Berta Sándor

Több millió dollár tűnhetett el a Citibankból

Bár a pénzintézet cáfolta a korábban megjelent ezzel kapcsolatos híreket, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mégis vizsgálja, hogy valóban hackerek állnak-e a Citibank pénzének eltűnése mögött. A The Wall Street Journal tegnap arról számolt be, hogy bűnözők több tízmillió dollárt loptak el a Citibank rendszeréből. A lap amerikai kormányhivatalnoktól kapott információkra hivatkozott és azt írta, hogy az elkövetők valószínűleg kapcsolatban állhattak egy orosz kiberbűnözői csoporttal. A pénzintézet azonnal cáfolta a hírt, mondván semmi sem igaz abból, hogy bárki is behatolt volna a rendszereibe és ott károkat okozott. A The Wall Street Journal ugyanakkor azt is közölte, hogy a támadás más cégek ellen is irányult, azokat viszont az újság egyelőre nem volt hajlandó megnevezni.

Az állítólagos lopást nyáron fedezték fel és a szakemberek szerint elvileg hónapokkal vagy akár egy évvel korábban történhetett. Az akcióról nem derült ki sok részlet, minden bizonnyal egy sikeres adathalász-támadásról van szó. A The Wall Street Journal megszólaltatta ugyanakkor az egyik áldozatot, a Citibank egyik ügyfelét, akinek a folyószámlájáról több mint egymillió dollár tűnt el, illetve került át litván és ukrán pénzintézetek folyószámláira.

Az egész ügy akkor vált ismertté, amikor nyomozók olyan gyanús IP-címeket találtak, amiket korábban a Russian Business Networkkel (RBN) hoztak kapcsolatba. Az RBN két évvel ezelőtt tűnt el, azonban könnyen lehet, hogy mostanában újra aktivizálta magát. A csoport olyan kisebb internet- és hostszolgáltatások üzemeltetőiből állt, akik különböző bűnözőknek biztosították az akcióik végrehajtásához szükséges infrastruktúrát. Az RBN számos szervere tartalmazott beépített exploitokot, amelyek segítségével a látogatók számítógépeit meg lehetett fertőzni, illetve olyan alkalmazásokat, amelyek a honlap felkeresése után a PC-kre később számos kártevőt feltöltött.

Az amerikai biztonsági szakértők elsősorban attól tartanak, hogy a bűnözők nem csak pénzt lopnak, hanem adatokat is manipulálhatnak vagy megsemmisíthetnek. Az FBI becslései szerint az online bűnözők csak tavaly az Egyesült Államokban 260 millió dolláros kárt okoztak. Melissa Hathaway, a Fehér Ház korábbi kiberbiztonsági megbízottja kijelentette, hogy az amerikai cégek elleni támadássorozat szabályosan járványméreteket öltött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balintos #6
    na majd amikor észreveszed hogy az egyenleged -998000 dollár...
  • Anotino #5
    Hat igen, max az allasod veszitheted el ilyesmi miatt :)
  • vasziszdasz #4
    Az én számlámról meg nem tud eltűnni 1 milka dolcsi. Kurvára tudom sajnálni az újburzsuj vállalkozókat...
  • Sanyix #3
    majd a bajnai meg a foszkó megcsinálja. (persze úgy hogy az elvtársak bizniszébe ne nyúljanak)
  • Tetsuo #2
    Majd a Bokros kiegesziti..
  • amitakartok #1
    Ha tényleg adathalász-támadásról van szó, akkor nem csoda hogy tagadják. Ilyet senki sem ismerne be.