Berta Sándor

Neelie Kroes lehet a digitális ügyekért felelős EU-biztos

Neelie Kroes eddig a versenypolitikáért felelős biztos volt, valószínűleg ezért teljesített gyengén szakmai ügyekben az EP-képviselők három órás kérdésözöne során. Nevéhez leginkább a Microsoft elleni eljárások köthetők.

A jövőben az Európai Unióban a digitális gazdaságért és kultúráért felelő holland hölgy a meghallgatásán számos kérdésben fejtette ki a véleményét. Hasonló vizsgálatok lefolytatására és több százmillió eurós bírságok kiszabására az új feladatkörében nem lesz lehetősége, ennek ellenére Kroes nem tűnt letörtnek, sőt. "Kommunikációról és jó érvekről van szó. Biztos vagyok abban, hogy jó érvekkel egy produktív irányba terelhetjük a dolgokat" - szögezte le a biztosjelölt. Kroes hat pontban foglalta össze terveit.

Állást foglalt az internethasználatot még nehezítő - elsősorban határokon átnyúló - akadályok felszámolása mellett, ugyanakkor a képviselők unszolása ellenére sem tett ígéretet arra, hogy további csökkentést ér el a mobiltelefon-tarifáknál, amelyeket elődje közbenjárására az elmúlt években jelentősen leszorítottak. A roamingdíjak ügyében kifejtette, hogy az újabb beavatkozások előtt először meg kell várni, hogy milyen irányba fejlődik a piac, a cégek ugyanis láthatóan még nem értették meg az Európai Bizottság önszabályozó piacra vonatkozó üzenetét.


A második téma az internetsemlegesség kérdését érintette. "A piacot uraló vállalatok egyetlen szolgáltatást sem diszkriminálhatnak, kivéve, ha spamterjesztő megoldásokról vagy biztonsági problémákról van szó. Európának egy nyitott internetre van szüksége, különben elveszítjük a fejlesztési lehetőségeket. Az ACTA tekintetében a nemzetközi partnereinknek ugyanúgy meg kell védeniük a szellemi tulajdont, mint ahogy mi is tesszük. Nincs a hátsóajtón keresztüli harmonizáció. A többieknek kell hozzánk alkalmazkodniuk" - hangsúlyozta a leendő digitális ügyekért felelős biztos.

Kroes elmondta, hogy a legfontosabb a kutatás-fejlesztés és az innováció támogatása, de ezen a területen szükség van az EU forrásain kívül a magáncégek és az egyes nemzetek támogatására is. A második legfontosabb, hogy 2013-ra minden európai uniós háztartásban legyen szélessávú internethozzáférés. Ezzel párhuzamosan fejleszteni kell az emberek média- és internetképességeit, vagyis nem csak a technikai infrastruktúrát kell biztosítani, hanem azokkal is meg kell értetni a világháló jelentőségét, akiknek jelenleg nincs internetkapcsolatuk. Ha az emberek nem használják az online szolgáltatásokat, akkor ezek a törekvések célt tévesztenek.

A bizottsági alelnöknek is szánt liberális Kroes a meghallgatáson kiállt az EP-ben megkülönböztetett figyelemmel kezelt fogyasztói jogok védelme mellett is. Hangoztatta annak fontosságát, hogy a gazdasági húzóerőnek számító ágazatban versenyképes piacok működjenek, amelyek csupán a kellő mértékig szabályozottak. Sürgette az információs és kommunikációs technológiák fejlesztését uniós és nemzeti ösztönzéssel, és állást foglalt egy ténylegesen egységes belső piac kialakítása mellett az internetes ágazatokban is. Véleménye szerint az uniónak olyan szabályozásra kell törekednie, amely lehetővé teszi, hogy ne maradjon le az ágazatban más fejlett térségek mellett.

Természetesen szintén fontos az adatvédelem és a nyílt szabványok alkalmazása, hogy minden szükséges információ könnyen és egyszerűen hozzáférhető legyen bárki számára. Kroes meg akarja vizsgálni, hogy az európai intézmények hány százaléka használ Microsoft-szoftvereket és kezdeményezni fogja a nyílt forráskódú programokra való áttérést. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban az új biztos egy egységes európai online piacot szeretne létrehozni, mivel a jelenlegi helyzet és az eltérő szabályozás frusztrálja a vásárlókat és akadályozza a gazdasági életet. Kiemelte a digitális televíziózás térnyerésével felszabaduló frekvenciák jelentőségét. Mint mondta, ezen a területen, a spektrumpolitikában is több évre szóló programot kívánnak kidolgozni.

A jelenlegi versenyügyi biztos teljesítményéről a meghallgatást követően több képviselő elégedetlenül nyilatkozott. Úgy vélték, válaszai túlságosan általánosak voltak, és nem mutatták kellő meggyőzéssel azt, hogy az eddig főleg az üzletpolitikával foglalkozó jelölt teljesen át tudott állni az ágazati szemléletre. Éppen ezért az Európai Parlament ipari bizottsága úgy döntött, hogy szakmai szempontból gyengén teljesített az informatikai biztosjelölt, ezért Neelie Kroesnek kiegészítő meghallgatáson kell részt vennie. Ez roppant feszültté tette az Európai Bizottság összeállítása körüli helyzetet, hiszen a leendő biztosok meghallgatásának első hete után végletesen vegyes kép rajzolódott ki arról, milyen Bizottság kezdi meg munkáját a következő hónapban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #13
    Ez igy van sajnos, az egesz EU parlament egy bohozat, nagy atveres!
  • Higany #12
    Ki ez a szottyadt nő? Honnan ásták elő????
  • ftc85 #11
    Az egész "meghallgatás" egy színjáték. A jelölt előre megkapja a kérdéseket, amit az úgynevezett meghallgatáskor a bevont képviselőkkel együtt, kérdés-felelet formájában előadnak.
    Pártfegyelem működik ott is: a függetlenek nem kérdezhetnek (mert nem adják meg nekik a szót!), mivel spontán kérdésekről ’természetesen’ szó sem lehet
    A szabad parlamentben szabadon kérdezheted meg azt, amit szabad
  • mujahedin #10
    kivehetnéd az aláírásodat, nagyon nem illik hozzád. Ha az ellenkezőjét írnád úgy korrekt lenne.
  • Sanyix #9
    Igaz, az mszp tolvaj, pszichopata, büdös bunkó kaméleonokkal(akik vérkomcsiból "demokratikus" (LOL) baloldalivá válnak, vagy tetszőlegesen olyanná ahogy az aktuális rendszer megkívánja) van tele.
  • DjDano #8
    Nem az mszp van tele parasztokkal és konzervatív szentfazékokkal...
  • Ferrer #7
    Vagy a Fityesz...
  • Omega #6
    Akár jelölhette vona az msz(m)p is.
  • Selecao #5
    lool :D :D
  • Ferrer #4
    Sunáznám.