Napi Online

VMware: virtuális gép, valóságos profit

Miközben minden figyelem az olyan ismert web 2.0-ás cégekre irányul, mint például a Google, egy inkább csak szakmai körökben ismert vállalat, a VMware Inc. az internetgazdaság legfényesebb napjaira emlékeztető részvényárfolyam-növekedést ért el: augusztus közepi első tőzsdei kibocsátását követően egy hónap alatt 135 százalékkal növelte papírjai értékét.

A hír azért nem keltett nagyobb figyelmet, mert amivel a társaság foglalkozik, az nagyon prózai dolog. Egy régóta ismert lehetőséget valósít meg új formában: speciális szoftvere tucatnyi számítógépet köt össze oly módon, hogy végül egyetlen nagyobb teljesítményű számítógéppé teszi azokat. Ezzel kevesebb hardver használatára van szükség, azaz csökkennek a cégek beruházási és üzemeltetési költségei.

A vállalatok számos szervert használnak olyan egyszerű feladatok elvégzésére, mint a weboldalak kezelése vagy a termelési feladatok programozása. E gépek kapacitásai gyakran kihasználatlanok - ez a kiindulópontja az úgynevezett virtualizációnak, azaz a hardverek szoftveres összekötésével létrejövő önálló számítógép használatának. Ennek segítségével újabb hardvervásárlások nélkül rá lehet bízni a vállalati informatikai rendszerekre például az egyre gyűlő belső adathalmazok kezelését.


Iparági elemzők egyöntetű megítélése szerint a virtualizáció a személyi számítógépekhez kapcsolódó legforradalmibb technológia ebben az évtizedben - nyilatkozta Robert B. Crooke, az Intel üzletiügyfél-csoportjának vezetője. Annyira lázban tartja az iparágat a virtualizáció, hogy a Novell saját új szervertermékéről azt nyilatkozta: a SUSE Linux Enterprise Server disztribúció talán legizgalmasabb újdonsága a kiszolgálóvirtualizáció lehetősége. A Novell egyébként a saját megoldását a cambridge-i egyetem által fejlesztett Xen nyílt forráskódú virtualizációs projektre alapozza.

A virtualizációs technológiák teljesítményére jellemző, hogy egy Power 6-os processzorral felszerelt IBM System p 570-es szerveren akár 160 virtuális szerver is üzemelhet - mondta el lapunknak Sándor Imre, a Polygon Informatikai Kft. System p üzletágának vezetője, majd hozzátette: a korábban egy-egy külön feladatra dedikált, az üzemidő 99 százalékában kihasználatlan szerverek helyett az üzemeltető a szervervirtualizáció segítségével egy-egy nagyobb teljesítményű, de a korábbi összes dedikált erőforrásnál lényegesen kisebb szervert 80-90 százalékig kihasználhat, miközben a sebesség nő, az adatbiztonság és rendelkezésre állás pedig nem csökken.

A VMware-ben talán éppen ezen okok miatt vásárolt többségi részesedést az EMC, a világ egyik legnagyobb tárolóeszköz-gyártója, amely most is 86 százalékos tulajdonnal rendelkezik a társaságban. A vásárlók sorban állnak, és a vállalkozásnak olyan ügyfelei vannak, mint a Merrill Lynch, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja és a Chevron olajmulti. Az egyik veszély, amellyel a társaságnak szembe kell néznie, a Microsoft, amely az övéhez hasonló szoftverrel készül piacra lépni. Bár egyes szakértők szerint a VMware terméke megbízhatóbb, mint amilyen Windows-alapú riválisa lesz, ám a verseny mindenképpen azzal járhat, hogy kevesebbet kérhet programlicenceiért, mint most - írja a Business Week.

Alátámasztja ez utóbbi állítást az is, hogy a Microsoft összes operációsrendszer- és szervervirtualizációs megoldása ingyenesen elérhető, ráadásul a magas rendelkezésre állás és a hibatűrés is ingyenesen része a szoftvernek, ami viszont a Vmware-nél csak igen borsos áron kapható. Ráadásul a redmondi cég rendelkezik olyan egységes virtualizációsmenedzsment-megoldásokkal és olyan jövőbe mutató virtualizációs technológiákkal is (például alkalmazás- és prezentációvirtualizáció), amelyekkel a VMware jelenleg egyáltalán nem - jelentette ki Budai Péter, a Microsoft Magyarország Kft. munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • do2 #16
    hogy lehetne azt megoldani hogy csak 1 magot használjon a vmware a core 2 duo prociból ?
  • homeless #15
    Igen ez a microsoft stratégiája. Ez is volt mindig. Lemásolja a dolgokat, majd eladja mint hihetetlenül innovatív megoldást. A virtualizációval kapcsolatban is elkezdték. Pl. csak emiatt kötöttek szerződést a sun-al és a novellel. A sunnal azthiszem, hogy közös részleget is létrehoztak, ahol elvileg kölcsönösen segítik egymást. Végülis ez lenne a normális, hogy segítik egymást, így fejlődik a leggyorsabban a technika, nem is ezzel van a bajom. Hanem azzal, hogy a microsoft ne adja már el úgy az "innovatív" megoldásait mintha ők találták volna ki és ne fenyegetőzzenek szabadalmi perekkel.

    Amúgy meg nem a virtualpc és nem a vmware workstation a lényeg hanem a servervirtualizáció.
  • fflx #14
    azert a microsoftot soha nem szabad leirni semmilyen szoftver temaban. altalaban ugy csinalja, hogy kivar, amig a dolog kiforr es eleg nagy piacca alakul, aztan beindul, lemasol, kicsit talan sajat maga is mogetesz dolgokat es vegul hatalmas marketing gepezettel piacvezetove teszi a dolgait... szamos ilyen peldat lehetett latni az elmult majd 20 evben

    (mellesleg szerintem is a vmware jelenleg sokkal tobb es jobb, mint a microsoft virtualpc-je)
  • rigidus #13
    Vilagos, ezert tettem idezojelbe az "egyetlen"-t - mert igenytol fuggoen megoldhato ez is.

    Csupan arra akartam ravilagitani, hogy ha virtualis gepeket akarja alapszinten bemutatni egy cikk, akkor a virtualis gepek alapjairol kell eloszor beszelni. Aztan utana lehet azt mar hatvanyozni tovabb, hogy mos cluster vagy nem cluster, azonos host/guest hw platform vagy keresztplatform, stb...
  • Csaba42 #12
    Amiről írt, az pl. a fürt, aminek tényleg nem sok köze van a VMWare-hez.:)
  • Rednek #11
    Szerintem a Virtual PC nem fog nagy teret nyerni. A VMware-nek már olyan támogatottsága van illetve neve is, hogy inkább fizetnek érte többbet. Meg szerintem a VMware sokkal jobban configolható (ha valaki végignézte a menürendszert, akkor tudja miről beszélek).
  • ViperNet #10
    A cikk eléggé marketinges-projektvezetős hablaty...
  • lokoto #9
    Lássuk be, hogy az "ingyenes" egy relatív fogalom: amiért közvetlenül nem kérnek pénzt az egyik ablaknál, azt megfizettetik a másiknál. Nyilván a Microsoft is adakozó kedvéről híres.

    2007 végén elég vicces a Microsoftot egy lapon emlegetni a VMware-rel vállalati virtualizáció témakörben.



  • tntcoder #8
    Nézzünk szembe a tényekkel: a virtualizáció kibaszott nagy overhead
    Ezzel azért vitatkoznék, mert ez csak addig volt igaz, amíg az x86 processzoroknál voltak olyan utasítások, amiket nem lehetett hardveresen virtualizálni, csak emulálni. Más gyártók termékeinél (pl. IBM Power és mainframe CPU-k) ez már sok-sok éve megoldott volt. Szerencsére ma már egy modern x86-os is tudja ezeket. Aki nem hiszi, próbálja ki: a vmware server is ingyenes.
    Persze az overhead létezik, csak a jelzővel nem értek egyet...
  • Chriss745 #7
    Sima V basszus. :D