HENT hírlevél

Sok svédet elrettentett a letöltéstől a kalózkodás elleni törvény

Hosszú távon is eredményesnek bizonyult a svéd parlament kalózkodás elleni törvénye, hiszen a törvény életbelépése óta tartósan csökkent az illegális letöltések miatti adatforgalom.

Az iparágak képviselői elégedettek, mert a kalózkodás visszaszorításával párhuzamosan növekszik a legális elárusítóhelyek forgalma. Az internetszolgáltatók azonban nem boldogok, annak ellenére félnek az ügyfelek elvándorlásától, hogy a törvény hatására még egyetlen magánszemélyt sem fogtak perbe az országban.

Sikeres a 2009. április 1-jétől hatályban lévő svéd kalózkodás elleni törvény, amelynek eredményeként - több különböző internetforgalmat mérő módszer által bizonyítottan - jelentős mértékben visszaesett Svédországban az internetes kalózkodás aránya.. Már a törvény életbelépésének másnapján 30 százalékkal visszaesett az internetes adatforgalom, és ez a tendencia azóta sem módosult.

Szakértők szerint az internetforgalom ilyen mértékű visszaesése annak köszönhető, hogy a világ internetes forgalmának 50-75 százalékát az illegális letöltések teszik ki. A sikeresen működő törvény lehetővé teszi a jogtulajdonosoknak, hogy kikérjék az internetszolgáltatóktól a kalózkodással gyanúsítható felhasználó személyes adatait. A folyamat első lépéseként a jogtulajdonos beazonosítja a letöltés, feltöltés során használt IP címet, majd az IP cím alapján kikéri az internetszolgáltatótól a jogsértő személyes adatait (név, lakcím stb.). Ezt követően elméletileg a jogtulajdonos bíróság elé viheti az ügyet, habár erre eddig nem volt példa Svédországban. Elemzők azonban azt várják, hogy a következő hónapokban már megjelennek az első magánszemélyek ellen benyújtott keresetek a bíróságon.

Első fecskeként öt hangoskönyvkiadó aratott példaértékű győzelmet a bíróságon az ePhone nevű svéd internetszolgáltató ellen, amely megtagadta az illegális letöltéssel gyanúsított ügyfelei személyes adatainak kiadását. Az ítélet szerint - amely ellen az internetszolgáltató fellebbezést nyújt be - pénzbüntetéssel sújtható az az internetszolgáltató, amely nem működik együtt a jogtulajdonosokkal. Az internetszolgáltatók döntését üzleti érdekeik motiválják, hiszen az olyan cégek, mint az ePhone attól félnek, hogy elpártolnak tőlük ügyfeleik, ha kiadják személyes adataikat.

Sokan felhívják a figyelmet arra, hogy a törvény alapját szolgáltató IP-cím-azonosításnak vannak korlátai. Például a nyitott Wi-Fi elérési pontok használatával a beazonosítás szinte lehetetlen, igaz jóval körülményesebbé válik a kalózok dolga. Szélsőséges esetben az is elképzelhető, hogy valaki leparkol egy ház elé és feltöri az ott lakó Wi-Fi jelszavát, majd az ő IP címét felhasználva tölt le jogvédett tartalmakat. Ebben az esetben egy ártatlan internet-előfizető is könnyen célkeresztbe kerülhet.

Nem ért egyet a törvénnyel a legutóbbi európai parlamenti választáson 7 százalékot szerzett svéd kalózpárt képviselője, Christian Engström sem, aki szerint az internet-felhasználókat igazságtalanul büntethetik meg az új törvény alapján, és azt jósolja, hogy hosszú távon nem fog hatékonynak bizonyulni a megoldás és ismét növekedni fog az internetes adatforgalom. Engström jóslata ellenére a kutatók és az iparágak képviselői szerint a törvény történelmi változásokat hozhat a kalózkodás megfékezésében.

"Nyilvánvaló, hogy azok, akik fájlcserélő oldalakat használtak megijedtek, és máshova látogatnak, például streaming zenei oldalakra" - mondja Daniel Johansson, a stockholmi KTH Technológia Intézet kutatója. Johansson azt is hozzátette, hogy az elmúlt néhány hónapban jónéhány svéd előadóművész jelezte: műveiknek a letöltése akár 80 százalékkal csökkent olyan fájlcserélő oldalakon, mint a Pirate Bay.

Miközben az illegális letöltések száma csökken, pozitív folyamatok indultak el a legális online lemezeladások piacán. A legális oldalakról megvásárolt tartalmak mennyisége 57 százalékkal növekedett világszerte a tavalyi évhez képest. A hagyományos lemezboltok is forgalomnövekedésről számolnak be. A lemezipart képviselő nemzetközi szervezet, az IFPI adatai szerint az elmúlt évben 14 százalékkal növekedett a forgalmuk.

"Senki se gondolta volna, hogy ilyen drámai visszaesés lesz tapasztalható az illegális internetes forgalomban, és ezzel párhuzamosan ilyen mértékben megnő a törvényes szolgáltatások forgalma" - mondta Per Strömback, a zeneipar mellett ugyancsak érintett svéd játékipari szövetség elnöke. A svéd siker után egyre több ország gondolkodik hasonló jogszabály megalkotásán. Leghamarabb Franciaországban várható hasonló döntés, ahol a jogalkotók már többször bizonyították, hogy elkötelezettek az illegális fájlcserélést visszaszorító törvényalkotásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #12
    Számítógép + szolgáltató által kiadott adatok.
  • FoodLFG #11
    Egyébként arra lennék kíváncsi, hogy hogy bizonyítják, hogy valaki tényleg letöltött.
    Csinálnak egy screenshot, hogy láttuk az IP-jét a képernyőn ? Kb 5 perc alatt hamisítok photoshop-ban ilyen képeket.
  • Sanyix #10
    TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR TOR
  • FoodLFG #9
    Én is leszarom a kiadókat, teljesen feleslegesek.
  • chuky123 #8
    TOR. Ha még hottold nem mondaná
  • slickboy #7
    A néhány svéd művész hogyan tudja ilyen precízen mérni, hogy mennyivel csökken a letöltési gyakorisága a Pirate Bay-en? Csak nem ők seedelnek?
  • vmiki88 #6
    leszarod? valóban? ok ^^
  • kadar1 #5
    ÉS mit nyernének vele ? Nem sokat.Inkább beszerzik máshonnan.Nyitott határ van , nem úgy mint a komcsi rendszerben.Az alvilág is jó bizniszt lát majd bent , és akkor az ember megkapja a dupla rétegű lemezen a cuccot töredék annyiért mint az eredeti, és képzeljétek én se fogom megvenni az eredetit.Leszarom ha a kiadók tönkremennek.
  • TeDDyRuSh #4
    Nem értem, és ha ráutazna a kedves fájlcserélő a beazonosíthatatlanságra?
    Mondjuk uTorrent 2.1-es, amiben nem jelzik a peerek IP-jét. Lehet egy két "jogtulajdonosnak" már gondot okozna.
  • B0nFire #3
    Az a baj, hogy bebeszélik maguknak (és el is hiszik), hogy a warez a szélessávú internettel kezdődött, pedig dehogy. Már '88-ban, amikor puhult a rendszer, az Ausztriából becsempészett kalóz videokazetták jártak kézről-kézre, másolták az emberek orrba-szájba a silány minőségű narrátoros filmeket. Zenéket kazettákon is másoltuk egymástól, sőt, a könyvtárban másolták _lemezről_ ingyen kazettára, aminek jobb volt a minősége, mint a hivatalos kiadású kazettának. Akkor sem vettünk meg mindent, max nehezebb volt hozzájutni. A web csak a könnyebb hozzáférhetőséget tette lehetővé.

    Ezek után ha radikálisan visszaesik az internetforgalom, a szolgáltatók fogják kiverni a huppot, mert lehet, hogy VérWarez Pistike a 30 Mbites előfizuját lecseréli egy 8 Mbitesre, vagy még kisebbre, ha úgysem lehet warezolni. Ha nincs más letöltés éppen folyamatban, a full HD stream is gyakorlatilag akadásmentesen jön a 2 Mbites sávszélen.