a kérdésekben az orvosokkal vitázó vagy beszélgető személyek. Az utolsó csoportba pedig azokat sorolta Felt, akik "megengedik" az orvosnak", hogy kezelje őket, pedig ők sokkal többet tudnak elméletileg a betegségükről, mint a szakember. "Sokan el sem hajlandók ismerni, hogy egészségügyi ismereteiket az internetről szedték össze és mindezt csak azért tették, mert nem bíznak az orvosban" - tette hozzá az orvos.

Erich Sorantin radiológus úgy reagált kollégájára tapasztalataira, hogy az emberekben félelmet kelthet, hogy mennyi mindent találhatnak meg a világhálón. Az internetnek ez a túlzó felvilágosítási szerepe bizonyos szempontból rossz, ráadásul könnyen elbagatellizálhatók bizonyos súlyos betegségek tünetei. Abban viszont mindegyik szakember egyetértett, hogy a világháló a következő években alapvetően megváltoztatja majd az orvos-beteg viszonyt. Fontos viszont, hogy az internet hatékonyan segítsen ebben a folyamatban, és ne okozzon károkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vanclemmons #10
    valahol mindkét félt megértem - a guglizó beteget, aki nem hisz az orvosnak, meg a siránkozó orvost is. de itthon szerintem kicsit rosszabb a helyzet mint németországban, amikor egy orvos kevesebbet keres szinte egy takarítónőnél, szinte röhejes. ilyen feltételek mellett aztán persze, hogy egyre többen adnak alább a megmentemavilágot ambícióikból, még ha így is léptek ki az orvosiról anno.
    az is szörnyű, hogy ha nincs legalább 1 ismerősöd a közelben, akkor levegőnek néznek, és nem kérdezhetsz, akkor se, ha csak ártatlan kíváncsiságból tennéd, nem kötekedésből. itt a recepted, mehetsz...
  • Amergin #9
    Meg lett mondva: "akinek nem tetszik, el lehet menni". Az orvosok el is mentek. Meg az áplónők is. Akik itt maradtak azok "kalandvágyból" maradtak itt.
    A rendszer megoldási javaslata: privatizáció!!! Hurrá! Aki tud az fizessen és esetleg meggyógyítják, aki nem az kezelje magát otthon, vagy dögöljön meg, a'la "szociális piacgazdaság"...
    Hiába fizetitek a TB-t: az IMF soha nem fogja megengedni, hogy színvonalas ellátás legyen Pannónia Provinciában és ezen a tényen a mindenkori helytartók sem tudnak változtatni.
  • torreadorz #8
    A fő probléma hogy általában a doki nem mondja el hogy mi baja az embernek, mitől van, mi ez, és mit csinál a gyógyszer amit felir.
  • macseke #7
    szerintem az orvosok nem tudnak mindent, az emberek meg nem orvosok.. a megoldás rövid távon olyasmi lenne, hogy hogyha nem javul valakinek az állapota, akkor másodjára nem egy erősebb valamit ír fel az orvos, vagy egy más hatóanyagút, hanem AKKOR veszi a fáradtságot, körülnéz a neten és megfontolja a többi lehetőséget. Elsőre nyugodtan lehet javasolni a szokványos megoldásokat hasraütésre, így is túl nagy a sor a dokiknál.
    hosszútávon pedig úgy képzelem, hogy a dokik is rájönnek, hogy azt a sok vastag könyvet betüről betüre fejbentartani úgy, hogy eszünkbe is jusson nem egyszerű, meg a cégek is rájönnek és készül egy program, amivel az orvos minden vizsgálatkor szorosan együttműködve a legpontosabb diagnózist állíthatja fel a legjobb kezeléssel, szinte időveszteség nélkül. Google Doc's.. :)
  • amitriptilin #6
    bár én nem az egészségügyben dolgozom, azért van véleményem erről:
    azt hiszem ez minden szakmára igaz... talán a fő probléma az, hogy vannak emberek, így az orvosok és gyógyszerészek között is, akik Istennek képzelik magukat, ahelyett, hogy egyszerűen bevallanák a betegnek, hogy nem tudom mi a probléma, várjon 1 órát, utánnanézek (mellesleg vannak egészségügyi rendszerek, ahol ezt az egy órát is finanszírozzák, tehát érdeke a kezelő-orvosnak illetve a gyógyszerésznek, hogy a betegre (arra az 1 betegre) fordítsa azt az egy órát...
    De ugyanez elmondható minden szakmára, csak egyik sem vált ki akkora erkölcsi vitát, mint az orvosi hivatás... de kérdem én: miért nem tudja a burkoló jól lerakni a lapokat én meg egy óra gyakorlás után igen, miért nem tudja a rendszergizda megoldani a problémát, én meg igen; miért nem tudja a hülye megkapálni az erdőt, én meg igen?
    és még ezt lehetne sorolni, biztos mindenki talál olyan szakembert a saját múltjában, akivel nincs megelégedve...
    A magyar egészségügyi viszonyok olyanok, amilyenek: ennek oka egészen egyszerű: morális okokból ez a szakma nem teheti meg, hogy igazi sztrájkot fojtasson, mint a vasutasok pl. ki tudnák csikarni a nagyobb lét a kórházakra, a betegekre, magukra, de közben naponta 1000ek belehalnának a sztrájkba.
    Szóval az én véleményem az, hogy mindenki elvégezheti még az orvosit is...
  • globint #5
    Van egy ismerősöm, akinek a doki mindenféle krémeket, pl. aloeverásat, meg gyakori átkötést javasolt a lábára. A lábán meg egyre terjedtek a ronda gennyes sebek.... Egy év sem kellett, már a bokájától a combjáig terjedt mindkét lábán a gennyes sebtömeg...
    Egyszer meglátogattuk, és elszörnyedve láttuk, milyen büdös gennyes az egész lába....
    Idehaza utánanéztem a Google-n, kikutattam, hogy szerencsétlennek "Methicillin resistant Staphylococcus aureus" fertőzése van, amire az amerikai orvosok sima hipós lemosogatást ajánlanak. Ennek már 6 hónapja, és ezzel a módszerrel a lába tökéletesen begyógyult....
    Ezek után írkálhat nekem akármit a kutató orvos a "hülye googleképzett betegekről", inkább ismerje be, hogy ők sem a római pápa csalhatatlanságával bírnak.....
    Nem minden falusi orvos áll a helyzete magaslatán, de még a nagyobb városokban is akad orvos, amelyik a minimálisan elvárható információkkal sem rendelkezik, csak az orvoslátogatók által ajánlgatott gyógyszereket írogatja fel....
  • joebacsi #4
    Ezt Ház óta tudjuk :)
  • Oláh Herkules #3
    a magyar egészségügy egy nulla. A kevésbé szokványos betegségeket meg sem találják, neten kell magadnak rájönni...
  • Szefmester #2
    Az én orvosom első blikkre a mononukleózist is laza torokgyulladásnak nézte az elején.. sőt még az ügyeleten is.. a félelmetes pedig az volt hogy az ügyeletes altatott egy későbbi műtétemen... :S
    Persze nálam sem a net a hitelesebb, de azért utánanézek hogy amiket tapasztalok azok mások is lehetnek e mint a doki szerint.. (persze a fentiek miatt alakult ez ki nálam)
  • metaljesus #1
    pedig az orvosok sem tudnak mindent.
    volt egy bajom, amire doki felírt krémet. nem használt, felírt egy erősebbet, az sem használt. kb 1 órányi guglizás után megtaláltam, hogy mi van, és hogy ez már csak műtéti eljárással hozható helyre.
    ennek ellenére kizártnak tartom hogy valaha is a netet helyezzem előbbre az orvosoknál.