Berta Sándor

Bezár a Wikia Search

Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója blogbejegyzésben tudatta a felhasználókkal, hogy alig fél éves működés után leáll a népszerű szolgáltatás. A döntést részben a nehéz gazdasági helyzettel indokolta.

"Míg másik projektek állandóan és néha átlagon felül növelni tudták a támogatói táborukat, a Wiki Searchnél nem valósult meg a remélt siker. Éppen ezért április elsejétől az oldallekérdezéseket átirányítjuk és a felszabaduló erőforrásokat más célokra használjuk fel. Egy eltérő gazdasági helyzetben megpróbálnám a szolgáltatást még egy meghatározatlan ideig finanszírozni. Teljes szívemmel a program mellett állok és ez így lesz a jövőben is. Visszatérek, amint azt a gazdasági helyzet lehetővé teszi." írja blogjában.


Wales ugyanakkor jelezte azt is, hogy nem akarja teljesen feladni a szabad kereséssel kapcsolatos elképzeléseit. A lépés teljesen váratlanul érte az internetes közösséget, hiszen semmi sem mutatott a szolgáltatás leállítására. Sőt, a fejlesztő idén januárban a kritikák ellenére is optimista volt a program jövőjét iletúően és úgy gondolta, a Wikia Search lehet a keresők Firefoxa.


A szakember a Cnetnek nyilatkozva elmondta, hogy a tavaly augusztusban elindított Wikia Searchnek az elmúlt fél évben havonta csupán 10 000 látogatója volt, a többi Wikia-projektnél ugyanakkor havonta 30 millió érdeklődőt regisztráltak. "A gazdasági válság rákényszerített arra, hogy minden szolgáltatást megvizsgáljunk és mindent elkövessünk a gazdaságos működés érdekében. Még legalább két évig tartana, mire a Wikia Search olyan szintre érne el, hogy az emberek bátran használhassák. Ezt ebben a pillanatban nem engedhetjük meg magunknak" - hangsúlyozta Jimmy Wales.

A Wikipedia társalapítója eredetileg egy valódi "Google-gyilkost" akar létrehozni. A szolgáltatás keretében ötvözték a nyílt forráskódú, bárki számára elérhető automatizált keresési algoritmusokat a felhasználók tudásával. Utóbbiak segíthettek az információk, a keresési találatok értékelésében, így javítható volt a találati pontosság. Wales finoman szólva sem szimpatizál a Google-lel és a többi nagy keresővel, mivel szerinte senki sem tudja, hogy a multinacionális cégek miként jutnak az információk birtokába, ráadásul piacvezető helyzetük miatt fennáll a tudás kisajátításának veszélye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickwearby #3
    csatlakozom

    eddig a cikkig azt sem tudtam, hogy ez a wikia szörcs létezik ...
  • Gabe Dearborne #2
    Igazad van. Én, ha valamit keresnem kell, egyenesen a GOOGLE-hoz fordulok. Eszembe se jut más keresőt használni. Viszont maga a GOOGLE irányít át a Wikipédiára, ha úgy ítéli meg, hogy amit keresek, azt ott találom meg a legrészletesebb szinten. Szerintem a kettő ötvözetét érdemes használni. Féligmeddig viccesen azt szoktam mondani, hogy ami a GOOGLE-on és a Wikipédián nincs meg, az nem is létezik.:)))
  • B0nFire #1
    "A Wikipedia társalapítója eredetileg egy valódi "Google-gyilkost" akar létrehozni." - Ez a baj! Nem mondja senki, hogy a Google tökéletes, de ez van a leginkább elterjedve a köztudatban. Az pedig nagyon sokat számít, még akkor is, ha a hatékonysága megkérdőjelezhető (egyesek által). Hihetetlenül nehéz egy olyan volumenű céget kiszorítani a piacról, vagy felvenni vele a versenyt, ami ennyire elterjedt.