Berta Sándor

Jönnek az egy kézzel irányítható mobiltelefonok

A Synaptics és partnercégei új kezelőfelületet fejlesztettek ki az okostelefonok számára. A programban a Synaptics mellett részt vett a Texas Instruments, az Immersion, a TheAlloy és a The Astonishing Tribe (TAT) is.

A Fuse nevű új rendszer számos beviteli és más technológiát (multitouch, 3D grafika stb.) ötvöz. A kutatók célja az volt, hogy megmutassák, milyenek lehetnek a jövőben a mobiltelefonok kezelőfelületei és mi minden hozható ki több technika együttes alkalmazásából.

A Synaptics már 2006-ban bemutatta az Onyxot, ami egy innovatív interfész mobil készülékek számára és amelynek számos ötlete megtalálható a most piacon lévő eszközökben is. A Fuse egy lépéssel tovább ment és legnagyobb előnye az, hogy lehetővé teszi a mobiltelefonok akár egy kézzel való kezelését is anélkül, hogy a felhasználónak folyamatosan a kijelzőt kellene néznie. A szakemberek szerint ugyanis ez a mai érintőképernyős kezelőfelületek legnagyobb hátránya.


A 2006-os Onyx ma is futurisztikusnak hat

Az új rendszer éppen ezért nem csak közvetlen nyomásra reagál, hanem arra is, ha észleli, hogy a tulajdonos közeledik a készülékhez. A mobil eszközök szélén elhelyezett szenzorok segítségével lehet a kijelzőn megjelenített tartalmakat felnagyítani vagy továbbgörgetni. Szintén érzékelőket helyeztek el a prototípus hátoldalán is, így akár szimbólumok is kiválaszthatók egy kézzel és eközben egy 3D-s effektus mutatja, hogy épp mi lett kiválasztva.

A projektben a prototípus dizájnjának kidolgozásáért a The Alloy volt a felelős, a 3D-s interfész a TAT munkája, a Texas Instruments biztosította az OMAP 3630 processzort, míg a Synaptics nevéhez a Clearpad, a Navpoint és az érintőgombok köthetők. A tervek szerint a Fuse jövő januárban a CES kiállításon, majd februárban a barcelonai Mobil Világkongresszuson mutatkozik be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wuhy #25
    hogy lehet ennyi eszed? ... ... inkább ne szólalj meg ha 1 mód van rá
  • culas25hc #24
    Jól néz ki ez a Onyx. LEhet én látom rosszul, de mintha nem lenne teljesen sík a kijeluő...??!?!?! Faszán néz ki. Kár bele a sok szenzor meg minden, csak drágább lesz tőlük, de értelmük nincsen
  • Tikal #23
    ámen...
    még jo hogy szerencsém van LOL...
  • willcox #22
    Ha valaki nehéz felfogású, kötekedő, és mindemellett még tahó is, az te vagy. A cikk egy kezes használatról szól. Rögtön az első hozzászólásban leírtam, hogy az egy kezes multitouch használat nem valósítható meg. Erre jöttél azzal, hogy dehogynem, te bizony meg tudod csinálni, majd mindenkit lehülyéztél, végül a #20-ban elismerted, hogy használod mind a két kezedet. Szerencséd, hogy ezt interneten játszottad el. Életben nem lett volna ekkora arcod, mert akkor hamar át lett volna formatervezve. LOL!
  • feamatar #21
    EPIC FAIL...
  • Tikal #20
    Persze hogy ertem, probaltam kifigurazni amit mondtok de tul komolyan veszi itt magat mindenki:) persze az egyik kezemben a telefon a masik kezemmel meg nyomkodom, de a multitouchoz eleg egy kezeden levo ujjaid is, nem?:) nekem igen:)
  • cateran #19
    Nem erted mi? A vita targya:1 kezzel hasznalni...ha 1 kezzel fogod es masikkal nyomogatsz,az 2 kezed hasznalat...ha pedig multitouch,akkor nem igazan fogod 3 ujjal fogni 2-vel meg nyomogatni,hacsak nincs akkora kezfejed,mint 1 peklapat extra hosszu zongorista ujjakkal....
    Amugy valo eletben is nagy a pofam:D
  • Tikal #18
    na, neked legalább már leesett hogy nem így van..
    ugyanis ha már használod a telefont, mondjuk a multitouch funkciot, tehát pl nagyitasz, akkor valoszinu a telefonra figyelsz, ugyan miért olyan nagy gond a kezedbe venni, vagy közben vezetsz, a fejed vakarod vagy mi? Minden más funkcio megoldhato ugy hogy kozben a másik kezed szabad...de a multitouch-ot igy is ugy is egy kézzel csinálod, egy kezeden lévő ujjaiddal :)

    de légyszi te se legyél mér ennyire hulye, vagy itt már mindenki ilyen taho? valos életben is ennyire nagyszáju vagy?
  • cateran #17
    aztakurva..1 kezzel fogod a mobilt es ugyanazzal a kezzel,tobb ujjal nyomogatod..nem semmi....(ne legyel mar ennyire hulye...)


    Masreszt meg,nekem ugyan semmilyen touch nincs a mobilomon (100 eves Sony-Ericcson)de 1 kezzel hasznaltam eddig is(kiveve a billentyuzar feloldast..)
  • Tikal #16
    te direkt vagy ilyen fasz kötekedő?
    egyébként egykezű vagy? ... nekem továbbra is elég egy kéz a multitouch-hoz, ugyanis öt ujjam van egy kezemen, ezért sikerülhet ;) A notebookon is egy kézzel használom a touchpadot, vagy te kettővel? :)