Franczy

A technológiai cégek megpuhították az amerikai kormányzatot?

Az amerikai kormányzat számítógépes és internetes biztonsággal foglalkozó tervezetének készítői határozottan cáfolják azokat a napokban szárnyra kelt pletykákat, melyek szerint a technológiai cégeknek a közelmúltban sikerült úgymond megpuhítaniuk a kormányzat képviselőit, aminek ugyancsak a pletykák szerint az lett a következménye, hogy a kibertér biztonságával kapcsolatos tervezet túl engedékenyre sikeredett. "Az elmúlt napokban több helyről is azt hallottam, hogy a technológiai cégeknek és érdekcsoportosulásoknak a számítógépes biztonsági tervezet kapcsán sikerült nyomást gyakorolniuk az amerikai vezetésre, azonban bizton állíthatom, hogy ezen pletykák minden valós alapot nélkülöznek" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Howard Schmidt, a Fehér Ház Nemzeti Infrastruktúravédelmi Bizottságának alelnöke.

Mint ismeretes, a Fehér Ház munkatársai hivatalosan az elmúlt hét szerdáján hozták nyilvánosságra azt a 64 oldalas, "Nemzeti stratégia a kibertér biztonságának fokozására" címet viselő tervezetet, mely sokak számára meglepetésként szolgált, ugyanis a tervezetben egyetlen új törvény, vagy szabályozási javaslat sem olvasható, mint ahogy a tervezet egyetlen konkrét ipari, számítástechnikai csoportot sem jelöl meg a számítógépes biztonság növelésével kapcsolatban. E helyett a tervezetben csak olyan általánosságok olvashatók, mint például, hogy a vállalati és otthoni felhasználóknak a jövőben minden korábbinál nagyobb figyelmet kell szentelniük a számítógépes és internetes biztonságra. Éppen ezért most sokan úgy vélik, hogy a technológiai cégek az elmúlt napokban-hetekben egyszerűen megpuhították az amerikai kormányzatot, így az a múlt szerdán egy teljesen erőtlen, legyengített tervezetet hozott nyilvánosságra.

A fent említett pletykák létrejöttében vélhetően az is nagy szerepet játszott, hogy az említett tervezet korábban kiszivárgott változatai a végleges változatnál jóval szigorúbb szabályozásokat, és konkrét megjelöléseket is tartalmaztak. Adódik tehát a kérdés, hogy vajon miért kerültek ki a tervezetből azon konkrét javaslatok, melyek szerint például az amerikai kormányzatnak és a technológiai cégeknek javítaniuk kellene az internetes protokollok biztonsági megoldásain, vagy például azon passzusok, melyek egy a technológiai cégek által közösen alapítandó, internetes biztonsági fejlesztésekkel foglalkozó alapítványról szóltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #2
    Szerintem számoltak a Netes társadalom felzúdulásával is. Mást kéne szigorítani, nem a Net szabályait/rendszerét. Pl. számomra furcsa volt, hogy az USA-ban nincs komoly (sőt semmilyen) nyilvántartása a személyi adatoknak , egyedül a jogosítvány és a biztosítási számok. Ilyen környezetben nem nehéz elbújni.