Berta Sándor

Amerikai kiberjármű a virtuális tér ellenőrzésére

Az amerikai légierő kutatói olyan futurisztikus kiberjármű koncepcióját dolgozták ki, amelyik az online világban éppúgy jelen lehet, mint a vízben, a szárazföldön, a világűrben vagy a levegőben.

A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) mindig új, szokatlan, meglepő, forradalmi és talán néha őrültnek és egzotikusnak tetsző ötletek és programok megvalósításán dolgozik. Az évente több milliárd dolláros költségvetéssel gazdálkodó amerikai szervezet azonban korántsem tud minden elképzelést a gyakorlatban is létrehozni. A Pentagon és a DARPA a Bush-kormány terrorizmus elleni harcának megindítása óta keresi azt a megoldást, amelynek a segítségével végre realizálható lenne a hálózati hadviselés, amelynél a rendszer részét képezik a különböző szenzorok, az adatfeldolgozási lehetőségek, és a távirányítható vagy önállóan dolgozó, illetve harcoló robotok.

Az első lépést ebbe az irányba a felderítő robotrepülőgépek felfegyverzése jelentette, majd ezeket a vízben, illetve víz alatt és a szárazföldön is működő és más különleges robotok követték. A DARPA-hoz tartozik a Grand Challenge robotautó-verseny is, amit a hivatal 2004-ben írt ki első ízben és amelyet idén novemberben rendeznek meg harmadszor. Az idén a járműveknek 100 kilométert kell megtenniük egy akadályokkal nehezített, kereszteződésekkel tarkított pályán, városi környezetben.

Egy másik projekt olyan önálló miniatűr robot harci egységek létrehozására irányul, amelyek a levegőből ledobva behatolnak a szellőzőaknákon és megsemmisítik, illetve elgázosítják a bunkereket, illetve más épületeket. Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) azonban még ennél is merészebb terveket szövöget. A tudósok olyan eszközt keresnek, amely egyaránt bevethető a földön, a vízben, a levegőben, az űrben, s a virtuális térben és amely a katonai erő leghatékonyabb felhasználását teszi lehetővé. Egy ilyen kiber harci jármű különösen a terroristák leküzdését könnyítené meg, akár a városokban vagy a világhálón.


A "jármű" a lopakodó repülőhöz hasonlóan viselkedne az interneten

Az eszköz képes lenne felderíteni és elpusztítani az ellenséges erők számítástechnikai, távközlési infrastruktúráját anélkül, hogy a támadások polgári áldozatokat követelnének. A hálózat egyúttal összekötné a csapatrészeket, így minden egység és katona valós időben kommunikálhatna egymással, összehangolhatnák az akcióikat és megoszthatnák egymással az információikat.

A tervezett kiberjármű úgy mozogna a virtuális térben, mint egy repülő a levegőben. Bárhonnan indítható és távirányítható lesz, továbbá bármikor meg fogja tudni semmisíteni önmagát. Működése során észrevétlenül, lopakodó üzemmódban is tud majd közlekedni, fegyverzetébe pedig vírusok, kémprogramok és felderítőeszközök fognak tartozni. A feladata nemcsak a pusztítás és a megszerzett adatok továbbítása lesz, hanem a célzott támadás, a célpontok akár éveken át való megfigyelése és ellenőrzése is.

A megszerzendő adatok közé tartozhatnak egy potenciális ellenséges ország vagy a terroristák pénzügyi forgalmával, illetve a politikai légkörrel kapcsolatos információk. Emellett a jármű pontos képet közvetíthet arról, hogy hol van éppen egy állam politikai vagy katonai vezetője, valamint hogy kik tartózkodnak egy adott épületben. Elvárás, hogy az eszköz képes legyen önellenőrzés végzésére, annak megállapítására, hogy megfelelően működik-e, nem követik vagy nem fertőzték meg.

A DARPA kutatói is bevallják, hogy mindennek megvalósulásához még nagyon sok időnek kell eltelnie és rendkívül sok munkára van szükség. A kiberhadviselés művészetét még csak most alakítják ki, az Egyesült Államok pedig ezen a területen is piacvezető akar lenni. Jelenleg azonban még komoly problémát okoz a fedélzeti programok kifejlesztése, annak megválaszolása, hogy miként bízhatnak majd meg a kibereszközökben az emberek, hogy ellenőrizhetik őket és miként bizonyosodhatunk meg arról, hogy a megoldás minden helyzetben a helyes döntést fogja választani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #40
    Ha a pdf szoveget jol ertelmezem, akkor egy celzott feladatot ellato polimorfikus virus/fereg kombinaciorol irnak, ami egy minimalis hacker tudasbazist tartalmaz, tehat a kezelojenek nem kell ertenie a szamitogepekhez. (katonaknak fejlesztik) A programnak kepesnek kell lenni megkeresni a celt, betorni a rendszerbe, megkeresni az informaciokat, megszurni a relevans adatokat, majd mindezt visszakuldeni olyan modon, hogy ezzel ne arulja el a cimzett helyet. Opcionalisan az onmegsemmisites es a maximalis karokozas is meg kell hogy legyen a kepessegei kozott.

    Ilyen programok mostanaban jelentek meg, foleg orosz bunozok altal iranyitva. Jelenleg csak celzott gazdasagi bunozesre hasznaljak oket, legutobb banki vezetok es csaladjaik ellen iranyult ilyen jellegu tamadas. A cel minel tobb informacio megszerzese volt. Hasonloak a kinai tamadasok is, csak ott emberek es nem programok allnak a tamadasok mogott, ami egyreszt olcsobb masreszt nem olyan hatekony. Egy virus kepes lehet akar egy zart rendszerbe is eljutni, mondjuk az internetrol bejutva egy usb-s flash meghajto megfertozesevel, majd az osszegyujtott adatokat ugyanezen modon visszajuttathatja egy internetre kotott gepre. (szemely szerint ilyennel mar talalkoztam, az alapfeltetelezes az volt, hogy a zart rendszerbe adathordozon viszik be es ki az adatokat, az egyetlen biztos vedekezes az adatok kezzel torteno atgepelese oda-vissza)
  • eto demerzel #39
    "vagy azt akarjátok, hogy idevezessék a román légitársaság egyik gépét? Mi? He ? Féltek mi? He?" te meg ultel roman legitarsagag gepet. a belfoldi jaratok an 24-s ocska vasak.
    "Amúgy meg a vírusfejlesztést nem büntetik?" nm ha alamilag engedeljezett. jo pelda erre az angliai kalozkodas mikor is jogot akaptak arra megtamadjanak es kifosznak hajokat. a cikk informativ jelegu, nm azt mondja hogy van 1 ilyen magaszuperalatt gep hanm hogy lehet(ne). szives figyelmetekbe ajanlom alvin tofflert.
  • mikike #38
    aham...
    ha megesszük a bolygót, az is elpusztíthatja a földet
  • mikike #37
    soha nem lehet
  • HabibX #36
    Ha jól belegondolunk lyesmi már sok éve van. (Hány éves a Google és a Yahoo? nemtom...) keresőrobot: Igaz nagyon szerény képességgel, adatgyüjtés-továbbítás. Nemtud megsemmísiteni, behatolni meg hasonlók, csak Netre korlátozódik
    M.I : Mesterséges Intelligencia bevetése (szolgálatba állitása) 1 lényeges kockázati tényezőt okoz. Amerika köztudottan biztosra törekszik (rájukfog 1 Tálib kisgyerek 1 vizipisztojt és remeg a lábuk --> szétbombázzák biztos ami biztos),
    tehát 1 valóban önállóan celekvőképes, Éntudatal rendelkező!! "program" bármikor átállhat a másik oldalra számos ok miatt(erőszakkal végeztetik vele ezt, fogva tartják (kitud menni a világhálóra , de valami módon biztos megoldható...) ezért eztis csak felügyelni kell. Továbbá az első M.I. elpusztithatja akár a Földet is. Első "szárnycsapásainál" csakis tervezőitőlitől függ személyisége, kezdetben, (később ez persze változhat), de ha 1 M.I -t hadsereg, kormány, titkosszolgálat tervez az nem lehet a JÓ oldalon. És ha 1 "megszületik" jelen eseben Amerikai, ráadásul hadi, akkor azt követni fogja még legalább 2 (gondolom mindenki tudja kiéi) és akkor kitörne valóban a várva-várt kiberháború
  • Tetsuo #35
    Soxor van, h úgy látni h csak próbálkoznak mármint a DARPA, de a háttérben komoly munkák folynak. A játékos versenyek azért vannak, h találjanak emberkéket, a háttérben húzódó projektekhez.
    Nameg vannak projektek amik titkosabbak mint a többi és arra nem kérhetnek pénzt közvetlenül, ezért kitalálnak néha ilyen baromságokat a közvéleménynek.
  • Sionnach #34
    Nem értitek az egészet. Arról van szó, hogy van egy jármű, ami úszik a vízen, rakétahajtóművei vannak(az űrhöz), meg kerekei és szárnyai, meg lufi is van rajta hogy lebegjen. És mindemellett vannak parabolái, meg bele van kötve az optikai kábel, meg a zethernet, blutúsz is van rajta, és az egészet egy M.I. vezérli a hátsó űlésen lévő számítógépből.
  • Jonah #33
    A puskakészítést is büntetik, ha a pult túlsó oldalán állsz....


    Amúgy nekem is a Terminátor jutott eszembe, csak a T3... kész röhely hogy azt gondolják, hogy ez menni fog. pl. mondja meg nekem valaki, hogy egy ARM processzorban és az I386-ban mi a közös??? lehet, hogy a szilicíum, de Sziliciumra még nem sikerült architektúra formázó vírust írni... kicsit olyan lenne, mint amikor a tyúkot dugatják lóval, hogy pegazus legyen...


    Amúgy a DARPA sokszor csak a kivitelezhetőség megvizsgálására is ad pénzt. Itt is erről van szó szerintem. Bár olcsóbban is megúszhatnák egy csepp ésszel, dehát istenem. A gyereknek nyalóka kell.....

    üdv.
  • Griphons #32
    az utolsó előtti mondatom kérdés akart lenni... sry
  • Griphons #31
    Amúgy meg a vírusfejlesztést nem büntetik? Kicsit ingoványos talaj az ahova a DARPA merészkedik, és ha amerika ezt engedi, mehet utána a kormány is. Mit akarnak ezek? Harmadik világháborút. Tudtam hogy az amcsik hülyék, de ennyire...