Berta Sándor

Új osztrák javaslat az optikai hálózatok gyors kiépítésére

Georg Serentschy, az osztrák távközlési felügyeleti és szabályozási feladatokat ellátó RTR GmbH vezetője új elképzeléssel állt elő az optikai kábel-fejlesztések felgyorsítására.

Georg Serentschy az optikai kábel-hálózatok gyors kiépítésének finanszírozására egy új együttműködési modell kidolgozását javasolta. A munkába bevonná az osztrák internetszolgáltatókat, az energiaipart és a kormányt. "A rézvezetékekről optikai kábelekre váltás az évszázad projektje" - hangsúlyozta a szakember. Az RTR vezetője hozzátette, hogy a rézvezetékekre épülő technológiák ideje lejárt, a video-on-demand és más szolgáltatásokat már új infrastruktúrák segítségével kell a felhasználókhoz eljuttatni.

Serentschy a legnagyobb problémát abban látja, hogy egyik fél sem akar elsőként lépni. Hiányoznak a vonzó szolgáltatások és amíg ez nem változik, addig az emberek nem akarják megrendelni az optikai kábel-csomagokat. Az internet- és a tartalomszolgáltatók ugyanakkor azt mondják, hogy miért építsenek ki infrastruktúrákat eurómilliókért, hogy ha nem lehet garantálni, hogy lesznek megrendelőik. A szakember ennek ellenére optimista volt és úgy gondolta, hogy a következő 5-10 évben az osztrák lakosság 50-60 százalékának lesz optikai kábel-elérése. Az új szolgáltatásokat elsősorban a városokban lakók érhetik majd el.

Előnyt jelenthet, hogy a távközlési törvény már megfelelően szabályozza a kérdést, így az energiaipari cégek számára is vonzóak és átláthatóak lehetnek majd ezek a projektek. Amennyiben az energiaipari vállalatok is belépnek a piacra, úgy a programok kivitelezése jelentős mértékben felgyorsulhat. A helyzetet nehezíti ugyanakkor az internetszolgáltatók és az energiaipari konszernek vitája. Ezt azonban Serentschy mielőbb le akarja zárni, mivel hiszi, hogy több fordulós egyeztetéseken lehet találni egy minden fél számára megfelelő konstrukciót.

Az RTR GmbH vezetője végül kitért a brit internetellenőrzési tervekre is. Leszögezte, hogy furcsának találja, hogy egy olyan intézet, amelyiknek az eredeti feladata és célja a hálózatok fejlesztése, az internet működésének meggátlójává válik. Georg Serentschy egyébként már tavaly novemberben és idén májusban is sürgette az optikai kábel-hálózat mielőbbi kiépítését. Úgy tűnik, hogy a kitartó munkája végül meghozza a gyümölcsét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #3
    Szerencsi György?
  • hol9672 #2
    OFF : L' aime Immortelle az egyik kedvenc osztrák "tartalomszolgáltatóm"
  • bertino #1