Berta Sándor

iPod, laptop és Kindle sem lehet ezentúl a légiutasoknál?

Több különböző sajtóorgánum is arról cikkezett a meghiúsult detroiti merénylet kapcsán, hogy komoly szigorítások várhatók a légi közlekedésben.

Az Egyesült Államokban több légitársaság is azon gondolkodik, hogy minden elektronikus készüléket kitiltanak a repülőgépeikről. Harry McCracken, a Technologizer nevű blog működtetője felháborodott az ötleten: "Nem lehet majd használni a nemzetközi járatokon a nálunk lévő elektronikát? Akkor nem fogok többet ilyen járatokra felszállni." McCracken álláspontját egyre többen osztják az Egyesült Államokban és úgy vélik, hogy ha beigazolódnak a pletykák, akkor az üzletembereknek igencsak unalmas repülésekre kell felkészülniük.

A Techcrunch hasonló véleményeket gyűjtött csokorba. Charlene Li piackutató például a Kanadából az USA-ba tartó egyik járaton szerzett tapasztalatairól számolt be. "A repülések során új szabályok vannak. A testet átvizsgálják, az elektronikai tilalom azonban csak a nemzetközi járatokra vonatkozik, vagyis senkinél sem lehet laptop vagy Kindle. A gyerekek aludtak vagy olvastak, én pedig a könyvemen dolgoztam - papírral és ceruzával. A csatlakozásomat viszont lekéstem."

Az Egyesült Államokban a légiközlekedés biztonságáért felelős Transport Security Administration (TSA) hivatalos állásfoglalására ugyanakkor még várni kell és a hivatal még nem változtatott a tiltott tárgyak listáján sem. A The New York Times cikkében arról tudósított, hogy számos légitársaság megerősítette azt a hírt, miszerint az USA-ba tartó járataikon az utasaiknak az utolsó órát a székükben kell tölteniük, valamint nem férhetnek hozzá a kézipoggyászukhoz sem és nem vehetnek semmilyen személyes tárgyat az ölükbe. Emellett minden személy csak egy kézipoggyászt vihetne fel a gépre.

Az Egyesült Államokon belüli járatok egy részén (New York - Tampa, Florida stb.) már most tilos használni a laptopokat vagy felállni a székből. Amennyiben ezek az intézkedések általánosakká válnak, úgy néhány légitársaság komoly bajba kerülhet, hiszen a korábbi évek fedélzeti fejlesztései feleslegesnek bizonyulnak. Összesen hét légitársaság, köztük az American Airlines, a Delta és a Virgin America szerelte fel például repülőgépeire az Aircell Gogo-Inflight internetes rendszert, amelynek segítségével eddig bárki az USA-n belüli járatokon szabadon szörfölhetett a világhálón.

A Singapore Airlines összesen 19 új Airbus A330-as gépébe szerelteti be a Panasonic rendszerét, ami lehetővé teszi, hogy az utasok a székekbe integrált kijelzőkön jeleníthessék meg iPod-készülékeik tartalmát. Hasonló megoldásokat eddig legalább hat másik légitársaság építtetett be a repülőgépeibe.

A közeljövőben azonban előfordulhat, hogy a laptopok, a Kindle e-könyv olvasók és az iPodok is tiltólistára kerülnek. M. G. Siegler, a Techcrunch munkatársa ugyanakkor úgy vélte, hogy a TSA-nak már 2001. szeptember 11.-e után fel kellett volna vennie ezeket az eszközöket a feketelistára és nem most kellene így döntenie. Ráadásul a kidobott dollármilliók mellett a helyzetet nehezítheti, hogy a szigorított ellenőrzések miatt számítani lehet az utasszám csökkenésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #77
    ipodot valszeg nem terror, hanem baleset miatt nem lehet felvinni. Úgyis mint tudjuk e minőségi eszközök szeretnek felrobbanni :)
  • Hunnenkoenig #76
    Azt elfelejtetted hozzairni, hogy csakis a Benetton es a Wella altal certifikalt modell alkatu es külsejü emberek repülhetnek!
  • Hunnenkoenig #75
    Hat nekem volt idö, mikor havonta repültem többször oda-vissza vancouverbe es bizony egy ut alatt akar 3x is atszalltam.

    Szoval vannak. Azert, mert te nem, meg nem biztos, hogy mas sem.

    Amugy meg az elv a lenyeg, nem az, hogy TE mennyire vagy erintett.

    Ezekkel a dolgokkal a türeshatarunkat tesztelik es emelik. Minel magasabb a türeshatarod, mert ugye teged ugysem erint, annal könnyebben fognak majd ravenni olyanra kesöbb, ami teged is erint es annal könnyebben fognak majd iranyitani.

    Es sajnos ez nem csak sci-fi, hanem valosag. Minel jobban rettegsz, annal jobban iranyithatova valsz es nem kerdöjelezed meg a felsö dönteseket. Ez amerikaban es oroszorszagban mar eleg jol müködik allami szinten is, illetve olaszorszagban mafia szinten, ami ugye nem sokkal különbözik az allami szinttöl :-P

    Mit gondolsz, miert van miden evben valamilyen uj influenzaval, gyilkos mehekkel, terroristakkal, rakkeltö gyerekjatekokkal es tarsaikkal tele az ujsagok?
  • Hunnenkoenig #74
    "a vészkijáratot párszáz méter felett nem tudod kinyitni, mert a bent lévő több száz antiterrorista levegőmanó megakadályoz."

    Na ezen besirtam :-)

    Nekem bulgariaban, szofiaban siman kiszedtek a motorola telomat a böröndböl a poggyaszosok, mondjuk rabasztak, mert szar volt, csak a telefonszamok miatt volt nalam, de azokat idöközben meg mar atmentettem a amsikba :-P

    Amugy ennek a tilalomnak mar megint semmi ertelme. Nezzük mar meg, hany terrormerenyletet kkövettek el ipoddal. Hacsaknem valaki azzal veri agyon a pilotat, sok ertelmet nem latom a dolog tiltasanak.

    Meg arra se foghato, hogy bezavarja a repülögep elektronikajat, mert akkor mar most sem engednek hasznalni a felszallas utan.
  • pixx #73
    Ha látnak valamit, akkor leszednek a gépről...
    Én lakatolni szoktam, de nem hinném, hogy az alsógatyáim kéne valakinek :)
  • lapaleves #72
    a 2 deci csak 1 deci. érdemes megnézni, mert általában 110+ milisek a deok meg tudfürdők.

    a vészkijáratot párszáz méter felett nem tudod kinyitni, mert a bent lévő több száz antiterrorista levegőmanó megakadályoz.

    gondolom a poggyászokat inkább a szeku nyitja ki mert lát valamit a röntgenen, nem a poggyászosok.

    ennek tényleg semmi értelme nincs egyébként, kíváncsi lennék mi a cél.
  • Tetsuo #71
    mp5 lejatszo? LOL az mit tud, vilagit? egyenesen kinabol? :D
  • Tetsuo #70
    Na ja, a poggyaszkezelok azok nem emberek. Inkabb orkok v vmi olyasmi.
  • sandor72 #69
    Én Madridba utaztam a nyár végén a wizz air -el és a bőröndöt amit feladtam a gépre kinyitották még a benne lévő kis táska is ki volt nyitva amiben a tusfürdő + borotva + arcvíz stb. cuccok voltak + a szemetek levágták azt a pántot is amivel a bőrönd át volt fogva. Amikor Madridba értem és megkaptam a bőröndömet akkor láttam, hogy mi történt. A bőröndöt még valószínű itthon nyithatták ki mert leszállás után 5 perc múlva már meg is kaptuk tehát nem nagyon volt idejük nekik. Itthon viszont indulás előtt már több mint 1 órával fel lett adva.
    Még nincs laptopom (vétel tervezve). Utazás alatt csak az MP5 -ös lejátszóm + a videokamerám + tartozékok volt nálam amit az úton egy kisebb táskában a gépre fel tudtam vinni magammal.
    Az biztos, hogy ezek után én nem adnám fel a bőröndbe ha legközelebb utaznék és megkövetelnék a reptéren, hogy adjam fel a bőröndbe mert nem vihetem magammal fel a gépre. Akkor inkább nem megyek.
    Az MP5 -öst is azért vettem, hogy az út alatt tudjam hallgatni nem azért, hogy a bőröndbe tegyem és valami barom aki a reptéren dolgozik és a gépbe pakol vagy nem tudom mit csinál kutasson a bőröndben és ellopja a dolgaimat. Mert ha ott lenne akkor biztos kapna az alkalmon és elvinné.
    A videokamerát is és a kisebb műszaki + értékesebb dolgokat is ezért vittem fel a gépre a kisebb táskában és nem adtam fel a bőröndben mert tartottam és most is tartok az ilyen dolgoktól. Főleg, hogy beigazolódott az egész.
  • sathinel #68
    ... Hogy tudnak ennyi baromsággal előjönni ipod reklám miatt? Ipod veszélyes, de egy android teló már túl bonyolult a tenoristáknak? Csak én látom kicsit blikk szerűnek a hírt amit megspékeltek reklámmal? Ennél csak az jobb ha nem utazhat senki akkor nem lesznek problémák.

    Valaki sokat kap az apple-től.