Gyurkity Péter

Kiberháborúra készülnek a nagyhatalmak

Erre figyelmeztet egy vírusirtó cég, amely külső szakértőkre hivatkozva emeli ki az egyre nyilvánvalóbbá váló készülődést - a nagyok a védelem mellett a támadási lehetőségeket is szélesítenék.

A McAfee által közzétett írásban arról olvashatunk, hogy ebben a kérdésben a legtöbb megfigyelő egyetért - nem vitás tehát, hogy a nagyhatalmak (elsősorban az USA, Kína, Oroszország, Franciaország és Izrael) minden erejükkel azon vannak, hogy kibővítsék saját eszköztárukat, amely igencsak jól jöhet egy esetleges konfliktus esetén.

A kibővített kiberháború lehetőségével már jó ideje számolnak a szakértők, ám ez a lehetőség eddig magyarázható volt némi hisztériakeltéssel, amelyben a nemzetközi sajtó nagyon is járatos (lásd H1N1 és társai). Most azonban úgy tűnik, hogy a nagyhatalmak komolyan veszik a kérdést, az elmúlt évek kisebb akcióit követően pedig kifinomult eszközökkel és módszerekkel kísérleteznek, amelyek saját támadásaikat segíthetik majd. Néhányan kiber-hidegháborút emlegetnek, amelyben egyelőre a felkészülés, a saját erők kibővítése és azok támadó képességeinek fokozása kapja a fő hangsúlyt, a helyzet azonban gyorsan meleggé válhat.

Emlékezhetünk arra, hogy Észtországban és Grúziában már volt példa összehangolt külső támadásra, elsősorban orosz részről. Idén Dél-Koreát és a csendes-óceáni főbb vonalakat támadták, amit egyes katonai szakértők az észak-koreai rezsim kísérletezésének fognak fel - a cél ez esetben az lehetett, hogy kiderítsék, mennyire tudják zavarni a déli szomszéd és az Egyesült Államok közötti kommunikációt egy esetleges konfliktus esetén, ami nyilván jelentős stratégiai előnyt jelentene számukra.

A cég szakértői azzal zárják a beszámolót, hogy az elkövetkező 20-30 évben a kiberháború egyre inkább a hagyományos konfliktusok jelentős komponensévé válik majd, itt csak az a kérdés, hogy önállóan is megjelennek-e majd - jelenleg még komoly gondot jelent a saját hálózat megóvása az ilyen akcióktól, tekintettel az internet jellegére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mármindfoglalt #17
    Ha okosan csinálják, akkor látni sok helyről lehet, de beavatkozni csak egy független hálózaton keresztül, ami tényleg nincs rákötve semmi másra. Hiszen egy rendszerben az érzékelőket és a manipulátorokat, kapcsolókat nem feltétlenül kell egyazon hálózatba kötni. Ez persze nem mindenhol megoldható, de speciel az elektromos hálózatnál pont igen. Azt nem tudom, hogy így csinálják-e.
  • bakagaijin #16
    Vajon a "feljogosított fogyasztók kezelése" az mit jelent. Irányítás, vagy csak távoli felügyelet? A "Rendszerirányítóval való együttműködés" mindenesetre tetszik :)

    Az IT szállító oldaláról. Forrás: http://www.mt-siofok.hu/news.html

    Ez látható az egyik Explorer tab-ban, a másikban pedig egy internetes cucc. Tehát valami módon ki van kötve netre ez a gép.
  • bakagaijin #15
    Molnibalage, link? Alátámasztás? (Ugye ez azt jelentené, hogy nincs olyan gép ahonnan lehet látni kifele és befele is. Vírust/trójait simán be lehet juttatni weboldalon keresztül is.) Mert én csak egy ilyen kép-galériát találtam az EMFESZ-nél és ez nem igazán azt mutatja mint amit mondasz. Igaz, képekről nem lehet ítélni, csak találgatni, mindenesetre érdekes látnivaló.

    Egyébként US-ben információ is szivárog rendesen. Be akarják tiltani a file-cserélő programok használatát állami szervezetek és beszállítóinak számítógépein. Az indok: túl sok és érzékeny dokumentum kerül így ki nyilvánosságra. Ars Technica. Filmekben ugye pendrive-on csempészik ki zupa-titkos helyekről a dolgokat, hát egy frászt. Apuci hazaviszi laptop, otthon prog fel, mydocumentz megoszt és máris megy kifele.
  • lapaleves #14
    "azért szar ez az egész világ, mert ti emberek szarok vagytok.
    és én, én is egy kicsit."

    de engem nem izgat, amíg a seedet nem nyomja el a kibermatyizásuk. én megmondtam vállalatnál is, hogy beverjük még a bokánkat a távoli infrastruktúrával.

    ez a baj, minden nagyobb cég központosít. és ha nincs logisztika / bank / mittomén, akkor a víz / áram hiába van leválasztva. attól még jut el a liszt a pékhez.
  • Molnibalage #13
    Hát akkor elég gyökerek, hogy így csinálták. Pl. a Die Hard 4-ben távolról szórakoznak a gázelszotással. Valóságban pl. itthon ez lehetelen, mert a rendszert irányító gépek nincsenek semmiféle külső hálózatra kötve tudtommal és az villamos rendszerirányító sem...
  • bakagaijin #12
    ???? A vírusok, spam-ek stb nagy része toolkitekkel készült. Össze lehet kattintgatni mit szeretnél s legyártja a prog, ki lehet bérelni botnetet küldésre. Ehhez nem nagyon kell komoly programozói és/vagy matematikai ismeret :).

    Régi, de jó sg cikk.
  • bakagaijin #11
    Vagy emlékezz az egyik belga nagybank kénytelen volt az ATM-jeit lekapcsolni egy napra.

    Molnibalage, az régen volt hogy ezek a rendszerek szeparáltan voltak, ma már nincs így. Igaz most sem direktben vannak netre kötve (jó esetben), de ez csak azt jelenti, hogy plusz 1-2 ugrásra van szükség. Jó példa erre az az FAA jelentés, amiben repülésirányítási rendszerek biztonságáról sírtak. Egyébként be is törtek, de szerencsére csak adatokat loptak, nem küldtek egymásnak gépeket... Ezért készült a jelentés.
  • Epikurosz #10
    Elkapják, majd óvadék ellenében kiengedik őket.
    Miért ilyen szar ez a világ?
  • Epikurosz #9
    Csöpögtetik, csöpögtetik...hogy szokjátok.
  • Epikurosz #8
    "a nagyhatalmak (elsősorban az USA, Kína, Oroszország, Franciaország és Izrael) "

    Most akkor melyek a nagyhatalmak?