Napi Online

Nagyon komoly megtakarítások érhetők el a virtualizációval

A virtualizáció a túlélés leghatékonyabb fegyvere a vállalati informatikában - jelentette ki a Napinak Radvánszki Gábor, a DNS Hungária Kft. virtualizációs üzletágvezetője, a piacvezető VMware-t Magyarországon képviselő disztribútor szakembere. Véleménye szerint ma a vállalatvezetők az informatikát gyakran csak egy "pénzszívó" kiadásnak tekintik.

Miért került az elmúlt egy-két évben a virtualizáció az informatika fősodrába?
- A virtualizáció elterjedése az utóbbi öt-hat évben nem kis mértékben köszönhető annak a ténynek, hogy a szervezetek informatikai költségvetése folyamatosan zsugorodik. A leghatékonyabb eszköz jelenleg az informatikai költségek racionalizálására, hiszen segítségével szinte "fájdalommentesen" lehet csökkenteni a kiszolgáló számítógépek, a szerverek számát, miközben a funkcionalitást, a rugalmasságot, az üzleti igényekhez való gyors alkalmazkodást ugyanolyan vagy magasabb szinten lehet kiszolgálni. Azaz úgy lehet költséget csökkenteni, hogy közben növelhető a rendelkezésre állás. A virtualizációnak ezt a szerverkonszolidációs hatását teszi teljessé az egyre jobban terjedő desktopvirtualizáció. A virtualizáció nagy előnye a költségcsökkentésen kívül, hogy segítségével új funkciók vezethetők be.

Ez nagyon szép, de ha egy vállalatnál már adott a szerverpark, és nem kívánnak, illetve nem tudnak újat beszerezni, akkor is segíthet a virtualizáció?
- Igen. Ennek a technológiának a segítségével a meglévő szerverparkot is hatékonyabban lehet kihasználni. A szerverek kihasználtsága, terheltsége általában nagyon alacsony, tipikusan öt-tíz százalék körüli. Az a tapasztalatunk, hogy az utóbbi két-három évben beszerzett szerverek teljesítménye alkalmas a virtualizációra, az ennél régebbieket sajnos valóban le kell cserélni, ám ezek többnyire amúgy is annyira elavultak és kicsi az üzembiztonságuk, hogy egyébként is érdemes, illetve inkább javasolt a lecserélésük.

Milyen költségekkel kell számolni egy bevezetésnél?
- Normál esetben, ha nem a nulláról indul a projekt, akkor a meglévő géppark esetleges frissítésével, a virtualizációs szoftver licencdíjával és a bevezető rendszerintegrátor díjával. A teljes összeg nyilván a szervezet méretétől függ, ám ami a konkrét számnál többet mondhat, az az, hogy a befektetés egy éven belül - extrém esetben akár fél év alatt - megtérül.

Konkrétan hol, hogyan jelentkeznek a megtakarítások?
- A fizikai szerverek "zabálják" az áramot, ezért evidens, hogy ha kevesebb "vasat" üzemeltetünk, akkor kisebb lesz az energiaköltség. A szerverfarmoknál ezzel akár a nyolcadára is csökkenthető az energiaigény, míg a desktop gépeknél még ennél is nagyobb arányban lehet spórolni, ha a szervezet áttér a normál asztali gépekről az úgynevezett vékony kliensek használatára. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az energiaköltségek évente tíz-húsz százalékkal növekednek. A szervezet méretétől függően évi néhány százezertől több millió forintos megtakarítás is elérhető. További tényező, hogy kevesebb fizikai helyre (felére-harmadára) van szükségük a szervereknek. Azok a cégek, amelyek bérlik az irodájukat, ezen további költséget spórolhatnak.

Ezeken kívül a virtualizációnak még számos indirekt költségcsökkentő hatása lehet. Az informatikát üzemeltető szakemberek üzemeltetésre, karbantartásra fordított idejét a korábbi 80 százalékkal szemben teljes munkaidejük 50 százaléka alá lehet szorítani, így az informatikusok több időt fordíthatnak például a fejlesztésre. Ma a vállalatvezetők az informatikát gyakran csak egy "pénzszívó" kiadásnak tekintik, de ha az informatikusok a lélekölő karbantartási munkák helyett az üzleti fejlesztésekre koncentrálhatnak, akkor tevékenységük bevételnövelővé válhat. Nem utolsósorban pedig a rendszergazdák terhelésén is lehet javítani, ugyanis ezek az informatikusok jellemzően rendszeres túlórázók, hiszen a napi normál felügyelet mellett sok feladatot csak a munkaidő után vagy hétvégén, offline időben lehet elvégezni. A virtualizáció segítségével a legtöbb ilyen feladat a normál munkaidőben elvégezhető.

Komolyan mondja, hogy az informatikusok szabadideje meghatja a cégvezetőket?
- Én már találkoztam olyan vezetővel, igaz nem sokkal, akinek ez szempont volt. Viszont nagyon sok szervezetnél valóban rendszeresen feszegetik a Munka törvénykönyvének szabályait a túlórák kifizetésével, illetve ki nem fizetésével, a maximális munkaidő be-, illetve be nem tartásával, a szabadságolások körüli anomáliákkal. E szervezeteknél nemcsak a korszerű technológiák bevezetése miatt érdemes elgondolkodni a virtualizáció bevezetésén, hanem a törvényes működés miatt is.

Milyen technológiai előnyöket kínálnak a VMware virtualizációs megoldásai?
- Például működés közben lehet az egyik fizikai vasról a másikra átmozgatni egy virtuális szervert úgy, hogy közben ez a virtuális szerver zavartalanul működik. A fizikai szerverek között a napi, heti, havi változó terhelést dinamikusan, az üzleti irányelvek (prioritások) alapján automatikus terheléselosztással képes a rendszer újrarendezni. Például egy-két órán belül komplett telephelyek közötti átállás lehetséges egy súlyos katasztrófahelyezetben, ráadásul teljesen automatizáltan. A hibás, problémás, régi alkalmazások izolálhatók, üzemeltetésük hosszú távon is biztosított a számukra kijelölt "kalitkában", de egy továbbra is homogén, korszerű infrastruktúrán.

A virtualizáció piacának mely cégek a főszereplői?
- Piaci részesedésben, technológiai szintben, megbízhatóságban, árbevételben, gyakorlatilag az összes aspektusban a korábban az EMC által felvásárolt, majd a tőzsdére bocsátott VMware a piacvezető. A "futottak még" kategória az utóbbi másfél-két évben nagyon felduzzadt. Például a piacra be szeretne törni a Microsoft. Magyarországon például elég komoly részesedést szereztek. Ezzel kapcsolatban azonban látni kell, hogy a VMware megoldásait az utóbbi négy évben az esetek 60-65 százalékában komoly, üzletkritikus helyeken, élesben használják a szervezetek, míg a Microsoftéit leginkább csak amolyan "homokozónak" tekintik, azaz inkább játszanak velük az informatikusok.

A VMware-nek négy-öt év technológiai előnye van a Microsofttal szemben, funkcionálisan ennek megfelelő előnnyel. Egyelőre nem értesültünk egyetlen olyan éles microsoftos bevezetésről sem Magyarországon, amilyenből a VMware százas nagyságrendben rendelkezik. Tudjuk, hogy ha a Microsoft beteszi a lábát egy piaci szegmensbe, akkor ott hamar az élbolyba kerül. Úgy látjuk, hogy ezen a területen ez csak három-négy év múlva lehetséges, és ezzel a vásárlók is tisztában vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #34
    "Azt' ahhoz milyen picsát kell kinyalni, hogy valaki ilyen fiatalon a Microsoft Magyarország főszerkesztője legyen?!"

    Figyelembe véve, hogy az MS nem újságkiadó cég, ezért gondolom nem a szakma csúcsa ott főszerkesztőnek lenni... Egyébként meg irigy vagy, vagy miért zavar?
  • vajon kiki #33
    [b]Nem rossz duma, viszont a lényeget nem mondták el erről a „Költségkímélő” megoldásról (a melléhablaty és „süket szakzsargon” rizsa helyett):

    mégpedig nevezetesen azt, hogy a kiscég (JóskaPista Bt.) nem fizet egy ruppót sem a céges Linuxért és a rajta futó XENért sem, ezenfelül nem fizet a XEN-ben futó titkosított fájlrendszerre felpakolt kalóz Windowsért sem, amin a legjobban lemérhető az igazi nagy költségkímélés
  • tom7210 #32
    Sziasztok!

    Nem számoltok azzal hogy a virtualizáció nem csak arra jó hogy egy vason sok os fusson, hanem arra is hogy hibatűrő legyen. A virtualizációt ugye nem az öt gépes rendszerekre találták ki (bár a vmware server verziója még oda is jó lehet), hanem a nagyobb rendszerekre (lásd MOL, CIB, mind a két cég évek óta virtualizál nagy számban). Márpedig a nagyobb cégek ugye nagyon sok os-t futtatnak, ekkor viszont elkerülhetetlen hogy a nagy sok processzoros sok core-os gépek csak "malmozzanak". Erre kiváló a virtualizációs technológia. Nálunk 7 darab blade szerveren összesen 66 os fut, vegyesen win xp, win 2003 x86 - x64 - R2, win2008 - x64, linux - debian - redhat, ezt nehéz lett volna megvalósítani 66 darab különálló géppel, a hűtési és áramfelhasználást nem is számolva. Szóval visszatérve a komment elején írt hibatűrésre, a hét darab gépünk egy esx clusterbe van szervezve, így ha egy fizikai vas megdöglik a többi elindítja az éppen azon futott os-eket. A másik hogy ez a cluster figyeli a fizikai vasak terhelését, és ha valamelyiken nagyon megugrana mondjuk a processzor vagy a memória használat akkor futás közben áttesz egy kevésbé terhelt fizikai vasra os-eket. A ESX power management funkciójáról meg még nem is beszéltem... :-)Más: Xen: amikor döntöttünk megnéztük ezt is, kb. kétszer annyi vas kellett volna ugyanannyi os futtatásához, és a keretprogramok (szolgáltatások) száma is kevesebb volt. őőőő, most nem jut eszembe több, bármi kérdésetek van, szivesen válaszolok. Még egy megjegyzés, nem a vmware és a dns hungary embere vagyok, mégha annak is tűnik az írásom. :)

    Üdv
    Tom
  • homeless #31
    "nem azért tartok tőle mert nem értek hozzá, mindennap hazsnálom, csak épp nem szerverkörnyezetben, hanem desktop kis apróságokhoz, ott az sem baj amikor olyanokat hasal pofára hogy öröm nézni..... :)"

    Nekem ebből nem az jön le, hogy az esx-re gondoltál.
  • B0nFire #30
    Azt' ahhoz milyen picsát kell kinyalni, hogy valaki ilyen fiatalon a Microsoft Magyarország főszerkesztője legyen?!
  • Sundance #29
    Na monnyuk ebben van valami :)
    Főleg egy SAN-nal együtt elég életképes a dolog....

    Egyébként nem, nem kellett leállítani, hát ahhoz hogy belepakoljam a halott szerverből a 6 winchet, szerencsére egy épeszűbb szervert nem kell leállítani, szó nélkül vette az akadályt hogy belelöködtem menet közben.
  • Sundance #28
    Hát én is ESXre gondoltam és nem is gémerpistike PCkkel dolgozom :)
    És a morcosabb szerverekben sem redundáns pld az alaplap......

    Egy halom dolog van amit nem eleht ilyesmire bízni, például ERP rendszer eléggé fullra járat pár hardver elemet, nagyon nem hiányzik oda még egy virtualizációs réteg......

    Egyetéretk pár előttem szólóval: Mail/Web/Sharepoint/File stb szervereket mondjuk feltolok szívesen egy ESX alá, biztos tökjó dolog, de van amit meg NEM szabad, ennyi.

    Nem mondta senki hogy haszontalanság.
    Csak hogy a cikk nagyon reklámjellegű.....
  • BlueGold #27
    Itt van egy másik vélemény a témáról.
  • V1G3C #26
    Egyébként a cikkel szembeni negatív véleményem, hogy nem illik egy konkurens gyártó termékét ilyen direktbe leszólni. Van ott is erény. Egyébként meg honnan tudnánk ha nem lenne konkurencia, hogy a mi kedvenc rendszerünk mennyire jó ha nem lenne más amivel összehasonlíthatnánk.
  • V1G3C #25
    Sundance: Apró észrevétel, ha 5 szerveren dolgozol és abban bíztok, hogy egy probléma esetén 2-3 óra alatt komoly átszerelgetésekkel fogjátok orvosolni az esetleges felmerülő problémát, akkor nálatok közel nincs igény a magas rendelkezésre állásra. Ugyanis ebben az esetben nem csak az a szerver áll le ami hibás, hanem azt is le kell állítani amibe belepakolod a cuccosokat. És itt ugye feltételeztük a homogén OS meglétét. Ugyanezt VMware alatt mit is okozna egy hardver elhasalása? Annyit hogy a virtuális szerverek átcsoportosulnak egy másik fizikai vasra. Ugye az látható, hogy itt nincs leállás. Ráadásul valószínűleg egy 10 szerver funkciójú környezethez elég 3 VMWare ESX szerver. Esetleg elteszel egyet tartaléknak, amit bármikor beillesztetsz egy kieső hardver helyett, és így is spóroltál egy szervert és két szerver üzemeltetési költséget. Ami egyszeri bekerülésen számítva nem előny, de egy TCO-s számítás 3 évre már jelentős különbözetet fog hozni.