Berta Sándor

Wikipedia: vita a szerzők és az adminisztrátorok között

Komoly vita bontakozott ki az online lexikon készítői és üzemeltetői között arról, hogy milyen tartalmak jelenjenek meg az oldalon.

A nézeteltérés abból adódik, hogy a szerzők gyakorlatilag mindenről mindent bejegyeznének, míg a Wikipedia adminisztrátorai szeretnének valami rendszert létrehozni és nem akarják, hogy a portál tartalmi szempontból felhíguljon. Mivel mindenki mást tart fontosnak, így úgy tűnt, a helyzetet nem lehet megoldani. A vitára jó példa a chunk nevű koktél, amelynek egyik fő alkotóeleme a rum. Az egyik tábor úgy gondolja, hogy miért ne szerepelhetne a chunk is a népszerű online lexikonban, míg az adminisztrátorok ezt ellenzik.

A nézeteltérés eleinte csak a Wikipedián belül zajlott, de egy ideje már számos blogban és a Twitteren is megjelentek a pro és kontra véleményeket taglaló bejegyzések, illetve írások. A chunk mellett szintén komoly vita van arról is, hogy az internetletiltások ellen tiltakozó MOGIS egyesület - amely egyébként a szexuális zaklatások áldozatait tömöríti - megjelenhet-e a Wikipedián. Bár mindkét bejegyzést elvileg törölték a Wikipediából, a szóváltások megmaradtak, sőt, ha lehet,még jobban felerősödtek.

Az egyik tábort inkluzionistáknak nevezik. Ide tartoznak azok, akik szeretnék, ha a lexikon minél több területről minél több bejegyzést tartalmazna. A másik tábor tagjai, az exkluzionisták, akik fontosságuk szerint csoportosítanák az írásokat. Nina Gerlach 2004 óta a Wikipedia adminisztrátora és többek között ő felelős a bejegyzések törléséért. Véleménye szerint mint minden normális lexikonnak, a Wikipediának is egyfajta válogatást kell nyújtania a látogatók számára. A minőségnek és a tartalmak fontosságának mindig előtérben kell lennie.

Az ellentábort Felix Neumann, az egyik szerző képviseli, aki szerint az energiákat nem a felesleges törlésekbe, hanem a bejegyzések javítására kellene fordítani. Őt például rendkívül zavarja, hogy gyakran már egy cikk megjelenése után 2-3 perccel azt valaki törlésre javasolja. A vita mindenképpen precedenst teremthet, hiszen több mint 854 000 regisztrált tag néz szembe 332 adminisztrátorral. Mindkét tábor megegyezésre törekszik, ebben legalább egyetértenek.

"Az ilyen vitáknak soha sem lesz végük. A Wikipedia azonban egy enciklopédia és nem egy kommentárokkal ellátott Google. Ezért a különböző kérdések mindig csak egyes esetekre vonatkozhatnak" - nyilatkozta Pavel Richter, a Wikimedia Németország ügyvezetője. A két tábor tagjai november 5.-én találkoznak Berlinben. Az adminisztrátorok és a szerzők először ülnek majd tárgyalóasztalhoz, de könnyen lehet, hogy nem utoljára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #27
    ........a modoknak pszihológus kell , mindegyiknek ,zsurmó kis hatalomvágyó cenzorok ,és ugy látszik mindegy hol dolgoznak, Szerintem magát az intézményt kellene demokratizálni........
  • Epikurosz #26
    Amúgy meg: Éljenek az inkluzionisták! Vivát!
  • Epikurosz #25
    Üdv néked, kedves tgr, a magyar Wikipédia egyik moderátora!
    Mivel nem szeretném ismételni magam, ajánlom figyelmetekbe idevágó blogbejegyzésem.
  • Commandante #24
    "léteznek olyan frusztrált emberkék, akik a való életbeli jelentéktelenségüket a virtuális világban kompenzálják"

    De nagyon igazad van.
  • vasziszdasz #23
    Ez itt is így megy.
  • KillerBee #22
    Sajnos a Wikipedián valóban tapasztalható a kiskirályok elszaporodása. Nemrég egy szócikkhez írtam egy kiegészítést, összesen két mondatban, egy előadóművész fellépéseinek felsorolását egészítettem ki két újabb, igen jelentős fellépéssel.

    Egy (egyetlen!) perccel később már mindenféle indok nélkül törölve lett a kiegészítésem. A törlést végző kiskirály oldalán rákérdezve kiderült, az volt a baja a kiegészítéssel, hogy véletlenül kimaradt belőle egy névelő. A névelő hiánya nem volt értelemzavaró és egyértelműen világos volt, hova kellett volna betenni, ám kiskirályunk nem a névelőt írta be - holott ez sokkal produktívabb megoldás lett volna -, hanem a bejegyzést törölte.

    Úgy látszik, léteznek olyan frusztrált emberkék, akik a való életbeli jelentéktelenségüket a virtuális világban kompenzálják. A hatalmukat pedig egy bejegyzés törlésével sokkal inkább gyakorolhatják, mint egy apró hiba kijavításával - hiszen ezzel szolgálatot tennének a közösségnek, a szolgálat pedig hát nem jellemzője a hatalomnak.
  • tgr #21
    A cikk az újságírói kreativitás szép példája; a valósághoz majdnem annyi köze van, mint a kommentekben kifejtett Tampa-Tel-Aviv tengelyes változatnak. A forrásul szolgáló Finanzial Times cikket az SG munkatársa nyilván túl unalmasnak találta.
  • Molnibalage #20
    De zeitgeist az alap.

    Ide egy gurulva röhögős smylie kellene....
  • atomjani #19
    Cikkírókat szívesen várok a www.sikermegoldasok.com oldalhoz. Akit érdekli, az írjon az [email protected] email címre.
  • Frayer #18
    Meg sok minden máson is. De zeitgeist az alap.
    Hazugságnak tekinti alapból az ember, mert diszonanciát okoz. Szembe megy az évtizedes, generációs agymosással.
    Mindaddig hazugságnak tekinti az ember, amíg rá nem jön fokról fokra, és be nem látja.

    A másik.
    "azzal van bajom, hogy te ezt valami fura ok miatt mások gyűlöletében éled ki."

    Nem olyan fura ok egy teljes nemzet megsarcolása, a végletekig feszített kényszerteher. A gyűlölet nem a mi oldalunkról jön, hanem arról akik beterhelnek minket.
    Sajnos nem mindenki tudja, hogy az a sok közösen befizetett adó, nyereségi adó, társasági adó, személyi J adó, TB, Árfolyam, üzemanyag, környezetszennyezési, stb, stb azok összeségének több mint fele rögtön megy ki az országból idegen érdekek miatt.
    A multik is ugyan úgy kiviszik az értéket, és nem forgatják vissza az országba.
    A bankkartel is visszatartja a hitelt a kispolgár felől, de a multiplikátorokkal létrehozott forintok milliárdjait beteszik a központi bankba, amire a kamatot már az állam fizeti meg, a még megmaradt közösségi fiskálisra ment adókból.
    A bankok is viszik ki az így befolyt jövedelmet.
    Akkor az állam úgy rendelkezett idegen érdekek ráhatására, hogy az adót sem használhatja fel közvetlen, hanem a befolyt adót kölcsön kell kérnie a nemzeti banktól, amire kamatozó adóslevelet bocsát ki, amit visszaválthat az MNB, és amire az államnak kötelessége több értéket visszaszolgáltatnia mint az adó.
    Több oldalról is be van biztosítva az adóságcsapda.
    Nem azért mondom ezt mert én vagyok a mélymagyar.
    Leszarom, ez egy kutyaűtő, szaros nép, mely megérdemli a sorsát.
    Azt is szívből kívánom, hogy te életed végéig végezz kemény fizikai munkát, vagy legalább olyat, hogy az egész életed rámenjen, sose lehess a családoddal, állandóan foglaljon le a munka, kapjál szívrohamot tőle, és a felelőségtől, legyen állandó leépítés, és ne emelkedjen soha a fizetésed, de inflálódjon el minden megtakarításod.
    Ezt kívánom tiszta szívből, mert ez az ami megmentheti az országot.
    Egy olyan pusztulás, egy olyan sokhatás, ami végre észhez téríti majd a magyarságot.
    De az még messze lesz. Addig is vegyen el minden értéket tőletek a hatalom, és csak annyit hagyjon nálatok, hogy A KÖVETKEZŐ HÓNAPBA IS BE TUDJATOK MENNI DOLGOZNI, hogy teljesítménnyel értéket állítsatok elő, számomra, és a hatalmasok számára, mert mi viszont nem akarunk dolgozni, és ezért dolgoztatunk titeket. Én csak egy kis utolsó senki kereskedő vagyok aki csak közel ült a tűzhöz, és én is csak kényszerhelyzetben tartok másokat, mint a nagyon.
    Majd egyszer remélem megelégelitek a kifosztást, és a nyakunkra léptek majd.