Berta Sándor

Egyszerűbbé és rugalmasabbá teheti az IT-ágazatot a virtualizáció

A NetApp cég azt vizsgálta, hogy a virtualizáció milyen módon befolyásolhatja a 21. század elején az IT-ágazat folyamatait.

A vállalat 268 IT-cég körében végzett felmérést. A legtöbb válaszadó a virtualizáció két legnagyobb előnyének az IT-környezet egyszerűsítését és a nagyobb rugalmasságot említette. A tanácsadó szektort, a különböző hivatalokat, az egészségügyi ágazatot, a számítógépes hardveripart képviselő szakemberek szerint emellett a virtualizáció előnyei közé kell sorolni az infrastruktúra-korszerűsítésre gyakorolt hatását, az alkalmazásával az adatközpontokban megvalósuló helymegtakarítást és a különböző folyamatok felgyorsítását.

A válaszadók számára az a legfontosabb, hogy a különböző virtualizációs megoldások minél gyakrabban legyen elérhetők és minél nagyobb teljesítményűek legyenek. Ezenkívül fontos még a virtualizációnak a konszolidációs és az adatvisszaállítási, illetve adatmentési folyamatokban betöltött szerepe is. "Különösen a virtualizált környezetekben kiemelt fontosságú az adatmegőrzés. A vállalatok felismerték, hogy mennyire fontosak a rendszeresen elérhető és nagy teljesítményű adattároló rendszerek a zökkenőmentesen zajló üzleti folyamatok szempontjából. Ezt a felmérésünk is megerősítette" - mondta Alexander Wallner, a NetApp igazgatója.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett szakemberek 40 százaléka használ különböző, az adatmentés hatékonyságot növelő technológiákat és 35 százalékuk alkalmazza az úgynevezett Thin Provisioning eljárásokat a virtualizált környezetekben. Virtuális rendszer- vagy fájlmásolatokat pedig a válaszadók 25 százaléka használ. "Keresettek az adattárolás hatékonyságot növelő megoldások. Ennek ellenére a vállalatoknak még sokat kell tenniük ahhoz, hogy még hatékonyabbá és jobbá tegyék a virtuális infrastruktúráikat" - tette hozzá Wallner. Sok szakember tartott ugyanakkor a virtualizáció miatti plusz kiadásoktól, a jelenlegi rendszerek bonyolultságától és a különböző megoldások kompatibilitási problémáitól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #5
    OFF
    Lenne egy kérdésem.
    Nevet változtattam Epikuroszról erre.

    A kérdés: Ki szeretném gyűjteni az összes itteni hozzászólásom időrendi sorranben, és amelyben van önálló gondolat, azt felraknám, picit rendszerezve a blogomra.
    A Google keresővel, megadva a site:sg.hu-t nem igazán kapok jó eredményt.
    Nem is értem, hogy az Index fórumával ellentétben, itt miért nem adja ki a rendszer automatikusan az összes korábbi hsz-em.
  • M0rph3u5 #4
    A virtualizáció önmagában kevés. ezt a cloud computing-gal kell megspékelni, még egy kis szakértés és máris lehet egy normális rendszert összerakni. a vmware, virtualbox tapasztalataim szerint nagyon bugosak. a vmware-nél a telepítés(64bit természetesen) sem olyan egyszerű. a webes gui nagggyon bugos, főleg a numpad/numlock féle bug nagyon durva hiba, ill. a web-ui "cache-túlcsordulása". verziókompatibilitás nincs. olyan mint a windows server - jó 5let, használhatatlan kivitelezéssel. persze a webui csak telepítéshez kell, utána rdp/ssh, akkor már nem olyan vészes a dolog. viszont a virtualizációval már napokat spóroltam az üzembehelyezésnél, ill. a hibaelhárításnál.
  • Chaosman88 #3
    nekünk ősszel vezették be az egyetemen a virtualizációt. Küszködtek vele legalább fél évig, és most mikor sikerült megcsinálni, a core2-es gépek kb P3-as szinten üzemelnek. Minden giga lassú és bugos. Amig az egész rendszer nem lesz kicsit kiforrottabb, addig senkinek nem ajánlom hogy használja :S
  • Vorpal #2
    fából vaskarika?
  • Turdus #1
    "mennyire fontosak a rendszeresen elérhető és nagy teljesítményű adattároló rendszerek"
    Akkor ne használj virtualizációt! Se nem rendszeresen elérhető (rettentő bugos mind), se nem nagy teljesítményű (tessék csak méricskélni)! (Mondom ezt Xen, vmware és Solaris zones üzemeltetési tapasztalattal)