Berta Sándor

A jövő az automatikus határőrizeti rendszereké?

Nagyobb biztonság, alacsonyabb költségek, gyorsabb gyártási folyamatok. Ezek az új biometrikus biztonsági rendszerek fő előnyei. De a technika még közel sem tökéletes.

A schengeni övezet kiterjesztésével kiemelt feladat hárul a repülőterekre, mivel ők bonyolítják a legnagyobb utasforgalmat. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta különösen gyakran kerül szóba a biztonság és a légikikötők igyekeznek megfelelni a kihívásoknak. Éppen ezért merült fel az automatikus határőrizeti rendszerek létrehozása, amelyek segíthetnek az emberek ellenőrzésében és a gyanús személyek kiszűrésében.

S hogy miként néz ki a jövő schengeni beléptető rendszere? Nos, egy szkenner ellenőrzi az útlevelet, egy másik az ujjlenyomat-mintákat rögzíti, egy digitális kamera közben képet készít az övezetbe beutazni akaró utasról. A kész felvételt automatikusan összehasonlítják az útlevélben tárolt fotóval. Amennyiben minden rendben, kinyílnak az üvegajtók. Mindezzel csak az a probléma, hogy a gyakorlatban nem működik. Az Accenture IT-tanácsadó cég által kifejlesztet prototípus ugyanis egész egyszerűen használhatatlan.

Az arcfelismerő szoftver pontossága például csak 3 százalék. Vagyis a program 100 esetből 97-szer képtelen összehasonlítani az útlevelekben szereplő képeket a digitális kamera által rögzített felvételekkel. Egy másik probléma, hogy az útiokmány beszkennelése legfeljebb 8 másodpercig tarthatna. A valóságban ez az időtartam jóval több és a folyamat megszakad, ha például valaki direkt mozgatja közben a dokumentumot. Claus Wilkki, a vállalat marketingigazgatója ugyanakkor optimista és szerinte a rendszer működik.

Az elképzelések alapján 2015-re Európában az amerikaihoz hasonló adatbázist hoznának létre a beutazó külföldiekről. Ehhez azonban kereken 1800 ellenőrzi pontot kell kialakítani és felszerelni a schengeni határok mentén. Az Accenture mellett az EADS, a BAE Systems és a Sagem Sécurité is azt remélik, hogy komoly megrendelésekhez juthatnak a következő években és ezeknek köszönhetően túlélhetik a mostani gazdasági világválságot. Tavaly az elektronikus határőrizeti rendszerek forgalma 250 millió euró volt, 2015-re ez 400 millió euró lehet. Összehasonlításul: az Egyesült Államokban 2004-től öt éven át összesen 10 milliárd dollárt fordítottak ugyanerre a célra.

Az Európai Unió határain évente 800 millió embert léptetnek be. Az IATA számításai alapján a hagyományos ellenőrzések személyenként 3,68 dollárba kerülnek. Az automatikus rendszereknél ugyanez az összeg 0,16 dollár. Ráadásul a szakemberek azt remélik, hogy gyorsabbá válhat az egész ellenőrzési folyamat, kevesebb ellenőrzőpultra lesz szükség és az új terminálok kisebb helyen több utast tudnának kiszolgálni.

Amíg azonban ez megvalósulhat, még számos, elsősorban biztonsági fejlesztésre, hibajavításra és a megfelelő adatvédelmi szabályok kidolgozására van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csizi23 #7
  Egyet értek. Akkor mint a börtönbe nyomjanak egy tetkót mindenkire , azt azt a kódott bármilyen hülye leolvassa 8 általánossal :) Látszik egyébként hogy a pénznek már semmi hatalma , felismerték ők is hogy az igazi hatalom a tudás!!
  Aki többet tud annak van a legnagyobb hatalma... de így senkinek nincs magánélete. Nem hiszem hogy bárki is szeretné ha a saját kormánya íj módon védené meg hogy még azt is tudja hogy mikor megy sz.... -ni.
 • Epikurosz #6
  Szerintem nyakba akasztható kis (dög) cédula kell RFID alapon minden embernek a Földön, és akkor 0,016 dollár lesz az ellenőrzés egységára.
 • NEXUS6 #5
  Azt nem értem, hogy miért tévesztik össze az azonosság kérdését, (gyak olyan információk összessége, amit csak és kizárólag egyetlen ember birtokolhat), azzal, hogy adott dologra ennek az embernek van-e jogosultsága.

  Amikor valaki repülőjegyet tud váltani (ergo van pénze, a bank is valszeg megbízhatónak tartja akitől a pénzt átutalták) van vízuma is, (vagy is egyszer már lecsekkolták a személyazonosságát, soxor megint csak fizetett nem is keveset a vízumért), akkor minek faxoznak ezzel a rendszerrel, hogy kékaszeme nem kékaszem, arca vajon csupa derű?

  Ha a rendszer jól működik, akkor a repülőjegyen, banki átutaláskor stb, stb adott azonosítók elégségesek. Ugyan nem arra, hogy mindent megtudjanak az emberkéről, hanem hogy a szolgáltatás igénybevételét egy kódszám mellékelésével engedélyezték. És ennyi. Kinek mi köze hozzá, hogy az emberke kövér, sovány eleget eszik-e, van-e tb száma stb stb. Az adatvédelmi törvény pont arról szól, hogy különböző helelyekről származó, az egyén azonosságához tartalmazó információkat csak és kizárólag az egyén kapcsolhat össze senki más!!!

  Amivel ezek a csaökkentelméjűek próbálkoznak, a biometrikus hülyeségeikkel egyetemben az minimum törvény ellenes.

  Ja és 2001. 09. 11-én a terroristák saját útlevéllel szálltak fel, úgy hogy néhányuk már akkor körözés alatt volt. Ahhoz, hogy az ilyet kiszürjék nem kell űberszuper biztonsági számtek eszköz, meg bometrikus bizbaz.

  Amúgy ha bevezetik, valszeg pont a terroristzáknak lesz meg először az érvényes mert neki érdeke, hogy minden rendben legyen! Meg fogja találni a módját.
 • halgatyó #4
  Ez az egész egy baromság! Teljesen felesleges.
  Aki be akar lépni Európába, az szépen felül egy gumicsónakra, és Olaszország partjainak veszi az irányt.
  Vagy bárhol másutt, a zöldhatárnak, aztán szépen hagyja magát elfogni és menedékjogot kér. Amit meg is kap.
  Közben az itt született európai polgárokat meg baszogatják egyre furfangosabb és macerásabb baromságokkal.
  Miközben megtelik négerekkel és afgánokkal egész európa.
 • Vorpal #3
  Ez mennyire jó lenne már Hottodnak - végre kijöhetne az intézetből.

  Mellesleg: TOR
 • B0nFire #2
  "Claus Wilkki, a vállalat marketingigazgatója ugyanakkor optimista és szerinte a rendszer működik." - No persze! A Holdon meg havazik! Ekkora szákkot.

  Ez a rendszer garantáltan nem fog a terroristák kezébe kerülni; ők nem engedhetnek meg maguknak ilyen hatásfokkal dolgozó (3%!!!) rendszert. népség.
 • NEXUS6 #1
  "Az arcfelismerő szoftver pontossága például csak 3 százalék. Vagyis a program 100 esetből 97-szer képtelen összehasonlítani az útlevelekben szereplő képeket a digitális kamera által rögzített felvételekkel... Claus Wilkki, a vállalat marketingigazgatója ugyanakkor optimista és szerinte a rendszer működik."

  LOL

  "Az Európai Unió határain évente 800 millió embert léptetnek be. Az IATA számításai alapján a hagyományos ellenőrzések személyenként 3,68 dollárba kerülnek. Az automatikus rendszereknél ugyanez az összeg 0,16 dollár."

  Ja, most már értem, hogy miért kellenek ezek az ócskaságok!