MTI

Újabb leleplező DVD-k a német adócsalási ügyben

Egyre nagyobb méreteket ölt a Németországban egy héttel ezelőtt kirobbant adócsalási botrány. Baden-Württembergeben és Bajorországban is állítólagos adócsalókat leleplező DVD-lemezeket kínálnak eladásra a tartományi hatóságoknak. Az illetékesek a hírek szerint mind Stuttgartban, mind Münchenben tárgyalásokat kezdtek az informátorokkal.

Előzőleg a berlini kormány úgy döntött: a kért 2,5 millió euróért megvásárolja azt a lopott svájci banki adatokat tartalmazó DVD-t, amelyet egy informátor 1500 állítólagos adócsaló leleplezése érdekében ajánlott fel az államnak. A hatóságok mintegy 100 érintett, előzetesen rendelkezésre bocsátott adatait meg is vizsgálták, és az adócsalás ténye bebizonyosodott. Ennek kapcsán olyan becslések hangzottak el, amelyek szerint az utólag befizetett adókból és adóbírságokból akár 400 millió euró is befolyhat az államkasszába.

A német hatóságok abból indulnak ki, hogy a Credit Suisse már hosszabb ideje nyújt egyfajta közvetett segítséget német ügyfeleinek az adócsalásokhoz. A svájci bank egy belső dokumentuma szerint mintegy százezer német rendelkezik olyan betétekkel, amelyek kamatai után nem fizettek adót. Nyolcvan százalékuk a zürichi bankban nyitott számlát, az elmaradt adófizetési összegek mintegy 23 milliárd eurót tehetnek ki. A Credit Suisse állítólag még 2004-ben igyekezett ügyfeleit jobb belátásra - azaz átlátható számlatartásra - bírni, végül azonban maga állt el ettől.

Az ügyben érintett észak-rajna-vesztfáliai adóhatóságok négy képviselője Franciaországba utazott, hogy az informátorral lebonyolítsa az adásvételt. Ezzel egy időben láttak napvilágot az újabb DVD-lemezekről, illetve az állítólagos adócsalókat leleplezni kívánó újabb informátorokról szóló hírek. Baden-Württembergben egy 2000 személy adatait tartalmazó lemezt kínálnak eladásra, és hasonló nagyságrendről lehet szó Bajorországban is. Arra vonatkozóan nem hangzott el utalás, hogy az újabb informátor a lopott adatokért mennyit kér. Az állítólagos adócsalásokat - akárcsak az első esetben - svájci bankszámlákon követték el.

A német politikát amúgy is alaposan felkavaró ügy újabb szálai koalíciós feszültséget is eredményezhetnek a kormányt alkotó konzervatívok és a liberálisok között. Miközben az első DVD megvásárlásáról a konzervatív Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schauble pénzügyminiszter döntött, egy vasárnapi interjúban a liberális igazságügyi miniszter erős fenntartásokat fogalmazott meg. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak nyilatkozva hangoztatta: az állam kötelessége a bűnözők üldözése, ez azonban nemcsak az adócsalókra, de az adatlopókra is vonatkozik. Az állam tevékenységével nem ösztönözheti a lopott adatokkal való kereskedelmet - érvelt a miniszter, aki szerint a jövőben mindenképp meg kell akadályozni azt, hogy a kormány az adócsalás elleni harcban kétes személyektől kerüljön függő helyzetbe.

A német pénzügyminiszter Svájcot együttműködésre szólította fel, és nyomatékosan hangsúlyozta, hogy nézete szerint a banktitok rendszere a jelenlegi formájában nem tartható fenn, azon Svájcnak mindenképp enyhítenie kell. "A XXI. században a banktitok rendszere nem jelenthet többé olyan eszközt, amellyel egy állam az adócsalást lehetővé teszi" - jelentette ki Schauble. Svájcot egyébként néhány hónappal ezelőtt ugyanezért még élesebben bírálta a jelenlegi pénzügyminiszter elődje, Peer Steinbrück.

Baden-Württemberg tartományban a helyi koalíciós kormány szabad demokrata pénzügyminisztere azzal fenyegetőzött: pártja akár vétóval is megakadályozza, hogy megvásárolják a Stuttgartnak felajánlott DVD-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Munkas #7
  Ha jól értem nem az volt a baj, hogy adót csalt az ürge és ezt a pénzt mentette külföldre, hanem, hogy legális pénz kamatai után nem fizetett kamatadót.
  Ez már a helyi adórendszer bűne. Olyan mint nálunk a kamat-, értékpapír-, regisztrációs- vagy ingatlan adó. Arra ösztönzi az embereket, hogy vigyék ki a pénzüket az országból, mert az adózott pénzt is lehúzzák.
  Az APEH-nak meg ugye (szerencsére) nincs befolyása a határain kívül. Így csak törvénytelen eszközökkel lehet beszedni az adót. Erről szól a cikk. Kérdés, hogy ezt a kárt tovább tudják e tolni az ügyfelek a bank felé, aki garanciát vállalt a biztonságukért.
 • RCH #6
  >...akkor a politikusaink (+rokonság) lennének az első kör, akik lebuknának...
  ----------
  Úgy bizony!
 • Tetsuo #5
  Alap.
 • bottika #4
  üdv! én azt nem értem, miért kell ehhez "külsős" informátor, miért nincsenek eleve olyan állami eszközök és szervek, amelyekkel legálisan, akár titkosszolgálati eszközök igénybevételével is, de jóval hatékonyabban ki lehetne mutatni minden adócsalást és -csalót. Valószínűleg a befektetett eszközök rövid úton és időn belül megtérülnének.
  Most erre azt fogjátok írni, hogy azért nincsenek, mert akkor a politikusaink (+rokonság) lennének az első kör, akik lebuknának vele? :-D
 • neoG #3
  Most komoly az első kérdés??Lopjad hát!Amit tudsz hozz el!!!!
 • gosub #2
  Dejó! Minden banki alkalmazott aki teheti ezerrel lopja, tölti le az ügyfelek adatait hátha pénzé teheti. Én is lopjam a szerszámokat a melóhelyemről? Legálisan eladhatom külföldön?
 • hiftu #1
  Vajon melyik lesz erősebb: Banktitok és magánszférához való jog vs. adófizetési kötelezettség elmúlasztásának gyanuja miatt ezek megsértése.
  Vita on.