Gyurkity Péter

Perlik a Sonyt az OtherOS letiltása miatt

A Sony alig egy hónapja távolította el a Linux operációs rendszer telepítését lehetővé tévő opciót, máris beperelték a lépés miatt, arra hivatkozva, hogy a valós indokokat nem közölték.

A per az Egyesült Államokban indult, méghozzá mindazon felhasználók nevében, akik 2006. november 17. és 2010. március 27. között ruháztak be a PlayStation 3 konzol egy-egy példányára. A felperes arra hivatkozik, hogy a Sony szándékosan letiltott egy olyan funkciót a készülékeken, amelyet eredetileg mindenki számára elérhetőként reklámoztak, ezzel pedig gyakorlatilag átverték saját vásárlóikat.

Az anyagban egészen pontosan úgy fogalmaznak, hogy míg a Sony az úgynevezett "OtherOS" opció eltávolítását (amelyről múlt hónapban mi is beszámoltunk) azzal indokolta, hogy ezzel komoly biztonsági rést foltoznak be, addig a valódi ok nem ez volt, hanem az a félelem, miszerint a Linux operációs rendszert használók megkerülhetik a beépített védelmet és szabadon futtathatják a feltört játékokat, azok után semmilyen jogdíjat nem fizetve. Arról korábban már esett szó, hogy bizonyos rések lehetőséget adnak a potenciális hackereknek a játékok és egyéb tartalmak lemásolására és továbbítására, ám ez valahogy kimaradt a Sony hivatalos indoklásából.

Amíg tehát a cég álláspontja szerint a felhasználókra leselkedő veszélyeket minimalizálják, addig inkább a digitális másolásvédelem megerősítéséről van szó, ezt pedig kiegészíti egy másik fontos pont. Ez a firmware frissítéssel kapcsolatos, a Sony ugyanis csak azok számára engedélyezte az online funkciók használatát a konzolon, akik hajlandóak voltak telepíteni a legfrissebb verziót. Ezzel a felperes szerint megsértették a fair versenyről szóló előírásokat, hiszen elzárták a felhasználók egy részét bizonyos funkciók igénybevételétől.

A pert indító magánszemély 5 millió dollárt követel a cégtől jóvátételként, amit a legtöbben kicsit sokallnak - meglátjuk, hogy miként vélekedik minderről a bíróság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dchard #9
  Örülök neki, hogy valaki a fejükre borítja a bilit.

  Ugyan a Sony nem veri nagy dobra, de emlékezzünk csak vissza a PS3 (gyászos) indulására? Igen igen, amikor többek között azért volt szar a kihozatal, mert kevés és drága volt a kék lézerdióda a PS3 BD meghajtójába. Mivel sokan hamar rájöttek, hogy mekkora számítási kapacitás vana PS3-ban, a Sony százassával (egyeseks szerint ezressével) adott el PS3 konzolokat optikai meghajtó és burkolat nélkül kimondottan gridben való üzemeltetésre, ennek pedig alapkövetelménye, hogy linuxot tudjon futtatni a gép, amit most szépen elvágtak. Persze igaz, hogy aki ilyen célból vette a gépet, az tojik nagy ívben erre a frissítésre, de mi van, ha majd valamikor olyan hibákat javítanak egy soronkövetkezőben ami stabilitási hibát vagy bármi más fontos dolgot javít?

  Amúgy is: simán tarthat az ember egy PS3-mat játékra, és videó kódolásra vagy bármilyen hardware igényes dologra. A kellemes és hasznosból a hasznos funkciót el is vették a felhasználóktól...

  Dchard
 • FefeeX #8
  Remélem megítél neki valami 100ezer dolláros díjat, amit precedensértékűen végigperelhet majd az összes többi felhasználó is, aztán legközelebb meggondolják, hogy miket csinálnak.
 • FefeeX #7
  "de max egy ps3 árában kompenzálnék."
  az hol büntetés egy ilyen cégnek, ha 10 fillért be kell fizetnie? Alapból, ha ilyen aljas húzásokat csinál, meg kellene szorongatni a mogyoróit a felhasználóktól függetlenül is.
  Ki tudja, két patch múlva már a BD filmeket sem fogja játszani az új patch miatt...
 • rudymester #6
  Az a vicces, hogy az új gépekbe már nem is volt ez az opció, csak a régi "kövér" ps3-nál volt lehetőség a Linuxozásra. Ha már valamilyen eszköz tud valamit, nem is értem, minek kell azt "downgradelni".

  A felháborodást megértem, de max egy ps3 árában kompenzálnék. 5 milkát mire fel kér emberünk? Ebből élt meg, vagy mi?
 • psishock #5
  lol micsoda analógia. :D A te példád egy adott random 3. személy termékének felel meg, aminek köze nincs a tv-nek, nem is azzal lett reklámozva, sehol nem volt szó róla és köze nincs a tv gyártójának hozzá. Mintha egy játék patch-elése után kivettek volna valamit belőle, de ekkor megint csak a játékot forgalmazó 3. személyt perelhetik, hogy az adott produktumot csonkították meg. (nem mellékesen nagyon is jogosan, te nem ezért fizettél. Nem is csinálnak ilyen trükköket a játékkészítők természetesen.)

  Helyesebb példának inkább képzeld azt, hogy a full hd-tv ből mondjuk kiveszik a színt mert úgy szottyan nekik és ha nem frissítesz, nem nézheted tovább a friss programokat, max ellehetsz a felvett régiekkel.

  A lényeg azon van, hogy te fizettél egy adott összeget a pontosan leírt hardware és software háttérért, és ha egyik napról a másikra eldöntik hogy csípőből letiltják fél ficsőrlistát, ekkor nagyon is szép okod lehet hogy brutálisan átverve érezd magad. Nyilván nem 10 emberke kalkulálta be, hogy egy PS3 megvételével esetleg netezni és egyéb ilyen hétköznapi teendőket is tud csinálni, és mondjuk teljesen kiválthat egy gyengébb full PC vásárlást. Ezzel a mozdulattal a Sony egy az egyben átvágta őket, és a többi júzert is, aki a PS3 linux opciót bármi egyébre szerette volna használni.
 • Magnificat #4
  nem, ez olyan lenne, mintha reklámoznának neked egy jó nagy csomagterű 4 ajtós kocsit, jó lenne a családnak, így megveszed, és egy kötelező rutinjavítás során (amit kötelező megtenned, hogy járni tudj vele), leheggesztenék a csomagtartót, hogy ne tudj bele pakolni. Utána is használhatod, csak kevesebbet tud, és sokaknak fontos tulajdonságát veszti el ezzel, ráadásul ezzel (is) reklámozták. Szóval szerintem helyes, hogy perelnek.
 • jocco #3
  Jó ennyi erövel pereljük be a RTL KLubbot mert levette a Móónikasóóót pedig biztos több százezren csak azért vettek full hd tv mert azt akarták rajta nézni, s most át lettek verve :D
  Kivette és kész, amugy sem kötelezö letölteni a frissitést, ha valakinek az olyan fonots, bár ekkor az online tartalmakról, frissitésröl le kell mondani de hát ez van...
 • exxit92 #2
  igaz igaz, de én azt az 5.000.000 $ -t kicsit sokallom...
 • pixx #1
  Bizony nem helyes, hogy egy funkciót reklámozók, és bele rakom a termékbe utána meg elveszem, mert az úgy jó.