Gyurkity Péter

Amerikai-orosz vita a kiberbiztonságról

A két nagyhatalom komoly vitába keveredett a kiberbiztonság kérdését illetően, miközben Obama elnök moszkvai látogatására készül. Eltérő módon képzelik el a jövőbeni együttműködést a védekezés javítása érdekében.

A New York Times részletes cikkben számolt be az elmúlt hetek fejleményeiről, ebből pedig megtudhatjuk, hogy a két álláspont miben is tér el egymástól. Abban mindkét nagyhatalom egyetért, hogy növelni kell a számítógépes hálózatok védelmét, illetve komolyabban kell büntetni az internetes támadások elkövetőit, ám ez újabb kérdéseket is felvet.

Az orosz kormányzat egyfajta nemzetközi paktumot látna szívesen, amely a vegyi-, a biológiai, illetve az atomfegyverek mintájára korlátozná a támadókapacitást, illetve az alkalmazható módszereket. Az USA szerint azonban ilyen paktumra nincs szükség - ők megelégednének az egyes nemzeti hatóságok és további szervezetek szorosabb együttműködésével, amely szerintük lényegében ugyanazon megszorításokat és hatékonyabb elhárítást eredményezne hosszú távon. Óvatosan kell azonban eljárniuk, hiszen itt az internetes cenzúra kérdése is felmerülhet, ez pedig igen kényes terület.

Egy nevét elhallgatni kívánó amerikai illetékes szerint mindenképpen a védelmen van a hangsúly, ők azt szeretnék elérni, hogy valamilyen módon penalizálják a naponta mintegy 50 ezer (!) regisztrált támadási, behatolási kísérletet. A vita tovább rontja az együttműködés esélyeit, ami már csak azért is fájó pont, mert a támadások jó része éppen Oroszországból, illetve Kína területéről indul ki.

Obama elnök a következő hónapban látogat el Moszkvába, novemberben pedig az ENSZ Általános Közgyűlése előtt tart majd beszédet, amelyben várhatóan érinti majd a fenti témát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vantulok #1
    Tipikus politikai sóder. Semmihez nem értenek, semmi konkrétum, még azt sem tudják mit akarnak, de azt tüstént .