Berta Sándor

Új adatvédelmi egyezményt kötne az USA-val az EU

Az új megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötött összes eddigi adatátadási dokumentumra vonatkozna. Az egyezmény kiterjedne a SWIFT- és a légiutas-adatok megosztására vonatkozó egyezményre is.

A részletek kidolgozására az Európai Bizottság nyilvános konzultációt kezdeményezett. Egy hírportálnak sikerült megszereznie a dokumentum első tervezetét. A készítés dátumaként január 28-a szerepel, a szerző pedig Jonathan Faull, az Európai Bizottság igazságügyi, szabadságügyi és biztonsági főigazgatója. Mindenesetre némileg meglepő, hogy annak ellenére, hogy a konzultációba minél több személyt és szervezetet akarnak bevonni, az anyag egyelőre csak a belső döntéshozói kör számára elérhető.

Egyre valószínűbbnek tűnik ugyanakkor, hogy a Viviane Reding által korábban ígért felülvizsgálat egyik formája pont a mostani konzultáció és az új tervezet lehet. Az összeállítás öt részből áll, ezek olyan egyszerű címeket viselnek, mint a Cél, a Hatáskör vagy éppen a Jelleg. Az egyes részek kitérnek az adatvédelmi elvekre és prioritásokra, az adatátadások lehetséges következményeire, a lehetséges belső és külső ellenőrzési mechanizmusokra, az auditálási folyamatokra és az európai uniós állampolgárok számára az Egyesült Államokban létrehozandó kapcsolatfelvételi pontra.

Az Európai Bizottság számos kérdést is feltesz, például kíváncsi arra, hogy az új egyezmény biztosítja-e az európai uniós állampolgároknak az adatátadások jogi úton való megtámadásának a lehetőségét. A testület ezekre a kérdésekre válaszokat vár, de emellett nyitott az esetleges új javaslatokra is. A legfontosabb pont azonban az, hogy az EU ugyanilyen jogokat kér magának is, vagyis igényt tart az amerikai állampolgárok személyes adataira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • amitakartok #3
    Nem. Arra gondoltak, "adjuk át ezeket az adatokat, legalább akkor leszállnak rólunk a kibaszott amerikaiak".
  • csimmasz #2
    Én azt nem értem hogy amikor fölmerült egy ilyen egyoldalu átadás gondolata,egyáltalán elgondolkodtak rajta az EU vezetői!
  • bigjoe #1
    "A legfontosabb pont azonban az, hogy az EU ugyanilyen jogokat kér magának is, vagyis igényt tart az amerikai állampolgárok személyes adataira."

    Ez a minimum...