Berta Sándor

Adóbotrány: a Credit Suisse pénzintézethez vezetnek a nyomok?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülései alapján egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Credit Suisse ügyfelei érintettek a legújabb adócsalási botrányban.

A zürichi székhelyű bank Svájc második legnagyobb magán pénzintézete. A Credit Suisse illetékesei az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták, csupán annyit közöltek, hogy eddig semmi sem utal arra, hogy az ő rendszerükből adatok tűntek volna el. A legnagyobb svájci bank, az UBS időközben spekulációnak minősítette azokat a híreket, hogy az információkat az ő rendszeréből másolta le valaki. Az UBS képviselői közölték, hogy nincsenek erre utaló jelek.

A botrány miatt telefonon tárgyalt egymással Wolfgang Schäuble német és Hans-Rudolf Merz svájci pénzügyminiszter. Utóbbi kijelentette, hogy Bern semmilyen államközi segítséget nem nyújt az ellopott adatokkal kapcsolatban. A hivatalos svájci álláspont az, hogy az ország kizárólag konkrét adócsalási ügyekben ad ki információkat, akkor nem, ha valaki "csak elhallgatta némely bevételét". Ráadásul az adatokat csak azután adják ki, ha a német hatóságoknak van konkrét gyanúsítottjuk és birtokában vannak az illető bankfolyószámlájának adatainak is.

Mindenesetre a francia és a német ügy mellett, most derült ki, hogy van amerikai szál is. A svájci szövetségi közigazgatási bíróság ugyanis úgy döntött, hogy az UBS feltételezett amerikai adócsaló ügyfeleinek 4450 adatcsomagja egyelőre nem adható ki az Egyesült Államok számára, mivel "csak az adófizetés elkerüléséről volt szó, nem pedig adócsalásról". Angela Merkel német kancellár úgy döntött, hogy Németország nem hagyja ki a kínálkozó lehetőséget és mindenképpen megvásárolja a felkínált adathordozót.

Thomas Sutter, a Svájci Bankegyesülés munkatársa azt mondta, hogy elvárják, hogy az adathordozót ne vásárolják meg a németek, de ha mégis megteszik, akkor viszont az adatokat haladéktalanul szolgáltassák vissza Svájcnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #3
    "Na meg jó hogy nem látszik ha valamit lemásolnak és nem átmozgatnak. "

    Normális szerverközpontban van logfájl, amiben minden user, minden tevékenységét naplózzák. Ezt a logfájlt, illetve logfájlokat azután egy darabig archiválni szokás.
  • pasi29uk #2
    "az adatokat haladéktalanul szolgáltassák vissza Svájcnak. "

    Hogyan? Csak megmutatni tudják, hogy a teljes listából mekkora szeletkéjük van...
  • slickboy #1
    Nem szabad ilyen durva szavakkal dobálózni, hogy adócsalás. Az csak egy kis iciripiciri adófizetés elkerülés. Na meg jó hogy nem látszik ha valamit lemásolnak és nem átmozgatnak. Amúgy meg mit problémáznak a svájciak? A németek megveszik a lemezt, akkor már konkrétan tudják kik csaltak adót, tudni fogják a számlaszámokat is.