MTI

Tegyünk virtuális sétát Szegeden

Egy most készülő számítógépes program hamarosan lehetőséget kínál arra, hogy Szegedet virtuálisan bejárjuk. Az internet segítségével a látogató a monitoron bebarangolhatja a csongrádi megyeszékhely utcáit, vagyis a világhálón utazhat a "hírös városban".

Mind többen használják az internetet arra, hogy megmutassák magukat a világnak, vagy azt, amivel foglalkoznak. Erre több lehetőség is van. Olyan viszont eddig még nem volt, ami összegyűjti, térhez és időhöz köti az eseményeket - érvel a program mellett egyik szegedi megalkotója, az építészmérnök Somorjai Tamás, aki két másik társával jelenleg Szeged internetes bejárhatóságán dolgozik.

Mit árulhat el titokszegés nélkül a módszer lényegéről?
- Összefűzött virtuál panorámafotókon mutatjuk meg a várost, melyhez a későbbiekben bárki hozzáférhet, és tovább bővíthet. Így a későbbiekben mindent megtalálhatunk majd a térképen, amit térben és időben el tudunk helyezni. Sőt, a látogató - ha kedve tartja - véleményezheti is a helyet, javaslatokat, ötleteket kapcsolhat hozzá. Lehetőség nyílik bárhova bekukkantani. Minden "rejtett és érdekes" helyet megnézhetünk, miközben akár otthon, a saját fotelünkben ülünk. Például olyan helyekre is besétálhatunk, melyek csak alkalmanként vannak nyitva a nagyközönség előtt, és akkor sem több százezer ember számára. Mint például a Szegedi Dóm tornya, vagy éppen a városháza nagyterme, szállodák, éttermek, egy felkapottabb üzlet, ahova egyébként nem jutnánk be. De ide sorolhatók azok a rendezvények is, melyekre mindig is el akartunk menni, de sosem volt rá időnk.

A program mennyire egyedülálló? Tud-e a világ más táján hasonló virtuális utazást kínáló portálról?
- Ilyen volumenű kezdeményezéssel még nem találkoztunk, talán a speciális felszerelés, vagy a rengeteg befolyásoló tényező miatt, amikkel mi is egy évig küzdöttünk. A legközelebb, talán az everyscape.com, vagy a google utcanézetei - street view - állnak a programhoz. Ők azonban videótechnikával dolgoznak, és nem tükörreflexes fényképezőgépekkel, habár az alapelv hasonló.

Miből áll maga a feltérképezés?
- Eddig egy egyszerű, a Nodal-pont (az objektív hossztengelyében, a frontlencse mögött levő azon pont, amely körül forog a gép a gömb-panoráma fotó elkészültekor) körül forgatott, halszemoptikás fényképezőgéppel dolgoztunk, amit egy motorra szereltünk. Így el tudtunk olyan helyekre is jutni, ahova kocsival nem lett volna módunk. Mostanra már ebből a tapasztalatból merítve egy kiforrott, hat fényképezőgépes technikát terveztünk, a sztereofotózás elméletét felhasználva. Ez azzal az előnnyel jár, hogy menet közben is képesek vagyunk fényképezni, így sokkal gyorsabbak lehetünk, míg az ebből származó esetleges hibákat szoftveresen korrigálni tudjuk. A másik előny, hogy akár mélységben is bárki tud távolságot mérni egy látott képről. Mondjuk, megmérhetjük egy épület magasságát, vagy akár egy ott közlekedő babakocsi szélességét is. Persze amiről eddig beszéltem, az csak a képek elkészítése, a művelet még komoly utómunkával jár. Szerencsére sikerült automatizálni jó néhány folyamatot.

Hol tart a munka, milyen munkamegosztásban dolgoznak és mikorra várható már bárkivel megosztható eredmény?
- Kezdetben hatan voltunk, de mára - különböző okok miatt - három fősre kopott a csapat. Hajdu Anita történész hallgató foglalkozik a gyártással, ami a képek készítésétől az összefűzésen át az animálást is magában foglalja. Vízvári Gergely programozó és jómagam az ötletek kivitelezhetőségében veszünk részt, elvégezzük a szükséges programozást, és a mi dolgunk a dizájn is. A civil életben egyébként egy építőipari vállalatirányítási rendszer megalkotásával keressük kenyerünket, szabadidőnkben pedig, teljes erővel a joszegeden.eu honlapon dolgozunk, már csaknem egy éve. Számunkra a teljes siker az lenne, ha üzemeltetni tudnánk egy olyan rendszert, ahol a tartalom félévente frissülne - egyre jobb technikával. Jelenleg a portálon megtekinthető már egy demo, egy plug-in letöltése után. Itt két rendezvényt és egy utcarészletet mutatunk be, melyhez hasonló lesz a teljes változat is, amit tavasszal tudunk átadni használatra.

Munkájukhoz milyen támogatást kaptak már eddig, és mire számítanak?
- Több millió forint saját forrást használtunk fel, mindig is bízva abban, hogy sikerül mások fantáziáját is megmozgatni. Most azon dolgozunk, hogy befejezzük Szeged teljes utca hálózatát, és erőt gyűjtsünk a továbbiakhoz. Már rengeteg plusz felkérésünk van, köztük várostörténelmi kutatások, épületek három dimenziós bemutatása, idegenvezetés és kulturális bemutatók. További anyagi források bevonására tehát szükségünk van, hogy célunkat elérjük. Egy részről tőkeerős cégek, magánemberek érdeklődését várjuk, illetve már felvettük a kapcsolatot Szeged városvezetésével, amely mérlegeli a további lehetőségeket. Emellett már érkeztek más városokból is felkérések, Kecskemét, Pécs és Mórahalom került eddig előtérbe, ahol a Szegedhez hasonlóan több látnivaló is található, melyek bemutatása segítségével élénkíteni lehetne a turizmust, összekötve a rendezvényekkel.

Milyen egyéb alkalmazási lehetőségeket rejthet a módszerük?
- Például a főváros feltérképezését, persze ilyen munkához csak megfelelő partner bevonásával kezdhetnénk neki. De sok másfajta alkalmazási lehetőség is kínálkozik. Ilyen például az ingatlanpiac, ahol az ingatlanon belül tehetünk virtuális túrát, amit az érdeklődők távolból is megtehetnek, a három dimenziós (3D) felmérés, melyből következik a modellezés, a videó panorámák készítésének lehetősége, ahol mi vagyunk a filmben az operatőrök. S ha megfordítjuk az eljárást, akkor a test forgatása, például autó, motor, szobor forgatása interneten, az összes oldalról szemügyre véve a testet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • itbooks #13
    Az ötlet tényleg nem eredeti, sőt már működik is, és nem csak Szegedről, hanem az ország számos helye megtekinthető. Amit a srácok csinálnak, talán erőltetett és felesleges is.

    És mit kell ilyenkor tenni?

    http://www.360cities.net/area/hungary

    vagy a Google Earth, ahol semmit sem kell letölteni!!

    Nézzetek bátran körül!
  • HighEndJohnnyT #12
    Az ötlet nem teljesen eredeti, pl: www.cityview.hu
  • pjke #11
    Harkány is megnézhető így már évek óta.
  • Gerygrey #10
    Telepíts fel internetblokkert is, sőt, szerelj fel a villanyóra mellé áramblokkert, és megszűnik minden bajod :)
  • B0nFire #9
    Nálam minden ilyen szar tiltva van. A flash főleg. Csak akkor kapcsolom be, ha YouTube-ozni akarok. Meg van egy Adblock is, ami kurva jól kiszűri nekem a reklámokat. Nekem egy weboldal ne villogjon ne ugráljon és ne dudáljon! Káprázik tőle a szemem, és megossza a figyelmemet. Vagyis elvonja a lényegtől. Nem nézem meg! Inkább majd nyáron, ha jó idő lesz, elutazom oda, és megnézem élőben.
  • csapblue #8
    Azért kell telepíteni a böngésző alá azt a kis programocskát, mert pl. a FLASH-es megjelenítés teljes képernyős módban enyhén szólva is gyenge. A plugin meg a videókártya memóriába tölti a képet, és elég jó látványt nyújt a kép és a forgatási sebesség is megfelelő.
  • B0nFire #7
    Nálam ez már meghótt, ha a megjelenítőhöz fel kell telepíteni egy külön alkalmazást. Azért, hogy kíváncsiságból megnézzek néhány ilyen képet, aztán többet soha, azért nem telepítek semmit. Esetleg ha megfejelnék az egész gömbpanorámaképet mondjuk 3D-s képekkel. Na, akkor már lenne egy fílingje.
  • csapblue #6
    A googli a barátod. Mondjuk beírod, hogy Szeged gömbpanoráma vagy ilyesmi és máris kapsz pár találatot. Na azok közül lesz valamelyik :)
  • rgranc #5
    A kezdeményezés jó, gratulálok. Ugyanakkor a program rettentően emlékeztet engem a Photosynthre: http://photosynth.net/Default.aspx , és sajnos nekik sokkal több a pénzük... :(
  • rgranc #4
    Jaja. A "Szeged hírös város, Tápéval határos..." kezdetű nóta összezavar egyeseket... :D