Berta Sándor

Nő a környezettudatos vásárlást segítő honlapok száma

Egyre fontosabb szerepet játszik az emberek online vásárlásaiban, hogy egy termék mennyire környezetbarát.

Gombamódon szaporodnak a környezetvédelemmel és a tudatos vásárlással kapcsolatos tanácsadó oldalak. A segítségükkel a felhasználók megtudhatják, hogy az általuk kiválasztott árucikk milyen nyersanyagokból és milyen eljárásokkal készült, a gyártók az előállítás során mennyire ügyeltek a környezet védelmére.

Az egyik legfontosabb környezettudatos vásárlást segítő platform a GoodGuide.com, amelynek üzemeltetői nemrég megjelentették az iPhone-kompatibilis keretprogramjukat. Az adatbázisban több mint 75 000 háztartási termékkel, élelmiszerrel, textíliával és elektronikai készülékkel kapcsolatos információk érhetők el. Az egyes árucikkek adatait egyetemek, kutatóintézetek és non-profit szervezetek szakértőinek bevonásával értékelik. A GoodGuide.com működtetői így szeretnék elérni, hogy az emberek a rendeléseiknél figyeljenek arra is, hogy környezetbarát árucikkeket válasszanak.

"Kétségtelen tény, hogy a fogyasztók a korábbi évekkel szemben napjainkban sokkal jobban ügyelnek arra, hogy mit vesznek" - nyilatkozta Claudia Sprinz, a Greenpeace közép- és kelet-európai részlegének szóvivője. A Nielsen piackutató cég adatai szintén ezt támasztják alá. Tavaly a vásárlók 59 százaléka érdeklődött a környezetbarát termékek iránt és előnyben is részesítette a zöld árucikkeket.

A 2004 decembere óta működő Marktcheck oldalon a cégeket és a termékeiket állatvédelmi, környezetvédelmi és más hasonló szempontok alapján osztályozzák. "A célunk az, hogy a fogyasztókban tudatosítsuk: minden vásárlásnál ők dönthetik el, hogy melyik vállalatot támogatják" - hangsúlyozta Sprinz. Ugyan az adatbázisban jelenleg alig több mint 3600 árucikk található, de mind a gyártók, mind pedig a látogatók beírhatnak új termékinformációkat. A szakértők néhány nap alatt értékelik az adatokat.

Claudia Spinz elmondta, hogy különösen a nagyobb vállalatoknak egyre fontosabb, hogy jó osztályzatokat kapjanak. Azért, hogy megakadályozzák ügyfeleik elvándorlását, inkább alkalmazkodnak a trendhez és környezetbarát termékeket dobnak piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Az miert lenne kornyezetbarat?

    Linkajánló:
    www.tudatosvasarlo.hu
  • Benedekco #1
    És az környezet barát, ha minden hónapban lecserélem a termékeimet környezet barátabbra? Jó buli, hogy kezdenek rájönni a gyártók/szolgáltatók a "zöldségre", de azért legyen eszünk nekünk is ;)