Gyurkity Péter

Körkörös 3D-kijelző a Sonytól

Érdekes kijelzőt mutatott be a Sony, amely elsősorban formájával, valamint a 3D-megjelenítés mindenféle segédeszközt nélkülöző változatával hódíthat - amennyiben a méretet is sikerül megnövelniük.

Az eredeti, japán nyelvű bejelentés szerencsére képpel és videóval egészül ki, így jól látható, milyen érdekes megoldással szeretnék megvalósítani a cég mérnökei a 3D-szemüvegek kiváltását. A fejlesztés egyik legfontosabb újdonsága ugyanis éppen az, hogy többé nem lesz szükség a kiegészítőkre a háromdimenziós megjelenítés tökéletes élvezetéhez, ami ráadásul egyszerre több néző számára is ugyanazt az élményt nyújtja.


Nagy hátulütő, hogy a prototípus meglehetősen kicsinyke, a kijelző mindössze 130 x 270 mm, a támogatott felbontás pedig hasonlóan apró, ez mindössze 96 x 128 pixel. Egyértelmű, hogy az első változat egyelőre nem sok mindenre használható, ám nyilván a következő lépés a méret megnövelése lesz, hiszen a Sony a legérdekesebb potenciális felhasználási területként a nagy konferenciák, kiállítások kiegészítését jelölte meg, ahol egészen méretes kivetítőként lehetne alkalmazni az egyébként henger alakú kijelzőket.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy a 3D-szemüvegek kiváltását pontosan mivel érik el, erről a Sony még nem nyilatkozik. Mindössze annyit árultak el, hogy a Japánban ezen a héten megrendezendő Digital Content EXPO 2009 kiállításon látható lesz a prototípus, így nyilván többen is közelebbről szemügyre vehetik majd azt, illetve remélhetőleg további részletekkel is szolgálnak a működést és a technológiát illetően.

Ezt illene majd a hivatalos útitervvel, vagy annak apró részleteivel megtoldaniuk, hiszen nyilván mindenki kíváncsian várja, hogy pontosan milyen irányban haladnak majd tovább a munkálatokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #14
    Kint van a promó videó a cikkben lévő linken. Elég pofás, de kíváncsi lettem volna egy mozgó verzióra is.
  • kvp #13
    A vicces az, hogy a forgo kijelzos 3d-s megjelenitot mar egy magyar srac is epitett, meg a hiradoba is bekerult vele par eve. Csak fog az ember egy akarmekkora led-es kijelzot (vagy epit egyet kulonallo led-ekbol), megforgatja es fazis fuggoen kirajzolja ra az adott iranynak megfelelo nezeti kepet. Ez egy klasszikus pic mikrovezerlos demo project, bar a publikus valtozat csak egyszinu led-eket hasznal. Ebbol az egyik pesti piacon is lattam egyet, a levegoben forogva jelenit meg egy reklamot, persze csak 1 bites szinmelyseggel es szigoruan csak zold szinben. Szoval ez letezik, mint a spanyol viasz, csak eddig nem oled kijelzot hasznaltak hozza, hanem hagyomanyos nagy led-eket.
  • roliika #12
    Durva ez is
    Na meg jók a holo csajok
  • roliika #11
    Ú ez marhajó cucc! :))
  • Inquisitor #10
    "Az eredeti, japán nyelvű bejelentés szerencsére képpel és videóval egészül ki, így jól látható, milyen érdekes megoldással szeretnék megvalósítani a cég mérnökei a 3D-szemüvegek kiváltását."
    Az lehet, de a bemutató és így a video is holnap 13.00-kor lesz, ami kb. itteni idő szerint hajnali 4 óra. :)
  • Inquisitor #9
    A tükrös, lézeres, voxel megjelenítő elég régi :)
    Pöttyet hangos. A holovizio meg klasz, csak hát 40.000 dodo, és ugye még "csak" vizszintesen 3D. Így is vagy 50megapixel.

    A cikkhez szólva, nem rossz, nem rossz. De a Pioneer Floating Vision FV-01 már kapható kb. 100e forintos áron. Link Mire a Sony kijön ezzel, sokkal olcsóbb is lesz, meg már sokadik generációs.
  • B0nFire #8
    Lehet, hogy nem hiszitek el, de évekkel ezelőtt egy nagyon hasonló cuccot láttam valami pc-magazinban. Ez nem új dolog, csak megrekedt a fejlődésben, mert nem volt rá igény.
  • YLi #7
    Ez meg a Balogh Tibor találmánya a HoloVizio.
  • coolbboy83 #6
    10 év, is megoldják ezt is rendesen........és olyan lesz, mint egy jobb SciFi-ben :-)
  • roliika #5
    Ez meg a forgó tükrös...lézeres.