MTI

Az internet szerepe az újinfluenza járványban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az internet segítette ugyan az újinfluenza-járvánnyal kapcsolatos információk széleskörű terjedését, ám akadályozta a járvány kezelését azzal, hogy táplálta a betegséggel kapcsolatos találgatásokat és mendemondákat.

Fukoda Keidzsi, a szervezet újinfluenzával foglalkozó megbízottja szerint az internet új dimenziót hozott a járvány ügyének kezelésében. A világháló révén a betegségről szóló információk szélesebb körben váltak elérhetővé, de sok forrás - blogok, közösségi portálok és weblapok - híresztelésekbe, találgatásokba és bírálatokba bocsátkozott a járvánnyal kapcsolatban. "Az oltásellenes üzenetek átütőek voltak, ez sok helyütt nagyban megnehezítette a közegészségügyi hatóságok dolgát" - hangoztatta Fukoda, aki mindazonáltal a WHO kommunikációjában is talált hibát. A szervezetnek szerinte nem sikerült megtalálnia a megfelelő ritmust, és "zűrzavar volt a járvánnyal kapcsolatos szavak és kifejezések használatában".

Brit kutatók viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy a közösségi portálok figyelmeztetőrendszerként működhetnek járványok esetén. A Bécsben zajló ECCMID nemzetközi járványügyi konferencián kedden ismertették a London City University szakembereinek tanulmányát, amelyben azt vizsgálták, hogy a rövid üzenetek közlésére alkalmas Twitteren 2009-ben milyen gyakran fordult elő az "influenza" kifejezés. A több szakterületet felölelő kutatás során hárommillió angol nyelvű bejegyzést néztek át, az üzenetek 2009 májusa és decembere között érkeztek a népszerű közösségi portálra.

A kutatók szerint azt a társadalmi hálózatot, amelyet a Twitter összefog, figyelmeztető- és jelzőrendszerként is lehet használni. Mivel a Twitter valós időben működő médium, az azonnali jelzések mellett azonnali válaszok is születhetnek - mutatott rá Patty Kostkova, a kutatás vezetője. A vizsgált bejegyzésekben a kutatók 12.954 alkalommal bukkantak az "újinfluenzám van" kifejezésre, míg 12.651 alkalommal az "influenzás vagyok" szavak bukkantak elő. A betegséggel összefüggésben gyakran találkoztak továbbá a H1N1, a vakcina, eset és az információ szavakkal is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #4
    Nem kúrtak el semmit... bár akaszthattak volna többet is egyesek, de így is sikerült picit lehúzni a jó népet.
  • Etinger #3
    Az internet szerepe az újinfluenza járványban a hülyítés.
  • Garrett27 #2
    No meg azt, hogy hisztéria-keltés miatt nem lettek megbüntetve - mármint az egészségügyi világszervezet. A gyógyszergyárak pedig az egyes kormányok számára hátrányos (persze a gyáraknak nagyon is előnyös) szerződéseket kötöttek, mert ma már "divat" az emberek egészségével is fenyegetőzni ("ha nem írjátok alá a szerződést, akkor garantáltan lebetegszik a lakosságotok és akkor majd ki fizeti az adót?" meg hasonlók...).
  • Oláh Herkules #1
    juj most ráfogják hogy a zinternet miatt nem lett olyan óriási milliós áldozatokat követelő világjárvány, mint ahogy beharangozták :D Nehogy be kelljen vallani hogy elkúrták, és a gyógyszergyártók pénze miatt jöttek ki azok a rémisztő eredmények :D