Berta Sándor

Kötelező lesz jelenteni az adatvesztéseket Németországban

Kidolgozta az Európai Unió távközlési csomagjának megvalósításával kapcsolatos főbb szempontokat a német gazdasági minisztérium.

A Heise online magazin birtokába került 9 oldalas dokumentumban számos érdekes elképzelés szerepel és közel sem biztos, hogy a tervezetet sikerül majd a német kabinetnek zökkenőmentesen keresztülvinnie. A legfontosabb szempontok a fogyasztó- és az adatvédelem, valamint az internetsemlegesség erősítése. Emellett a kormány meg akarja teremteni a szélessávú és a következő generációs hálózatok kiépítését jobban előmozdító jogi és versenyfeltételeket.

A Szövetségi Hálózatfelügyelet a jelenlegieknél komolyabb jogosítványokat kapna, hogy így szabályozhassa a piacvezető vállalatok terjeszkedését. A távközlési társaságokat a jövőben köteleznék arra, hogy a rendszerükben bekövetkezett adatvesztéseket azonnal jelentsék az erre kijelölt hivataloknak. Így elkerülhető lenne, hogy a vállalatok hallgatása miatt az esetek csak késve tudódjanak ki és ezáltal nőjön a kárkockázat. Amennyiben feltételezhető lenne, hogy egy ügy egyes előfizetők magánéletét is érintheti, úgy a cégeknek kötelező lenni értesíteniük az adott személyeket.

A telekommunikációs piac szereplőinek szintén kötelező lenne megosztaniuk az emberekkel az áraikat, a hozzáférésekkel kapcsolatos feltételeket és korlátozásokat, valamint arról is tájékoztatniuk kellene az embereket, hogy mit követnek el a szolgáltatások zökkenőmentes működése érdekében. Meghatároznának bizonyos minimumszolgáltatásokat is. Emellett kikötnék, hogy a szolgáltatóváltás - számhordozhatósággal együtt - nem vehet egy napnál több időt igénybe. A távközlési szerződéseknek alap esetben minimum 2 évre kellene szólniuk, ugyanakkor a szolgáltatóknak lehetővé kellene tenniük azt is, hogy az előfizetőik akár egy éves szerződést is köthessenek velük. Aki ezzel a lehetőséggel nem él, annál maradna a 24 hónapos szerződési időtartam.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!