Berta Sándor

Több százezer embert érintenek a bankautomata-feltörések

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) adatai alapján csak tavaly több mint százezer felhasználót érintettek az ATM-manipulációk.

"A kár csak azért lett viszonylag kicsi, mert időben sikerült letiltani az érintett bankkártyákat. Ennek ellenére úgy becsüljük, hogy a hamisított EC-kártyákkal okozott kár elérte a 40 millió eurót" - hangsúlyozta Jörg Ziercke, a BKA elnöke. A szakember elmondta, hogy tavaly csak Németországban 960 bankautomatát manipuláltak a bűnözők, ez közel 20 százalékkal több, mint a 2008-ban módosított 809 ATM. Jörg Ziercke hozzátette, hogy Franciaország és Törökország mellett Dél-Afrikában találkozhatnak az emberek a leggyakrabban a bűnözők által módosított bankautomatákkal. Ez a közelgő futball-világbajnokság miatt komoly problémát jelent.

Dél-Afrikában a csalók különböző módszereket alkalmaznak. Fokvárosban és Johannesburgban gyakran előfordul, hogy a turistáknak az ATM-ek használatához segítséget ajánlanak fel ismeretlen helyi "jó szándékú" segítők, hogy így kaparinthassák meg a kártyákat, amiknek az adatait egy manipulált leolvasó segítségével megszerzik. A második lépés, hogy megpróbálják megtudni a PIN-kódot. Amennyiben sikerrel járnak, akkor az információkat később felhasználják a folyószámla kifosztására.

"Nagy aggodalommal figyeljük, hogy a világhálón egyre több személyes adatot szereznek meg a bűnözők. Csak tavaly 7000 olyan esetet regisztráltunk, amelyeknél az elkövetők online banki, hitelkártya-, valamint e-kereskedelmi platformokhoz hozzáférést biztosító adatokat kaparintottak meg. Időközben az interneten egy olyan feketegazdaság alakult ki, amit a jól szervezett bűnözők irányítanak" - közölte Jörg Ziercke. A BKA elnöke elmondta, hogy a bankfolyószámlák elleni támadások száma tavaly több mint 60 százalékkal nőtt. Hasonló mértékű növekedést tapasztaltak az adathalászat területén. Az idei esztendő első negyedévében közel 1000 új adathalász-eset volt.

"Jelenleg csak Németországban 700 000 kártevővel fertőzött számítógép lehet, amiket a bűnözők a távolból irányítanak. Ezek a számok is azt jelzik, hogy a regisztrált internetes bűncselekmények csak a jéghegy csúcsát jelentik. Itt kell megjegyeznem, hogy az informatikai és a távközlési területén négy-öt olyan bűncselekmény is van, amiket a telekommunikációs adattárolás nélkül lehetetlen felderíteni" - szögezte le végül a szakember. Az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA) már tavaly ősszel rámutatott, hogy az egész kontinensen drámai mértékben emelkedett a bankautomatákból (ATM-ek) való lopások (skimming) száma. Ez több száz millió eurós hasznot jelent a bűnözőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!