HENT hírlevél

A British Telecom vezetője nem szakítaná meg a letöltők internetkapcsolatát

Az illegális letöltőkre kiszabható pénzbírsággal igen, internetkapcsolatuk felfüggesztésének lehetőségével azonban nem ért egyet Ian Livingston, Nagy-Britannia legnagyobb telekommunikációs cégének vezérigazgatója.


Ian Livingston
A British Telecom vezetője más nagyobb médiaipari cégek, köztük a Google, a Yahoo, a Facebook és számos internetszolgáltató vezetőjével közösen, a Financial Times hasábjain jegyzett cikkében a tervezett kalózkodási intézkedések átgondolására szólította fel a brit kormányt. Ian Livingston szerint az elfogadás alatt álló Digital Economy Bill rendelkezései csak részben megfelelőek. A kommunikációs szakember szerint a jogszabály által bevezetni tervezett, az illegális letöltőkre kiszabható pénzbírság elfogadható megoldás, mivel a befizetett bírságok összegéből a szerzői jogokat birtokló jogtulajdonosok kompenzálhatóvá válnának, sőt ezeket felhasználva további internetes fejlesztések is finanszírozhatóak lennének.

A cégvezető szerint ugyanakkor a visszaeső jogsértők esetében felmerült internetkapcsolat felfüggesztésére vonatkozó szankció alkalmazása nem lenne fair. Hozzátette, a jogszabályban javasolt háztartások helyett csak az egyes jogsértőket lenne szabad büntetni. Livingston hangsúlyozta továbbá, hogy javaslataival építő kritikát kíván gyakorolni, és nem a kalózkodás elleni intézkedések szükségességét vitatja.

A médiaipari képviselők által aláírt cikkben az érintettek a Digital Economy Bill március elején elfogadott 120A jelzésű kiegészítése ellen is szót emeltek. Álláspontjuk szerint a módosítás, amely alapján a bíróság ideiglenes tiltó végzéssel a jogsértőnek ítélt weboldalak blokkolására kötelezhetné az internetszolgáltatókat, sérti a szólásszabadságra és az internet szabadságára vonatkozó jogokat, ráadásul úgy vélik, ténylegesen nem járulna hozzá a szerzői jogi jogsértések arányának visszaszorításához.

A 120A kiegészítés elfogadását a kalózkodás által rendkívül súlyosan érintett zeneipar képviselői viszont elégedetten fogadták. A kritikára reagáló brit zenei képviseleti szerv, a British Phonographic Industry (BPI) szerint a vádakkal ellentétben, a bíróság bizonyosan nem fogja alaptalanul megvádolt vagy felelősségteljes szerzői jogi stratégiával működő weboldalak hozzáférhetetlenné tételét elrendelni.

A Digital Economy Bill, amelyet tavaly a kormány őszi parlamenti ülésszakra vonatkozó programját ismertető nyitóbeszédében II. Erzsébet királynő hirdetett meg, harmadik és egyben utolsó olvasatáról a jövő héten szavaz a Lordok Háza, majd a törvénytervezetet az Alsóház is ismét szavazásra bocsátja. A kormány tervei szerint a végleges dokumentum még a tavasszal esedékes parlamenti választások előtt elfogadásra kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #31
    Mi 3-an használjuk a netet. És ha már nézel valamit akkor miért ne hd-ben nézd?

    Nézzem a legszarabban mert a hd most trendi??? Nekem így jó. De vegyünk egy átlag családot 2 gyerekkel. Ha a szülők is nyomják márpedig sokan nézegetnek videót, akkor 4 ember miért is sok??? Vagy nállatok nem menő gyereket sem csinálni?
  • opeca #30
    Igen veszünk egy cigány pereputtyot, ahol mindeki egy időben akarja nézi a 123123123198p-s Ultra HD videót...

    Jó, még valami?
  • sathinel #29
    Meglepő módon felhívtam a virgin-t és mondtam hogy fos a net. Mondtam hogy min teszteltem, stb miután elkezdtek kioktatni hogy a bit, és a byte közt különbség van. Aztán csöndben maradt és megjavult a net. Valsz mint otthon ha valaki nem pampog akkor leszarják. Kérdeztem is hogy miért fizetek korlátlan netre ha naponta 2-3 órára nem megy rendesen. Munkába mentem nem tom mennyi idő múlva javult meg de másnap már rendesen ment a net.
  • Tetsuo #28
    RTLK-nak az SD is kár..
  • Tetsuo #27
    De azt vagod, hogy a legtobb britet nem erdekli a BBC, a legtobben Youtube-on lognak..
    Az is teny, hogy Britanniaban a nevleges netsebesseget osztani kell, csucsidoben akar 5-tel is..
  • Oláh Herkules #26
    20 mega BIT-be már befér. Az meg már el is érhető.
    rtl meg nincs hd-ben, csak sd digitálisban. m1 m2 van hd-ben ha olyan a műsor.
  • who am I 7 #25
    hát pedig igencsak fincsi lenne 1920x1080ban a futam ^^ mondjuk, az már olyan, 20MB/sec nem?nekem max 2mb/seccel jön a cucc :D szal, attól tartok, ne álmodjak ilyenről :( viszont most megfogom probálni a mindigtv cuccot, dvb-t kóderem hálistennek van a tvbe, elméletileg az rtl-t is lehet fogni HD_be, a frekik ott vannak, csak az antennán agyalok (beltéri kell), de sok választásom nincs..
  • B0nFire #24
    Nehezedre esne, ha összeszednéd a gondolataidat, és egy kerek hsz-ben küldenéd el, nem kétpercenként egy-egy új mondattal telefloodolnád az egész topicot?

    Lehetne mondjuk 3 hsz helyett 3 bekezdés.
  • bertino #23
    hát ezaz, de a tetves f1et az istennek nem akarják hd-ben adni.
  • jaspercry #22
    Ha meg valaki a t-comnál az én gépenbe kotorászik az az illegális...
    Egyébként milyen kapacitás van egy céhnél ezeket figyelni? mondjuk 2 millió elöfizetőnél? mondjuk semmi,szóval nem kell agódni szerintem