Berta Sándor

3D-ben kelnek életre a történelmi városok

Újabb történelmi városban tehetnek virtuális sétát a felhasználók. A Saar-vidéki Egyetem informatikusai és a Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI) munkatársai közösen digitalizálták az egykori Saarlouis nevű erődvárosról készült felvételeket.

Mindez azt jelenti, hogy immár 3D-ben is bárki megtekintheti a történelmi települést. A projekt egyúttal bemutatta, hogy a múzeumok számára milyen nagyszerű lehetőségek vannak a 3D-s technológiákban. "A munka legnehezebb része a 3D-s modell elkészítése volt. A folyamat négy hallgató segítségével hat hónapig tartott. A kész modell felhasználási lehetőségei nagyon sokrétűek" - hangsúlyozta Georg Demme, a projekt vezetője, aki a DFKI szakértője.

Az erődváros tökéletes 3D-s megjelenítéséhez szükség van egy különleges 3D-s szemüvegre és egy megfelelő kijelzőre. Emellett azonban bárki akár a saját PC-je előtt ülve is felfedezheti Saarlouist és virtuális sétákat tehet a falai között. A kutatók a közeljövőben szeretnék elkészíteni a saarlouisi lakosok élethű 3D-s modelljeit is, így akár egy egykori saarlousi lakos virtuális képmása mutathatná be a települést a látogatóknak. "Ezek a megoldások jóval bonyolultabbak a játékokban használt avatároknál, azok mesterséges intelligenciája ugyanis nagyon korlátozott. Mi ezzel szemben a legkorszerűbb eljárásokat és módszereket használjuk, hogy minél élethűbben jeleníthessük meg az emberi viselkedést" - szögezte le Demme.

A szakembereknek nagy segítséget jelentettek a korabeli tervek, vázlatok és rézmetszetek. Ezekből ugyanis egyrészt megtudhatták a házak méreteit és azt is, hogy miként néztek ki az épületek, illetve azt, hogy az építők milyen anyagokat használtak az építéseknél. A munka közel sem volt egyszerű, mivel különösen a polgári épületek esetében számos történeti feljegyzés hiányos volt. Ezeket az épületeket azonban nem hagyhatták ki, hiszen részét képezték a városképnek. A kész 3D-s modell felhasználható filmekben, integrálható a múzeumterminálok rendszerébe, de akár egy virtuális idegenvezető szoftver részeként is.

Korábban számos hasonló program indult, 2008-ban elkészült a római kori Köln 3D-s modellje, de lehetőség nyílik arra is, hogy bárki virtuális időutazást tegyen a Kr. u. IV. századi Rómába a Google Earth segítségével. Az antik Róma 3D-s modellje egyébként már 2007-ben elkészült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!