Berta Sándor

Németország - 1,2 milliárd euró informatikára és távközlésre

Eldőlt, hogy 2009-ig a német kormány összesen 17 program keretében több mint 1 milliárd eurót fordít informatikai és telekommunikációs kutatásokra, illetve ilyen technológiák kifejlesztésére.

Az erről szóló 86 oldalas dokumentumot Annette Schavan szövetségi kutatási miniszter mutatta be és kiemelte, hogy ez a program a következő évekre meghatározza a német kutatás-fejlesztés forgatókönyvét és minden minisztérium részt vesz benne. A német kormány által tegnap elfogadott és a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) által koordinált projekt keretében 2009-ig összesen 14,6 milliárd eurót fordítanak innovációra.

Az érintett területek között van például a biztonságtechnika, az egészségügy, a környezetvédelem, a légi közlekedés és az űrrepülés, a közlekedés, a nano- és biotechnológiák, valamint az informatika és a távközlés. Kutatásokra közvetlenül 12 milliárd, míg a kutatási eredmények felhasználására, népszerűsítésére 2,6 milliárd eurót költenek majd. Utóbbi keretből támogatják például a kutatás-fejlesztésben részt vevő kis- és középvállalkozásokat, a főiskolákat, egyetemeket is. A legfontosabb célok egyike annak elérése, hogy a régóta, vagy még soha nem kutató és fejlesztő kis cégek számára is kedvet csináljanak az ilyen programokban való részvételre.

Az anyag kitér a jelenlegi viszonyokra is, megemlítve a német ipar erősségeit és gyengeségeit. Az előbbiek között az szerepel, hogy Németország nagy piac, nagy tapasztalata van a kutatás-fejlesztésben - elég csak a világhírű Fraunhofer Intézetre gondolni -, míg hátrány, hogy a német ipar nem gyakorol jelentős hatást a nemzetközi iparra, a szabványosítási folyamatokra. De a dokumentum megemlíti azt is, hogy hosszadalmas folyamat a technológiák átvétele.

A cél a csúcstechnológiák és zászlóvivő projektek (ilyen a Galileo GPS rendszer, a Transrapid vagy az elektronikus betegkártya) felgyorsítása. Az ezeknél felhalmozott tapasztalatok később segítséget jelenthetnek az egész német iparnak. "A jövőben már hosszabb távra, legalább tíz évre gondolkodunk előre. Ez év végéig megalkotjuk az iD2010 - Információs Társadalom Németország 2010 és az új elektronikus kormányzati programot" - nyilatkozta Annette Schavan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)