Berta Sándor

Deutsche Telekom - 84 esetben történhetett jogsértés

A német távközlési cég nyilvánosságra hozta azt az összefoglaló jelentését, amelyben az előző cégvezetők vitatható vagy jogsértő ügyeit gyűjtötték össze.

A Deutsche Telekom (DT) dokumentuma szerint 84 esetben történhetett etikai, illetve adatvédelmi és más jogsértés. "A rendelkezésre álló anyagokat kiértékeltük, hogy végleg megtörjük az akkori bizalmatlanság és túlzott biztonságra törekvés légkörét" - jelentette ki Manfred Balz, a DT adatvédelmi és jogi ügyekért felelős vezetője.

A szakember elmondta, hogy a KPMG könyvvizsgáló cég munkatársainak segítségével a belső szakértőik kereken 100 000 (!) oldalnyi céges feljegyzést vizsgáltak át és elemeztek. Az akciót Open Book projektnek nevezték el. A DT adatgyűjtési ügyeiben eljáró ügyészség már 2008 májusában számos iratcsomagot vitt el a társaság biztonsági részlegének archívumából és több munkatárs irodáiból. A dokumentumok ellenőrzésével megbízott DT-alkalmazottak feladata az volt, hogy minden olyan információt jegyezzenek fel, amely bármilyen jogsértésre utal, ideértve az illegális adatgyűjtéseket, az adatvédelmi visszaéléseket, a távközlési törvényt és a belső működési szabályzatot megsértő ügyeket.

A 84 eset közül többnél ugyan nem valósult meg bűncselekmény, de ezek etikai szempontból megkérdőjelezhetők vagy kifogásolhatók. Ide tartoznak a dolgozók jövedelmi viszonyairól és más személyes adataikról nyitott akták. "A vizsgálat során rögzített esetek egyike sem hasonlít a korábbi ügyekre, amikor gonosz és nagy energiákat mozgósító módon valósult volna meg a DT felügyelő- és üzemi tanácsainak, szakszervezeti képviselőinek és újságíróknak a szisztematikus ellenőrzése, illetve megfigyelése" - ismerte el Balz.

Az esetek többsége 2001 és 2005 között történt, de 2005 után is voltak még megfigyelési ügyek. Ezek az akciók csak azután szűntek meg, hogy René Obermann, a Deutsche Telekom vezetője átszervezte a vállalat biztonsági részlegét

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #1
    Tré cég anyavállalata. Mit vár az ember az ilyenektől..

    Durva hogy levelezést, közösségi oldalakat vesznek meg és működtetnek ilyen viselkedéssel. A teknika ahogy fejlődik úgy egyre jobban lehet majd ezeket kihasználni. Ilyen gondolkodás melett monopóliumra törekednek. A Cyberpunk ahogy william Bibson megjósolta lehet elkövetkezik. Onnantól lessz igazán szép az élet:D