Berta Sándor

Optikai kábelhálózat épül Zürichben

A Zürichi Elektromos Művek (ewz) és a Swisscom távközlési cég közösen építi ki a városban az optikai kábel-rendszert.

Az ewz és a Swisscom korábban komoly vitákat folytatott, de ennek vége, a két cég ugyanis megállapodott az optikai kábel-infrastruktúra közös fejlesztéséről. A projektről közös sajtótájékoztatón számolt be Andreas Türler zürichi városi tanácsnok, Carsten Schloter, a Swisscom vezérigazgatója és Conrad Ammann, az ewz igazgatója. A programban egyaránt szerepet kapnak a háztartások és a vállalatok, a cél az, hogy az új szolgáltatásokból mindenki profitálhasson. Az együttműködésnek köszönhetően elhárult az a veszély, hogy Zürichben egymás mellett épüljön ki több optikai kábel-hálózat.

A tervek szerint a következő években több mint 200 000 háztartás és gazdasági társaság csatlakozhat majd az új rendszerre. Zürichben a teljes optikai kábel-hálózat várhatóan 2017-re épülhet ki. Albisrieden, Enge, Hirslanden és Limmat városrészekben a Swisscom végzi a beruházást, a többi városrészben az ewz munkatársai dolgoznak majd.

Az infrastruktúra kiépítésekor mindkét cég felhasználja egymás vezetékeit, ehhez azonban pontosan kell koordinálniuk a munkát. Az együttműködés 2017 után sem szűnik meg, hiszen a két vállalat megegyezett, hogy hosszú távú használhatják egymás hálózatait. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson a két fél egyszeri kártérítést fizet a másiknak, valamint megosztoznak az üzemeltetési és a karbantartási költségeken.

A rendszerbe bekötik az ewz, illetve a Swisscom által már eddig kiépített részeket is, így gyakorlatilag 2017-re minden zürichi épületben lesz csatlakozási pont. Az ewz és a Swisscom összesen 430 millió svájci frankkal finanszírozza a fejlesztést. Az együttműködésüknek köszönhetően a hálózat a tervezettnél jóval kevesebbe kerül majd. A mostani megállapodás egyik, ha nem a legfontosabb pontja, hogy az infrastruktúrát bármely internetszolgáltató szabadon használhatja, akkor is, ha a kiépítésében nem vett részt. A programot még el kell fogadniuk a zürichi városatyáknak, majd az utolsó szót népszavazáson a zürichi lakosok mondják ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!