Berta Sándor

A titkosított számok sem jelentenek védelmet

A különböző reklámügynökségek mindent elkövetnek, hogy még több bevételhez jussanak és nincsenek tekintettel a titkos telefonszámmal rendelkezőkre sem.

Nagyon sok vezetékes és mobiltelefon-előfizető titkosíttatja a számát, mert így akarja elkerülni, hogy például kéretlen hívásokkal zaklassák. A gazdasági válságot leginkább a reklámipar sínylette meg és ágazat szereplői folyamatosan azon gondolkoznak, hogy milyen módon tehetnek szert még több bevételre.

Nos, a Go Yellow nevű cég úgy gondolja, hogy azokat az embereket keresné meg, akik nem szerepelnek a nyilvános telefonkönyvekben. A legnagyobb adatvédelmi problémát az jelenti, hogy a vállalat már hozzá is jutott több mint 90 millió (!) titkosított vezetékes és mobil telefonszámhoz. Mindezt az tette lehetővé, hogy nemrég módosították a német távközlési törvényt, amely szerint a szolgáltatók kiadhatják az előfizetőik adatait, amennyiben valaki meg akarja keresni őket és ehhez az ügyfél is hozzájárul. A módosítást egyébként a Szövetségi Hálózatfelügyelet kezdeményezte. A müncheni Go Yellow ezt a kiskaput használja ki decembertől és így fért hozzá a 90 millió adatcsomaghoz.

A telefonszámok titkosítása világszerte egyre népszerűbb. csak Németországban a 100 millió mobil telefonszámnak csak a 3 százaléka szerepel telefonkönyvben vagy más nyilvános rendszerben. Érthető, hogy a reklámágazat úgy érzi, eljött az ő ideje. Hiszen ezáltal könnyen bombázhatók lesznek az előfizetők különböző ajánlatokkal, szolgáltatásokkal. "Ebből az üzletből 150-200 millió eurós forgalom származhat és már az első évben 15 millió euróra tehetünk szert. Most építjük ki az adatbázisunkat és együttműködést tervezünk a közösségi portálok üzemeltetőivel is" - jelentette ki Klaus Harisch, a Go Yellow vezetője.

A müncheni társaság már meg is kapta a 11 80 00 telefonszámot és azt tervezi, hogy telefon- és e-mail üzenetközvetítő szolgáltatást létesít a titkosított számmal rendelkezőknek. Hasonló szolgáltatást tervez a Telegate cég is, amely már meg is kezdte a tárgyalásokat a mobil szolgáltatókkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • amitakartok #17
    Telefonspam, valakinek?
    Erre az lenne a megoldás, ha a spamellenes törvényekbe tennének egy olyan cikkelyt, hogy a telefont tilos hirdetési célokra használni, ellenkező esetben lehet perelni zaklatásért.
  • atlagember #16
    Annál azért olcsóbb. Én 10 eurót fizetek három hónapra az átalánydíjért. Vezetékes irányba annyit telefonálhatok, amennyit csak akarok.
  • atlagember #15
    Nekem is titkos a számom mégis rendszeresen hivogatnak mindenféle relámszarral. Azt mondják véletlenszerűen tárcsáznak. Én nem hiszem.
  • alien47 #14
    Nem semmi.
    Engem keresnének meg ajánlataikkal(mikor titkos a számom) kapna pár keresetlen szót ő és a szolgáltató, aki nem gondoskodott az adataim védelméről.

    Kicsit kamu gyanus a hír. Miután jeleztem a szolgáltatónak, hogy legyen titkos a számom és ezt nem biztosították beperlem őket 20.000.000 USD -re :)
    Biztos megéri nekik + a yellownak is......

  • bakagaijin #13
    Jaja, svédeknél is van NIX lista. Ha bereggeled a telefonszámod és mégis hívnak akkor simán mehet a feljelentés, miután először kis bünti aztán lazán be is zárathatják őket.
  • Polemius #12
    Epikurosz:
    Nem is írtam, hogy titkos lenne. Csak letiltják a hívószámkijelzést.
  • roliika #11
    Hátugye meg vannak ezek a VOIP szolgáltatók. Vicces pénzért (cégek esetében talán 20 000ft/hó), bármennyiszer hívhatsz vele bárkit egész hónapban.
  • roliika #10
    Hát csak visszahívni nem tudod őket. Call centerek ilyenek, egyirányú a vonal.
  • AgentKis #9
    Tííícccsák be mindeeet!
  • oeff #8
    na számoljunk csak

    van három mobilszolgáltató
    (vagy mi. a vezetékeseket azért hagyom most ki, mert a vezetékeseknél tovább tartana pontosan végigcsinálni az alábbi elnagyolt számítást)
    a telefonszámok hét jegyűek

    (jelenleg nem használatosak a 0 és 1 kezdetű telefonszámok, ezért ez szolgáltatónként nyolcmillió lehetséges telefonszámot ad ki, összesen 24 millió lehetséges telefonszámot)

    a közkézen forgó adatok szerint van 12 millió élő előfizetés
    (most teljesen fölösleges azt elemezgetni, hogy a szolgáltatók és a hatóságok ezt hogyan számlálják)

    tehát kijön az, hogy a lehetséges mobiltelefonszámok kábé feléhez tartozik előfizetés

    mégtehátabb: azok a szemétpofátlan telefonreklám cégek, amelyikek csak véletlenszerűen telefonálgatnak, statisztikailag minde második hívásnál előfizetőt kell hogy találjanak

    én merészelem levonni ebből a magánkövetkeztetéseimet:

    ha nem szólítanak meg név szerint, akkor gyengeelméjűség azért kiabálni hogy honnan szerezték meg ezek a szemetek a telefonszámomat. nem kell telefonszámlistát lopni. mert minden második hívás talál. és ezekben az esetekben az eredménytelen hívásnál a hívás ingyen van. "csak" azt a minimum tízszer akkora költséget kell odakalkulálni, ami az egész szemétpofátlan telefonreklámnyomató cég működtetésének többi költségéből jut egy hívásra

    jogilag ilyen körülmények között lehet összevissza adatvédelmezgetni, lehet megtiltani a listák kereskedelmét, meg satöbbi. addíg nem lehet neki megálljt csinálni, amíg nincs a hívásonként fizetendő, elrettentő mértékű büntetés. a jogszabályalkotók ismeretei közé be kéne hogy kerüljön ez a "minden második hívás talál" jelenség, mert amíg erre nincsenek tekintettel, addig továbbra is csak a listavédelmeken, a listakereskedelem tiltáson és a személyes adatok védelmén igyekeznek majd fogást találni, miközben a véletlenszerűszám hívásos biznic élhet és virágozhat

    !!!!! a személyes adatok védelme, a listakereskedelem tiltása satöbbi továbbra is ugyanolyan fontos !!!!! de ezek más ok miatt fontosak, de nagyon, viszont önmagukban csak gyenge hatással bírják lassítgatni, fékezgetni a nemkívánatos zaklató szemétmocsok reklámhívásokat.