Berta Sándor

Nyílt levéllel az ACTA elfogadása ellen

Több nemzetközi civil szervezet közös nyílt levélben tiltakozott az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) megállapodás ellen. A kezdeményezéshez magyarok is csatlakoztak.

A dokumentumot a polgárjogi egyesületek az Európai Bizottságnak címezték és azt akarják elérni, hogy az EU semmiképpen se írja alá az ACTA-egyezményt. Az aláírók az egyezményt "a szabadság elleni globális fenyegetésnek" nevezték.

A nyílt levél aláírói között van a magyar Open Standards Alliance, a francia April, ASIC, Framasoft, French Data Network és La Quadrature du Net, a spanyol Asociación de Internautas, Exgae és Hacktivistas, a holland Bits of Freedom, német AK Daten, Chaos Computer Club és netzpolitik.org, a belga Constant, a 115 országban 220 szervezetet tömörítő Consumers International (CI), a dyne.org, a European Digital Rights (EDRi), az OW2 Consortium, az Electronic Frontier Foundation, a Free Software Foundation, az argentin Gleducar, a dán International Association of IT Lawyers, a brit Open Rights Group, az olasz Scambio Etico, a svéd Juliagruppen, a U.S. PIRG, valamint .

A dokumentumot nyilvánosságra hozták többek között angol, német, spanyol, finn és olasz nyelven is. Ezenkívül állásfoglalást adott ki az Európai Internetszolgáltatók Szövetsége (EuroISPA).

A polgárjogi csoportok és a fogyasztóvédők egyébként nem csak az információs szabadság miatt aggódnak. Az Oxfam brit segélyszervezet ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy az ACTA erősen korlátozná a fejlődő országok gyógyszerekhez jutását is.

Az ACTA-tárgyalások következő fordulójára várhatóan jövő januárban Mexikóvárosban kerül sor és nagyon úgy tűnik, hogy a megállapodás akár hónapokon belül hatályba léphet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #6
    Hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás.............én is szeretem hogy ez a GYPs mindent magátol érthetődőnek vesz ,de ha téged nem érdekel, majd magadra vess ha letiltanak a hálózatrol mert letöltötted a gyereknek a Pinokkiót......
  • zoltan123456789 #5
    DJW-nek igaza van. Honnan az ... mi az a (ACTA) ?
  • djw #4
    errel csak az a baj, hogy én vagyok az olvasó és fingom sincs mi az az acta... nyilván ez az én alulműveltségemet tükrözi, de nagyon nem is érdekel, így nem fogok utánaguglizni, hanem elkönyvelem, hogy ez a cikk semmi hasznosat nem mondott számomra... ennyi.
  • emile zola #3
    a válasz pedig egyszerű: google, wikipedia.. had ne soroljam
    én is rengeteg cikket olvastam már erről, gondolom a szerző is írt már róla, vagy azt gondolta hogy havány lila ...-ja mindenkinek van már erről, ha pedig nem...akkor ez van
  • Fuleske #2
    Tudom, műveletlen és tájékozatlan vagyok, de mondjuk ebből a cikkből nagyon nem derül ki, mi is az az ACTA, és így hogy mi ellen tiltakoznak...