Berta Sándor

Adattárolási tájékoztatási kötelezettség a cégeknél Németországban

A német belügyminiszter bevezetné a vállalatok számára az úgynevezett kötelező adatleveleket.

Thomas de Maiziére igyekszik komolyan venni az online közösség követeléseit. Így van ez az úgynevezett kötelező adatlevelek-rendszer bevezetésével is, amit korábban a Chaos Computer Club (CCC) tagjai vetettek fel. A megoldás lényege, hogy minden németországi cég (internet-, távközlési és mobil szolgáltató, csomagküldő stb.) köteles lenne az év végén vagy a következő év elején megosztani levélben az ügyfeleivel, hogy milyen személyes adatokat tárol róluk és hogy ezeket tovább adta-e harmadik félnek-e vagy sem. A politikus azzal érvelt, miszerint ideje, hogy megvalósuljon a valódi internetes önrendelkezés.

"Még akkor is, hogy ha az ördög a részletekben rejlik, a javaslat mindenképpen megfontolandó. A szövetségi belügyminisztérium éppen ezért az online közösség, az adatvédők és a gazdaság képviselőivel is egyeztetni fog a kérdésben, hogy közösen dolgozhassunk ki egy ilyen koncepciót" - írta a Tagesspiegel am Sonntag című lapban Thomas de Maiziére.

Az ötlet azonnal vitát robbantott ki, mivel a CDU koalíciós partnerének számító FDP alig megvalósíthatónak és alapvetően rossznak tartja az elképzelést. "Egy ilyen bürokratikus rendszer bevezetése, ami ráadásul magas költségeket is jelentene a vállalatoknak, nem indokolható semmivel. Ugyan egyetértek a belügyminiszterrel, de meg kell vizsgálni, hogy nem léteznének-e kevésbé bürokratikus és hatékonyabb lehetőségek ennek a problémának a megoldására" - közölte Gisela Piltz, az FDP parlamenti frakciójának szóvivője.

"Remélem, hogy a politikában megfigyelhető új trend, amelynek lényege az online közösséggel való párbeszéd keresése és az alapvető jogokon való gondolkozás, nem csak egy üres retorika. Egy ilyen adatlevél-rendszer esélyt nyújtana arra, hogy átállítsuk az alapvető személyes jogok védelmében a váltókat" - mondta Frank Rieger, a CCC szóvivője. De Maiziére egyébként azt írta az lapnak, hogy lehetőleg minél egyszerűbbé kell tenni a felhasználók számára azt, hogy megtudhassák, mi történt a személyes adataikkal. Az ugyanis, hogy az emberek tudják, hogy hova, kihez kerülnek ezek az információik, egyben azt is eredményezik, hogy átgondolják és akár meg is változtatják az online viselkedésüket, szokásaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!