Berta Sándor

Több millió német bankszámla adata volt elérhető

A német Postabank több millió ügyfele folyószámla-adataiba engedett betekintést saját kereskedelmi képviselőinek. Ez derült ki a Stiftung Warentest és az észak-rajna-vesztfáliai adatvédelmi hivatal közös vizsgálatából.

A pénzintézet ezzel a lépéssel drasztikusan megsértette a német adatvédelmi előírásokat. Az indoklás szerint a Postabank azért választotta ezt a módszert, hogy így segítse elő termékei jobb értékesítését. A gond csak az, hogy az ilyen és ehhez hasonló megoldások Németországban tilosak. Mivel a kereskedelmi képviselők számos híresség folyószámlának adataiba is betekinthettek, a botrány egyre nő.

Amennyiben egy kereskedelmi képviselő megadta egy személy nevét és születési időpontját a vállalat rendszerében, azonnal láthatta nem csak a folyószámla aktuális állását, hanem hozzáférhetett az összes folyószámla-mozgással kapcsolatos információhoz is. Mindez akkor is lehetséges volt, hogy ha előzetesen a folyószámla tulajdonosa megtiltotta a betekintést. Az adatokhoz a pénzügyi tanácsadással foglalkozó, 2006-ban alapított leányvállalat, a Postabank Finanzberatung AG körülbelül 4000 kereskedelmi képviselője férhetett hozzá. Ez a cég végzi a Postabank és a BHW Bausparkasse lakás-takarékszövetkezet hálózat termékeinek értékesítését.

A recept egyszerű: amint a kereskedelmi képviselő érzékelte, hogy valaki nagyobb összeget kapott, felhívhatta az illetőt és ajánlhatta neki valamelyik terméket. A Stiftung Warentest birtokába került dokumentumokból kiderült, hogy az érintett személyek között van Mathias Döpfner, az Axel-Springer Kiadó vezetője; Gerd Niebaum, a Borussia Dortmund futballklub egykori elnöke és Werner Brinkmann, a Stiftung Warentest vezetője. Egyikük sem járult hozzá folyószámla-adatai továbbadásához.

A Postabank: visszautasítja a vádakat és a Stiftung Warentest által bemutatott tények nem felelnek meg a valóságnak. Az adatátadás a legszigorúbb adatvédelmi előírások betartása mellett történt és történik. Minden kereskedelmi képviselő csak azokhoz az információkhoz fért hozzá, amelyek elengedhetetlenek voltak a munkája elvégzéséhez. Ráadásul a pénzintézet azzal érvelt, hogy az adatok letöltése technikailag nem is lenne lehetséges. Amennyiben mégis bebizonyosodik, hogy történtek visszaélések, a bank maga tesz büntetőjogi lépéseket.

A német Postabank egynegyede a Deutsche Bank tulajdonában van és a pénzintézetnek összesen több mint 14 millió ügyfele van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • richard45 #3
    Ezekel a németekel mindig van valami.
  • chuky123 #2
    Na megint megvan a heti német adatlopásos cikk grat.
  • hiftu #1
    "Ráadásul a pénzintézet azzal érvelt, hogy az adatok letöltése technikailag nem is lenne lehetséges."
    Tegyük fel, hogy csak 1 ember adatára vagyok kiváncsi.
    Kirakom azokat a képernyőre, fogom a fényképezőmet és már "le is töltöttem".
    Érdekes érvelés.