Berta Sándor

Videók lesznek integrálhatók a Wikipedia cikkeibe

A jövőben videókkal is kiegészíthetik a megjelenő anyagokat a népszerű online lexikon szerkesztői.

Az elképzelések szerint néhány hónapon belül, de legkésőbb idén ősztől a felhasználóknak lehetőségük lesz arra, hogy ne csak fotókkal, hanem videókkal is színesítsék az általuk megírt vagy szerkesztett, kibővített cikkeket. A Wikimedia Alapítvány azt reméli, hogy ezzel az újítással sikerül megreformálni az oldalt és számos tartalomszolgáltató támogatja majd a kezdeményezést. Eleinte az internet archívumából és a Wikimedia Commons adatbázisából származó felvételeket lehetne feltölteni, később pedig más anyagokat is.

"Ugyanazokat a licenceket fogjuk alkalmazni, mint a Wikimedia Commons esetében is. Emellett meg kell jegyeznem, hogy régóta együttműködünk különböző intézményekkel, például könyvtárakkal és fotóarchívumokkal. Jelenleg még nem tárgyalunk senkivel. Fontos azonban, hogy nem akarunk a cégek reklám- és promóciós csatornájává válni. Továbbra is a platformunk tartalmi gazdagítására összpontosítunk" - hangsúlyozta Catrin Schoneville, a Wikimedia szóvivője.

A videókat egyetlen egérkattintással feltölthetik majd a felhasználók, nincs szükség külön szoftver telepítésére vagy használatára. A későbbiekben a látogatóknak lehetőségük lesz a multimédiás tartalmak teljes körű alkalmazására, a szerzői jog védelme alá nem eső videók felkutatására a világhálón és a talált anyagok szerkesztésére. A Wikimediánál leszögezték, hogy a teljes program a nyílt forráskódú formátumokon alapul és a munkában oroszlánrészt vállaltak a Mozilla Alapítvány munkatársai.

"Amikor a nyílt forráskódú felvételeket az eddiginél jobban megbecsülik majd a weben, akkor a tartalomszolgáltatók is változtatni fognak az álláspontjukon és felugranak erre a vonatra" - közölte Michael Dale, a Kalture cég fejlesztője, amely szintén részt vesz a projektben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #16
    Ránézel az ábrára, és tudod is reprodukálni? Érted hogy miről van szó, tudsz olyan hasonló ábrát generálni, amit nem mutatott neked senki előtte? Mert ha nem, akkor a "tudásod" sz@rt sem ér.
  • msstz #15
    Pajtás, illusztráció volt. El tudod képzelni, hogy egy flashben ezt megfoghatod és mozgathatod, nem? De mivel ilyesmiről nem tudom, hogy létezik-e, ezért raktam be ezt, hogy realizálja minden képletfanboy, hogy az nem úgy van, ahogy gondolják.

    bvalek2: de nagy mondat, random-böcsesség-generátor?
    "5 másodperces videó megmutatja nekem 3D-ben, kiegészítve matematikai meghatározással"
  • bvalek2 #14
    Csak bámulod, vagy tudod is, hogy mi mennyi és miért rajta? Nézni és látni nem ugyanaz...
  • Sir Ny #13
    és ez neked hol interaktív animáció?
  • msstz #12
    vagy hogy ne fogjam fel két másodperc alatt, mert csak a buták hiszik azt, hogy a szöveget 2 mp alatt fel lehet fogni? inkább görcsöljek rajta egy percet, ahelyett, hogy egy 5 másodperces videó megmutatja nekem 3D-ben, kiegészítve matematikai meghatározással?

    el vagy tévedve, ha azt hiszed, az a bizonyos anyanyelv és definíció képes olyan hatásosan vizuális képet kialakítani, mint egy vizuális ábra.
  • msstz #11
    Elolvasnám azt a szöveget, amiből ennek a kinézetét 2 másodperc alatt felfogom.
  • Ferrer #10
    Ez hamarosan nem lesz így, mivel jönnek az agyimplantátumok. Én biztos venni fogok.
  • msstz #9
    továbbra is szar a neted, ha nem bír el egy wikipédián két videót.

    és hogy a cikkhez is, hozzászóljak: tökjó, legyen.
  • bvalek2 #8
    Már bocsánat, de aki CSAK interaktív animációval érti meg a dolgot, az túl buta hozzá, és foglalkozzon inkább mással. Ezt nem nagyképűségből írom, csak hiszek benne, hogy nincs jobb annál, mint az anyanyelv, megsegítve korrekt matematikai fogalmakkal. Akinek nem volt szerencséje a tanárokkal, az saját magától is nekiállhat tanulni. Ha csak egy mórickaábrát bámul, csak annyit ér el, hogy néhány felfogott analógia miatt szakértőnek képzeli magát, aztán idejön észt osztani. Nem lehet megúszni a dolgot a matematika megtanulása, saját számítások végzése nélkül A tudáshoz nincs királyi út... meg kell szenvedni érte, nincs mese
  • SCaine #7
    A legegyszerűbb az volna, ha be lehetne flash embed object-eket is szúrni, mivel rengeteg olyan téma van, pl. geometria, térgeometria , csillagászat, fizika, kémia stb.. amelyeket CSAK interaktív animációkkal lehet jól magyarázni !