Berta Sándor

Kártevőellenes központot hoznak létre Németországban

Az európai uniós tagállamban azt tervezik, hogy a jövőben a felhasználóknak egy profi biztonsági szakemberekből álló csapat segít majd a számítógépes férgek és vírusok eltávolításában.

A Német Internetgazdasági Szövetség (eco) és a Szövetségi Információstechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) támogatásával egy olyan új biztonsági központot hoz létre, amely forródróttal és technikai segítségnyújtással várja a bajba került internetezőket. "Az úgynevezett botnetek elleni harcban elengedhetetlen az együttműködés. Az állam és a gazdaság kooperációjával egy hatékony szövetséget sikerül létrehozni a különböző számítógépes kártevők terjedésének megakadályozására. Ezzel a projekttel kihúzzuk a kiberbűnözők lába alól a talajt" - szögezte le Michael Rotert professzor, az eco elnökségének vezetője.

"A német szövetségi kormány és a vállalatok által kezdeményezett intézkedések már éreztetik a hatásukat, a lakosság biztonsági öntudata folyamatosan nő. Most már azzal kell foglalkoznunk, hogy konkrét segítséget kínáljunk"- tette hozzá dr. Lothar Eßer, a BSI részlegvezetője. A kártevőkkel fertőzött számítógépek listáján Németország a nem túl hízelgő harmadik helyet foglalja el, így érthető, hogy a hatóságok mielőbb javítani akarnak a helyzeten.

A tervek szerint a jövőben bárkit, akinek a számítógépét vagy notebookját, de akár mobil készülékét is megfertőzte egy vírus, trójai féreg vagy kémprogram, először egy biztonsági szoftvereket tartalmazó oldalra fogják irányítani, ahol megtalálhatja a kártevő hatékony eltávolítóeszközét. Amennyiben ez sikertelen, úgy a bajba jutott felhasználó nyugodtan felhívhatja az új központ forródrótját, de akár e-mailt is küldhet és biztonsági szakemberek igyekeznek majd segíteni neki a káros szoftver eltüntetésében.

"Ezzel a kezdeményezéssel el akarjuk érni, hogy Németország lekerüljön a legtöbb káros online tevékenységért felelős országok 10-es toplistájáról" - nyilatkozta Sven Karge, az eco részlegvezetője. A biztonsági alkalmazásokat tartalmazó honlap várhatóan jövő áprilistól lesz elérhető, míg a 2010 júniusától üzemelő forródróton 40 szakértő lesz elérhető. Az eco és a BSI számít az internetszolgáltatók támogatására. Az eco tájékoztatása szerint egyébként rendkívül sikeresek az Ausztráliában, Japánban és Dél-Koreában futó hasonló programok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!