Napi Online

Válságban az informatikán is spórolni kell

Az egyre szigorodó gazdasági helyzetben a vállalatok - a marketingesek elbocsátása után - előszeretettel próbálnak az informatikai kiadásaikon spórolni. Kérdés, lehet-e, és ha igen, mit és hogyan.

Milyen informatikai megtakarításokkal lehet segíteni a pénzügyi-gazdasági válság túlélését? - kérdeztünk meg informatikai vállalatvezetőket azzal a kikötéssel, hogy saját terméket vagy szolgáltatást nem említhetnek, mert mint anya a csúnyácska csemetéjével, ugyanúgy - vagy még inkább - elfogultan kezelik a cégvezetők saját termékeiket, szolgáltatásaikat, cégüket. A hozzászólásokban a szakemberek nehezen tudtak elszakadni a társaságuk által képviselt területektől, ám az látszik, hogy a virtualizáció tényleg megoldást kínálhat a megtakarítani szándékozók számára. Fontos tanulság, hogy a takarékoskodás nem mehet a biztonság rovására, mert az az üzletmenetet veszélyezteti.

A megkérdezett vezetők egyetértenek abban, hogy mindig van lehetőség a megtakarításra. Horányi Péter, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. szakmai igazgatója szerint azonban az informatikai rendszerek működési költségének általános csökkentése a szolgáltatás minőséget rontja és ezzel a működési kockázatokat növeli. A válság hatására megváltozott üzleti igények és prioritások alapján végrehajtott működési és eszközkonszolidáció fedezetet biztosíthat arra, hogy a kritikus it-szolgáltatásokat magasabb színvonalon működtessék. Amikor az ügyfélkör bizalma miden korábbinál alacsonyabb, akkor a kritikus szolgáltatások minősége a vállalat túlélésének záloga - figyelmeztet Horányi.

Egyértelmű, hogy egy megfelelő időben, jól előkészített és megvalósított informatikai megoldással megtakarítást lehet elérni - válaszolta kérdésünkre Dancsi András, az Avaya ügyvezető igazgatója. Ehhez már "csak" a cégen belüli feltételek kedvező együttállása, nevezetesen az it-vezető (előkészítés, kivitelezés) és a gazdasági/operatív vezető (folyamatok definiálása, erőforrások előteremtése) korrekt együttműködése szükséges. Ebben az együttműködésben látja Dancsi a legnagyobb megtakarítási lehetőséget.

Jó néhány terület található a számítástechnikában, amelyre érdemes odafigyelni. Ezek egyike a virtualizáció - mondta Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. Szerinte az egy számítógépen több operációs rendszer futtatását támogató virtualizáció mérsékli a költségeket és csökkenti az energiafogyasztást, hiszen segítségével a szervezetek javítani tudják meglévő számítástechnikai erőforrásaik kihasználtságát. A számítógépek energiafogyasztásának mérséklése az egyik legeredményesebb módja a költségmegtakarításnak, ráadásul a szervezeti képességeket sem nyirbálja meg.

A Microsoft vezetője szerint komoly megtakarítások érhetők el az egységes kommunikációs technológiák használatával is, amelyek a beszédcélú kommunikáció, az e-mail és az azonnali üzenetátvitel segítségével lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy a karbantartási és hardverköltségeket csökkentő integrált szoftvermegoldásokkal váltsák ki hagyományos telefonrendszereiket. Az utazási kiadások visszafogása is kézenfekvő módja a takarékosságnak. Napjaink videokonferencia-alkalmazásai és új együttműködési eszközei egyre inkább a személyes kommunikáció érzetét keltik a virtuális megbeszéléseken eredményesebb eszmecserét és együttműködést biztosítanak a résztvevők között - tette hozzá Drajkó.

Gacsal József, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója egy platformra helyezkedett a Microsoft vezetőjével. Az energián és a kevesebb élőmunka-igényen lehet a legtöbbet megtakarítani. Pengeszervereket és azokon virtualizációt kell használni, úgy, hogy ezeket távolról felügyeljék a szakemberek. Az új gépek sokkal kevesebbet fogyasztanak és jobban, könnyebben felügyelhetők. Egyes helyeken megfontolandó a vékonykliens-technológia, másik lehetőség a dolgozók otthoni munkavégzése, mobil eszközökkel. Ezek mind kiszámítható megtakarításokat jelentenek és egy éven belül megtérülnek - jelentette ki Gacsal.

További megtakarítási lehetőséget nyújt az új, de már széles körben tesztelt és kockázatmentesen bevezethető technológiák kipróbálása. A régi beidegződések helyett még szélesebb körben el lehet kezdeni használni a linuxos megoldásokat - javasolja Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. A virtualizációt illetően a novelles szakember is csatlakozott az előtte szólókhoz. Mint elmondta, a virtualizáció segítségével csökkenthetők a hardverkiadások, a felszabaduló forrásokat pedig további iteratív optimalizálásra lehet felhasználni.

Szittya szerint a hardverek és szoftverek pontos, naprakész leltárjának elkészítésével a vállalatvezetők pontosan megtervezhetik a vállalat informatikai rendszerét és annak minden költségét. Egy ilyen megoldással biztosítható a jogtiszta szoftverhasználat, miközben elkerülhetők a felesleges licenckiadások, ráadásul a menedzsment pontosan látja a vállalat informatikai vagyonának állapotát. Mindezek ellenére fontos, hogy a biztonsági problémákat továbbra is kezeljék prioritásként a vállalatvezetők - figyelmeztetett az ügyvezető igazgató.

Egy vállalat vagy intézmény költségekeinek csökkentése semmiképpen nem mehet az informatikai rendszer biztonságának rovására Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója szerint. Bármilyen változásra is kerül sor, fontos, hogy a vállalat bizalmas adataihoz továbbra is csak az arra jogosultak férhessenek hozzá. Ez többféleképpen is megoldható: az adatok, mobil eszközök hatékony titkosításával, birtokláson alapuló beléptető rendszerrel, például chipkártyás azonosítóval vagy egy adatszivárgást megakadályozó rendszer bevezetésével - mondta Kőrös.

Akármekkora a biztonság, ha az alkalmazottak ingyenes nyomdaként használják a cég nyomtatóit. Moravcsik László, a Canon Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint az átgondolt nyomtatási stratégia hiánya általában jelentős felesleges költségekkel terheli a vállalkozásokat. A nyomtatóeszközök korszerűsítésével hosszú távon komoly összegek takaríthatók meg, mivel a régebbi készülékek az energia- és kellékanyag-felhasználás szempontjából általában kevésbé hatékonyak. Egy megfelelő nyomtatásfelügyeleti rendszer bevezetésével pedig követhetőbbé, ezáltal tervezhetővé, illetve szabályozhatóvá válnak a nyomtatási költségek - állítja Moravcsik.

Online csatornába az ügyfelekkel - javasolja Vinnai Balázs, az IND Group ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, a költséges fióki csatornákat helyettesítő rugalmas online csatornák használatával a bankoláson túl az ügyfelek teljeskörűen menedzselhetik pénzügyeiket. Az e-csatornák megújítása jelentős folyamatracionalizálást is maga után von, ezzel is újabb megtakarítást eredményezve - jelentette ki Vinnai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #14
    Valóban, a szocializmusban nem létezett munkanélküliség :). Mint minden, ez is a TERV szerint haladt :))
  • bakagaijin #13
    Az jó, mert a SAP bejelentette, hogy a növekvő igényeket kiszolgálandó és a 14%-os profitnövekedést megünneplendő leépít 3000 főt (kb 6%). Microsoft dettó, csak ők 5000 főt építenek le, igaz náluk a bevétel csak 2%-al nőtt... Csak hogy legyen mivel kiszolgálni az igényeket.
  • Bordapapa #12
    korporét bullshit...
  • NEXUS6 #11
    Melyik Magyarországon????
    Mert ahol én élek ott egy "szocialistának" nevezett vadkapitalistákból álló vezetés van, akiket ha aggasztanak is valamilyen szinten az elbocsájtások (a tovább csökkenő népszerűség miatt legfeljebb), azért azt szajkózzák ők is, hogy ebbe bele kell nyugodni.

    A szocializmus nem így néz ki.
  • JTBM #10
    Ma Magyarországon szocializmus van. Milyen kapitalizmusról beszélsz???
  • Stirner #9
    A szocialista álomból felébredtünk, most felébredünk a kapitalista álomból is...
  • akocsis #8
    Kamu a cikk, ugyanis informatikai szolgáltatókat kérdeztek meg, akik nyilván azt vízionálják hogy további befektetésekkel lehet költséget csökkenteni. Ha ingatlanosokat kérdeznénk, ők az ingatlanpiac növekedéséről beszélnek. stb

    A valóság:
    - Minden épeszű cég leállította informatikai fejlesztéseit. Nincs hw upgrade és nincs sw fejlesztés.
    - Beruházási keret mint olyan megszűnt
    - Derékszíj meghúzása, azaz utazási költségek, juttatások, stb nyirbálása
    - A kis pénz ami elmegy az a jelenlegi rendszerek szintentartására és kötelező törvényi változások követésére megy, pl. SAP-ban megváltoztatni ezt vagy azt
    - Outsourcing csökkenése
    - Szerződéses, külső emberek elküldése

    Felhívnám a figyelmet arra, hogy a dotcom lufi kipukkanása után is pont ugyanez történt. Minden informatikai fejlesztés befagyott: ha eddig tudtunk így működni akkor ezután is tudunk. Ennyi.
  • JTBM #7
    Jelenleg kapacítás bővítésre nincsen szükség az iparban, ezért a cégek hatékonyság növelésre és minőség fejlesztésre költik el a beruházási keretüket.

    Mindkettő keményen IT heavy dolog, tehát az IT fejlesztési kiadások nőni fognak. A HW eladások lehet, hogy csökkennek, de a céges IT kiadásoknak ez úgyis csak kb. 20%-a, a 80%-ot kitevő R&D és Support kiadások nőni fognak.

    Tehát a cikk elég nagy hülyeség...

    Pl. az én szakmámban (SAP) nem csökkent az igény...
  • mad mind #6
    Mi bajod az Ügyfélkapu 2.0-val? Talán kijavítják az 1.0 hibáit.
    Az, hogy 5 milliárd? Ja kérem, jó munkához sok pénz kell.
  • Vorpal #5
    ne csináljunk 5 MILLIÁRDÉRT Ügyfélkapu 2.0 át -.-