MTI

Twitter botrányt okoztak Obama szavai

Barack Obama amerikai elnök egy televíziós interjú előtt, felvételen kívül idiótának nevezett egy rappersztárt annak faragatlan viselkedése miatt; az elnök magánvéleménye az ABC egy riporterének köszönhetően felkerült a Twitterre, ami sajtóetikai vitát váltott ki.

Obama a CNBC-nek készült interjút adni hétfőn, a már bemikrofonozva ült a kamera előtt, amikor "off-the-record" megjegyezte, hogy Kanye West milyen idióta módon viselkedett a MTV Video Music Awards díjkiosztó gáláján. Az ABC News elnézést kért a Fehér Háztól, amiért egy, a helyszínen tartózkodó riportere azonnal szétkürtölte az elnök szavait a közösségi mikroblogon keresztül. S bár az újságíró egy órával később törölte rövid üzenetét, az már felkerült az internetre, és "közkinccsé" vált.

Kanye West mindenkit meglepett viselkedésével a vasárnapi gálán. Amikor a női előadó klipjének díját a 19 éves Taylor Swiftnek nyújtották át, West a színpadra pattant, kiragadta a hálálkodó country-énekes kezéből a mikrofont, és belekiabálta, hogy bár örül Swift sikerének, "Beyoncéé minden idők egyik legjobb videoklipje". Swift meg sem tudott szólalni meglepetésében. A fiatal énekesnő sokkját később a szintén nagyon meglepődött Beyonce oldotta, amikor saját díja átvételekor színpadra szólította kolléganőjét, hogy alkalmat adjon neki köszönőbeszéde befejezésére. West később honlapján elnézést kért viselkedéséért.


Megfigyelők rámutatnak, milyen nehéz az amerikai elnöknek bármit is mondania felvételen kívül a mindenütt jelenlevő média, a híreket azonnal továbbító Twitter korában. A Fehér Házból tudósító riporterek tiszteletben tartják azt az íratlan szabályt, hogy az off-the record elnöki nyilatkozatok nem kerülhetnek ki a nyilvánosság elé. A Twitter korában ezt azonban egyre nehezebb betartani és betartatni.

A Politico hírportál megállapította: ma már nem létezik olyan, hogy 100 százalékosan off-the-record vélemény, a nyilvánosság szinte mindenhová betelepedett. Az eset nyomán vita bontakozott ki az újságírók felelősségéről, arról, hogy az ABC riportere nem követett-e el sajtóetikai vétséget a gyors twitteléssel, az elnök szavainak szétkürtölésével. Obama magánvéleménye mindenesetre szinte ugyanolyan hír lett, mintha egy sajtótájékoztatón hivatalosan közölte volna, idiótának tartja a rappert.

A hírportál emlékeztetett: korábbi elnökök esetében is előfordult, hogy szigorúan magánbeszélgetésen elhangzott szavaikon csámcsogott a sajtó. George Bush egyik elhíresült beszólása volt, amikor egyszer alelnökének, Dick Cheney-nek odasúgta: "Az ott Adam Clymer, a The New York Timestól, első osztályú seggfej".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #17
  A beyonce kb annyira tehetseges, mint lady gaga.. zeneileg semennyire.
  viszont amit csinal, ahoz nem is eneklesi es egyeb zenei tudas kell, hanem jo nagy exhibicionista ribanc viselkedes. semmi mas.
  a videoklip pedig azert jo, mert szorjak benne a penzt es szexualisan izgato..
  kanye westnek is kb ilyen igenyei vannak, gratulalok.

  Obama, pedig off the record, azt mondhat amit akar (vagyis majdnem mindent), csak kesobb sorry-t kell mondania.. no problem.
 • AndRobid #16
  Neki még nincs szexbotránya... De ő sem fedhetetlen! :D
  Monnyon le!
 • Praetor #15
  Egy elnök sem mondhat akármikor igazat...
 • Kerub #14
  Igen, engem.
  Minden érdekel ami az internetes társadalomról szól és azon belül az irányzatokról. Ha az emberek Facebook, Twitter és iPhone felé orientálódnak, akkor engem az érdekel.
 • tntmax #13
  El sem olvasom az ilyen cikket, de komolyan, érdekel valakit is a twitter? Gagyisztikus hype a semmiről.
 • Szefmester #12
  jóhangú???? láttam egy videót ahol spontán kellett élőben énekelnie.. nem volt benne köszönet.. akár én is (férfiként, énekhang nélkül) versenyre kelhettem volna a legjobb női énekhangért..

  Beyonce valódi hangja?
 • Bith #11
  Az hagyján, hogy ez a Kánya gyerek olyan, mint amilyennek leírtátok lejjebb, de ráadásul még az a klipp is egy nagy rakás szar, amit ajnározott, sőt még a szám is iszonyat béna, talán a legrosszabb száma - az amúgy jóhangú és fullos - Beyoncének.
 • kissssss #10
  nem csak, hogy seggfej meg tehetségtelen is de még az öltözködése is gusztustalan.
 • Szefmester #9
  ganyé west szerintem is egy idióta és tehetségtelen bunkó.. jó esélyel az egyik embere súgta neki hogy menjen fel és csinálja ezt a reklám miatt.. biztos már kezdett csökkenni a lemezeladás.

  eddig is szimpatikus volt Obama, de ezután egy hangyányival szimpatikusabb lett :D
 • netperformer #8
  Ezt nem értem... ezekszerint ha valaki azt írná a Twitter blogjába, hogy Obama anyázott, akkor minden amcsi egyből el is hinné? Úgy kezelnek egy teljesen magánjellegű dolgot (még akkor is ha szervezetek is használják), mintha bírósági bombabiztos hiteles valami lenne...