Napi Online

Nem jó, de izgalmas évet zárt az IT-szektor

Infokommunikációs szempontból a 2008-ban kezdődött válság a most záruló évben kibontakozott, a mobilcégeknek először kellett ugyan kismértékben, de szűkülő piacon helytállniuk. Az informatikai társaságok rosszabbul jártak, nagyjából 10-20 százalékkal zsugorodott az árbevételük.

Az informatika honi világában csodás történetek borzolták a kedélyeket. Decemberben indul az ügyfélkapu.hu. Az akkori hírek szerint összesen 4,8 milliárd forintért végzi el a Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt. annak a központi elektronikus szolgáltató rendszernek a bővítését - kialakítva az úgynevezett közművesített, vagyis a központi rendszerszolgáltatásokon keresztül elérhető szolgáltatásokat -, amelynek létrehozása már eddig is sok milliárd forintjába került az országnak. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott projektről az NFÜ tavaly márciusban állapodott meg a Kopint-Datorggal. Februárban viszont már le is mondott az ügyfélkaput üzemeltető cég vezérigazgatója, miután a kormányzati weboldalon emberi mulasztás miatt bizalmas személyes adatok váltak egy időre nyilvánossá.

Mindennél fájóbb, hogy sokak szerint az informatika szó lassan már-már a lopás szinonimájává válik Magyarországon. Egy informatikai outsourcinggal foglalkozó cég vezetőjének állítása szerint egy nagyjából százgépes rendszer üzemeltetése havi egymillió forintból szűkösen, kettőből pedig kényelmesen megoldható. Ehhez képest az egyik, körülbelül négyszáz munkatárssal működő országos hatáskörű államigazgatási szervezet - a honlapjukon fellelhető adatok szerint - az éves informatikai üzemeltetést 531 millió forintból oldja meg. Szakértők szerint ha kihelyeznék az üzemeltetést, akkor nagyjából százmillió elég lehetne. Jelen esetben az már csak hab a tortán, hogy ez az összeg nem fedezi a szervezet informatikai működését, számos jogcímen további nagyon jelentős tételekkel "támogatják" a hazai informatikát (lásd táblázat).

Az információs és kommunikációs technológiai iparág forgalma az idén akár 15-20 százalékkal is csökkenhet, ezen belül a telekommunikációs szegmensé a hangszolgáltatás iránti kereslet fennmaradása miatt várhatóan stagnálni fog, vagyis az informatikát érinti súlyosabban a válság - mondta Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke még áprilisban. Bár egyelőre nincsenek idei éves adatok a két szektor visszaeséséről, nem tévedhetünk nagyot, ha azt állítjuk: a vátesz szólt az IVSZ elnökéből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #2
    milyen táblázat?
  • jaspercry #1
    hát valahogy nem tudom őket sajnálni,még édes kis hazánkban, ezért a szolgáltatásoknak fejlődni kell!!!
    drága,drága, ennek ellenére is...