Specker Balázs

Irányelvek az egyetemi céges kutatásokról

Annak érdekében, hogy elhárítsa az egyetemi-vállalati kutatásokat hátráltató akadályokat, négy vezető technológiai cég az - IBM, a HP, az Intel és a Cisco - hét amerikai egyetemmel karöltve megegyezett azokról az irányelvekről, amelyek betartása mellett a közös fejlesztések szabadon hozzáférhetőek lesznek mindkét fél számára.

A vállalatok és egyetemek közös kutatásaikor kirobbanó jogi viták hónapokkal vagy akár évekkel is elhúzhatják a fejlesztéseket. A jogi hercehurca nem csak hogy lelassíthatja a fejlesztések ütemét, de arra is sarkalhatja a vállalatokat, hogy olyan országokban keressenek partneregyetemeket, ahol a szellemi termékekkel kapcsolatos megállapodások kevésbé időigényesek - írja a New York Times. A most bejelentett megállapodást az IBM, a HP, az Intel és a Cisco is elfogadta. Oktatási oldalról a Rensselaer Polytechnic Institute, a Georgia Institute of Technology, a Stanford Egyetemek és a Carnegie Mellon írta alá.

A mostani törekvés szerves folyománya annak a tavaly augusztusban - az IBM és a Ewing Marion Kauffmann Foundation támogatásával - Washingtonban lezajlott találkozónak, ahol az egyetemek és az ipar kutató adtak egymásnak randevút,. Lesa Michell, a Kauffman Alapítvány alelnöke szerint a kialakult probléma azon törekvések "nem várt következményeinek" tudható be, amelyek arra próbálják sarkallni az egyetemeket, hogy kutatásaikat kereskedelmi felhasználásra is elérhetővé tegyék, így segítve a fejlesztéseket és a gazdasági fellendülést.

"Ez egy jó kiindulási pont a probléma kezelésére" - nyilatkozta a megállapodásról a Peter A. Freeman az amerikai National Science Foundation (Nemzeti Tudományos Alapítvány) számítás- és információtechnikai részlegének igazgatója. A megegyezés részleteit és irányleveit az IBM és a Kauffman Alapítvány is közétette honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!